Prvo štampano 3D naselje – rešenje za siromašnije ekonomije

3D štampanje u arhitekturi svaki dan odlazi korak dalje i rapidno nalazi svoju upotrebu u ovom sektoru. Bilo je samo pitanje vremena kada ćemo od pojedinačnih štampanih predmeta preći na 3D štampu čitavih naselja. Upravo jedno takvo naselje, barem po projektnom planu i skicama moglo da bude prvo 3D štampano naselje. Naime, ideja je da se formira klaster domova za porodice koje žive sa manje od 200 USD mesečno. Projekat je planiran za područje Latinske Amerike, ali bi mogao da posluži i kao koncept modela jeftinih stambenih jedinica širom sveta, pogotovo onih koje ne spadaju u bogate ekonomije.

Pomenuti projekat svetlost dana je ugledao prošle godine na „SXSW“ festivalu u Teksasu gde je predstavljen model kuće od 32m². Ovo je zajednički poduhvat neprofitne organizacije New Story, projektne firme Fuseproject – Yves Béhara i građevinsko-tehnološke kompanije Icon za pružanje stambenih rešenja za beskućnike.

Gradnja uz pomoć 3D štampača može imati male varijacije u zavisnosti od projekta, ali je postupak u principu svuda isti. Štampač izbacuje preko mlaznice malter koji se ređa sloj po sloj dok se ne formira konstrukcija, a sve je programirano i vođeno softverom.

Konkretno kod ovog korišten je Icon-ov „Vulcan“ tako što su prvo urađeni zidovi modela kuće pa su zatim popunjene praznine ostavljenje za prozore, krov i ostale potrebne otvore. Ovaj pokazni koncept je trajao 48 sati i koštao je 10.000 dolara, s tim što sada njegov naslednik „Vulcan II“ može za duplo kraće vreme da odštampa elemente konstrukcije. Inače, štampač je prenosiv, proizvodnja mu je skoro pa nultog otpada i ostaje u funkciji čak i kod nedostatka energije, vode ili radne snage. Ova poslednja stavka je važna, jer se može obezbediti izgradnja jeftinih stanova na udaljenim lokacijama.

Nakon izgradnje konstrukcije i dodavanja elementarnih delova, tim se pozabavio završnicom tako što je u saradnji sa poljoprivrednicima i tkačima aktivno učestvovao u procesu uređenja, dok su projektanti uključili navike, kulturu i potrebe budućih stanovnika u gotov proizvod. U razgovoru sa članovima buduće zajednice koja bi obitavala u ovakvim naseljima došlo se do zaključka da projekti nekih kuća ne odgovaraju potrebama i očekivanjima, pa je zbog toga osmišljen sistem koji omogućava različite programe.

U okviru stambenih jedinica prilagođenim tropskoj klimi nalaze se velike spoljne kuhinje i veliki spoljni prostori za baštu i gajenje živine, a sa prednje i zadnje strane nalaze se nadstrešnice dok je u unutrašnjosti obezbeđena ventilacija preko otvora koji se nalaze ispod gornjeg dela. U unutrašnjosti se nalaze ugrađena kuhinja, kupatilo sa ugrađenim elementima, police, klupe za sedenje, dok su zidovi su zakrivljeni kako bi se lakše čistili.

Ovim projektom bi mogao da se stvori pristupačan, atraktivan, siguran i funkcionalan model stambene jedinice koji će biti trajan i u okviru koga će moći da se integrišu tradicija i potrebe lokalnog stanovništva.

Prethodni tekstNjegovo visočanstvo podopolagač
Sledeći tekstDekorativni industrijski podovi – Po podu se kafić poznaje