Reč stručnjaka: Zašto izabrati električno podno grejanje?

Slavča Milanov vlasnik kompanije Sobel
Slavča Milanov vlasnik kompanije Sobel

Intervju:
Pitanja: Redakcija časopisa “PODOVI”
Odgovori: Slavča Milanov, vlasnik kompanije Sobel d.o.o.

Od osnivanja pa do danas, kompanija Sobel d.o.o. iz Beograda čija je delatnost inženjering i trgovina u oblasti elektro grejanja, elektro opreme i instalacionog materijala, gradi partnerske odnose sa Nemačkim i drugim svetskim renomiranim proizvođačima. Za skoro 30 godina rada i iskustva stekli su poverenje klijenata u Srbiji i u zemljama regiona i kako ističu iz ove kompanije – srećni i zadovoljni kupci su njihova najbolja referenca.

Slavča Milanov, vlasnik kompanije Sobel d.o.o. iz Beograda nam je u ranijem razgovoru pričao o kreativnosti i maksimalnoj ugodnosti koju pruža sistem podnog grejanja.

Međutim, često se javljaju nedoumice kada je u pitanju podno grejanje. Stoga je gospodin Milanov odgovorio na neka od najčešćih pitanja koja nam šalju čitaoci u vezi sa električnim podnim grejanjem, ali i finskim radijatorima.

DANAS SE PODNO GREJANJE SVE VIŠE KORISTI U GRAĐEVINSKOJ PRAKSI. KOJE SU OSNOVNE PREDNOSTI SISTEMA ELEKTRIČNOG PODNOG GREJANJA?

Neke od osnovnih prednosti podnog grejanja su:

  • gotovo svaka tačka u prostoru se ujednačeno greje, izuzev površina koje su namereno izuzete iz tehničkih razloga,
  • ne zahteva dodatni prostor u prostoriji koju grejete,
  • gotovo da nije potrebno nikakvo održavanje,
  • ne zahteva nikakvu pripremu pre puštanja u rad, dovoljno je samo uključiti termostat,
  • u zavisnosti od ugrađenog broja termostata omogućava individualno upravljanje svakom prostorijom, pa tako neke prostore možete grejati više, neke manje, a neke možete po želji i potpuno isključiti.

PODNO GREJANJE NE ZAUZIMA DODATNI PROSTOR U PROSTORIJI I SAMIM TIM OLAKŠAVA ARHITEKTAMA POSAO. KOLIKO SE ARHITEKTE DANAS OPREDELJUJU ZA OVAJ SISTEM?

Kao što sama reč kaže, u pitanju je grejanje koje se nalazi u podu. Može se izvesti na dva načina:

  • pomoću grejnih kablova čiji je prečnik oko 8 mm i koji se postavljaju pre cementne košuljice (estriha), pa nakon toga ide neka od hladnih podnih obloga, i
  • pomoću grejnih kablova čiji je prečnik oko 5 mm koji su u fabrici već postavljeni na fiberglas mreži koja je širine 0.5 m i različitih dužina i koji se postavljaju neposredno pre keramike ili neke druge završne hladne podne obloge.
    Shodno tome, u svetu i kod nas arhite- kte se sve više odlučuju za ovaj tip grejanja.

DA LI ELEKTRIČNO PODNO GREJANJE ŠTEDI ENERGIJU? KOLIKO MOŽEMO DA OČEKUJEMO SMANJENJE RAČUNA ZA ELEKTRIČNU ENERGIJU?

Instalisana snaga po m2 za osnovno podno grejanje je 150 W/m2. Dakle, za 10 m2 ukupna instalisana snaga bi bila 1500 W, a za 20 m2 3000 W. Prema tome, potrošnja električne energije za prostoriju od 20 m2 bi bila 3000 W za sat vremena aktivnog rada. Koliko časova rada bi grejni kablovi imali u toku dana zavisi od toplotnih gubitaka objekta. Svaki objekat je priča za sebe. Bilo koji sistem grejanja neće isto vreme raditi kada je spoljašnja temperatura +5 °C i kada je -5 °C.

Jedna od važnih tehničkih karakteristika koje električno podno grejanje ima je visok stepen iskorišćenja električne energije koji se kreće oko 95%. Dakle, oko 95% električne energije se pretvori u toplotnu energuju. Na taj način električno podno grejanje štedi energiju.

ZANIMA ME KOLIKO BI KOŠTALA UGRADNJA PODNOG GREJANJA U STANU OD 80 m2?

Cena ugradnje zavisi prevashodno od lokacije objekta, od stepena pripremljenosti podnih površina, stepena pripremljenosti elektroinstalacije i dr., neophodnih za montažu električnog podnog grejanja. Tačnu i preciznu cenu za ugradnju električnog podnog grejanja možemo dati tek nakon izaska na teren.

podno grejanje kablovi
Foto: Sobel / Gotvo svaka tačka u prostoru se ujednačeno greje, izuzev površina koje su namerno izuzete iz tehničkih razloga

DA LI POSTOJE NEKA OGRANIČENJA PRILIKOM POSTAVLJANJA ELEKTRIČNIH GREJNIH KABLOVA? SMETA LI AKO SU GREJNI KABLOVI POSTAVLJENI ISPOD NAMEŠTAJA?

Električni grejni kablovi se ne smeju postavljati ispod elemenata nameštaja koji nisu odignuti od poda i koji potpuno leže na podu svojom površinom jer bi se u suprotnom ti grejni kablovi pregrevali. Na taj način bi rizikovali skraćenje njihovog životnog veka ili njihov kvar.

S druge strane moramo voditi računa da se ne oduzme više od 20% od ukupne podne površine prostorije koju grejemo, ako pritom želimo osnovno podno grejanje. Ako se oduzme više od 20% od ukupne površine prostorije koju grejemo onda se to ne može smatrati osnovnim podnim grejanjem već efektom toplog poda ili dopunskim grejanjem.

DA LI JE GREJNE KABLOVE MOGUĆE POSTAVITI U TUŠ KADU?

Ako je pod tuš kabine od keramike onda je svakako poželjno grejati i tuš kabinu, što pruža dodatan komfor i efikasniji sistem grejanja u kupatilu.

INTERESUJE ME DA LI SU ELEKTRIČNI GREJNI KABLOVI PRAKTIČNIJI U ODNOSU NA KLASIČNO VODENO PODNO GREJANJE?

Električno podno grejanje gotovo da ne zahteva nikakvo održavanje. Za rad i funkcionisanje električnog podnog grejanja osim priključka električne energije nije potreban nikakav dodatni element kao što je kotao ili nešto slično.

Ako se električni grejni kablovi ugrade na pravi način, uz poštovanje svih pravila struke i ako ne dođe do njihovog fizičkog oštećenja prilikom izrade cementne košuljice ili neke od završnih podnih obloga oni mogu trajati gotovo kao i sam objekat.

Arhitekte i dizajneri eneterijera se sve više opredeljuju za električno podno grejanje naročito prilikom renoviranja objekata jer su električni grejni kablovi dosta tanji u odnosu na cevi koje se koriste za klasično vodeno podno grejanje i zato što se električni grejni kablovi brže i jednostavnije ugrađuju na datu površinu poda.

Podno grejanje
Foto: pexels-ali-pazani / Električni grejni kablovi se ne smeju postavljati ispod elemenata nameštaja koji nisu odignuti od poda i koji potpuno leže na podu svojom površinom jer bi se u suprotnom ti grejni kablovi pregrevali

KOLIKO VREMENA JE POTREBNO ZA UGRADNJU ELEKTRIČNOG PODNOG GREJANJA?

Ako je sve pripremljeno kako treba u smislu stanja poda i stanja elektroinstalacije, i ako su sve površine za ugradnju spremne onda za ugradnju električnog podnog grejanja zaista ne treba mnogo vremena, za razliku od klasičnih vrsta grejanja (radijatorsko, cevno podno grejanje i dr.).

KOJE SU NAJČEŠĆE GREŠKE PRILIKOM IZBORA I UGRADNJE PODNOG GREJANJA?

Postoje električni grejni kablovi koji se postavljaju pre izlivanja cementne košuljice i električni grejni kablovi na mreži (tzv. grejne mrežice) koji se postavljaju neposredno pre postavljanja keramike. Takođe, postoje električni grejni kablovi i grejne mrežice kako za unutrašnje podno grejanje tako i za otapanje snega i leda sa spoljašnjih površina.

Pored toga, za unutrašnje podno grejanje postoje grejne mreže koje su namenjene samo za grejanje ispod laminata i parketa i one koje su namenjene za grejanje ispod keramike, mermera i dr.

Ljudi koji nisu dovoljno upoznati sa ovim često mešaju ove pojmove, zato je neophodno da se pre kupovine obavezno posavetuju sa našim inženjerima. Prilikom ugradnje, mora se voditi računa da se linije grejnog kabla ili grejnih mrežica nikako ne dodiruju i da budu na jednakom rastojanju. Takođe je neophodno postaviti temperaturnu sondu termostata na pravu poziciju, između dve linije grejnog kabla, na jednakom rastojanju.

MOGU LI UPRAVLJATI OVIM SISTEMOM, A DA NISAM KOD KUĆE?

Da, svakako. U našem prodajnom programu imamo jako veliki broj najrazličitijih termostata namenjenih isključivo za podno grejanje, a među njima i one koji imaju WiFi funkciju.

elektricno podno grejanje
Foto: Sobel / Električni grejni kablovi su dosta tanji u odnosu na cevi koje se koriste za klasično vodeno podno grejanje

GDE SVE MOGU DA SE KORISTE ELEKTRIČNI GREJNI KABLOVI?

Postoji mnogo najrazličitijih vrsta električnih grejnih kablova koji se mogu koristiti za zaista mnogo aplikacija. Električni grejni kablovi različitih tehničkih karakteristika mogu se koristiti za unutrašnje podno grejanje, otapanje snega i leda sa spoljašnjih podnih površina, za otapanje snega i leda iz oluka, za zaštitu cevi od zamrzavanja, za održavanje temperature na cevi, za zaštitu tla ispod poda hladnjača od zamrzavanja, za grejanje poda ispred i iza ulaznih vrata u rashladnu komoru i dr.

KOJU DEBLJINU SLOJA ZA UGRADNJU ZAHTEVA PODNO GREJANJE?

Električni grejni kablovi ili električne grejne mreže nikako ne odižu dodatno visinu poda. Električni grejni kablovi se postavljaju pre izrade cementne košuljice, a ona se izliva preko njih tako da su oni zapravo utopljeni u cementnu košuljicu. Električne grejne mreže se postavljaju pre lepka i keramike, pa se nakon njihove ugradnje stavlja sloj lepka i keramika, tako da su i u ovom slučaju grejni kablovi utopljeni, samo u sloj lepka.

Ono što je bitno za efikasnost električnog podnog grejanja je da iznad grejnih kablova svi slojevi poda ne budu veće debljine od 8 cm.

Što je veća debljina slojeva poda iznad kablova to je sistem tromiji i obrnuto, što je manja debljina slojeva poda iznad kablova sistem će brže odreagovati i korisnik sistema će pre osetiti benefite ugrađenih grejnih kablova.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU FINSKIH I NORVEŠKIH RADIJATORA?

Razlika između Finskih i Norveških radijatora gotovo da ne postoji. Princip rada je identičan, broj i vrsta elemenata od kojih su sastavljeni je ista, stepen iskorišćenja električne energije je isti, način montaže takođe, itd., jedina razlika je u dizajnu spoljašnjeg kućišta i tipu upotrebljenog termostata.

podno grejanje
Foto: pexels-burst / Za unutrašnje podno grejanje postoje grejne mreže koje su namenjene samo za grejanje ispod laminata i parketa

KOLIKO JE VAŽNA TERMOIZOLACIJA OBJEKTA UKOLIKO ŽELIMO DA U PROSTORIJU POSTAVIMO FINSKE RADIJATORE?

Termoizolacija objekta je ključan faktor za bilo koji vid grejanja, ne samo za Finske radijatore. Pored spoljašnjih vremenskih prilika, termoizolacija direktno utiče na potrošnju energenata neophodnih za funksionisanje nekog sistema grejanja.

Što je bolji kvalitet postavljene termoizolacije, prozora i svih drugih elemenata u gradnji objekata ugrađeni sistem grejanja će raditi manji broj časova, a samim tim i potrošiti manje energenata neophodnih za funksionisanje.

sobel logo

SOBEL d.o.o.
Ustanička 125-i, 11050 Beograd – Šumice
+381 11 3087 507
+381 11 3087 064
office@sobel.rs
www.sobel.rs

Prethodni tekstKako sprečiti pojavu pukotina u industrijskim podovima?
Sledeći tekstRubio® WoodCream – Adekvatna zaštita drvenih površina