Kompanija „Loft“ o projektu u Veneciji: Zahtev van standarda kao glavna motivacija!

Projekat Heroik: Free Shipping nastao je za potrebe konkursa Ministarstva kulture i informisanja radi predstavljanja Republike Srbije na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2016. godine. Glavni deo nacionalnog paviljona predstavljala je monumentalna prostorna instalacija-simbolični trag broda na površini vode, kao simbol plutanja između dva stanja u svakodnevnom životu mladog arhitekte-jave i sna, racionalnog i emotivnog, ovde i tamo, stvarnosti i nade. Izvođač radova na ovom zanimljivom projektu bio je “PR LOFT”, a od vlasnika i predstavnika ove kompanije čuli smo koliko je izazov zapravo bilo ova zdanje u Veneciji.

Projekat Heroik: Free Shipping nastao je za potrebe konkursa Ministarstva kulture i informisanja
Projekat Heroik: Free Shipping nastao je za potrebe konkursa Ministarstva kulture i informisanja

Kako Vladimir kaže, već po uvidu u projekat, on i njegov tim su shvatili da je ovaj zahtev van standarda, a dodatni motiv za rad, sem samog projekta, bio je jako mali odziv ostalih izvođača na upit nalogodavca. On je čak, pričajući nam o ovom projektu, rangirao izazove.

  • Izazov 1: zalučen oblik sastavljen od različitih ploča (šper, osb) sa vidnim fugnama
  • Izazov 2: kako naneti tečan materijal (epoxy smolu) na zalučene površine bez tragova slivanja, hrapave površine, ujednačenog, bez vidnih prelaza…
  • Izazov 3: treba smisliti sistem koji će da na drvenoj podlozi koja „radi“ (temperatura, vlaga usled blizine kanala, mehaničkog opterećenja posetilaca) ostati isti 6 meseci od trenutka završetka radova
  • Izazov 4: na šta se fokusirati u Veneciji: vino i sirevi ili posao 😉

Na sve izazove je, po svemu sudeći, odgovoreno, a najviše vremena je posvećeno upravo smišljanju pogodnih materijala i njihove kombinacije. Čak 10 dana je provedeno u ispitivanju tehnike i izradi uzorka, a u radionici firme koja je sklapala konstrukciju napravljen je segment 1:1 na kom je vežbano.

office@dekorativnipodovi.net
office@dekorativnipodovi.net

Korišteni su modifikovani alati, donešena odluka o tome koji su načini nanošenja materijala adekvatni, odabrana tehnika izvlačenja idealnih lukova,… Iako je, kako nam je rekao izvođač radova, bilo zadovoljstvo raditi u jednom od najlepših gradova na svetu, rokovi su svakako otežavali posao, a prethodno utvrđena sistematika radova i materijala se razlikovala s obzirom na uslove pa je ekipa sve dodatno prilagođavala na licu mesta.

Bila je to nedelja teške, ali izvesne borbe sa rokovima, uslovima, tehnikama, materijalom, snagom. Ipak, iz perspektive nekoga ko je vrlo uspešno i pored svih poteškoća, odgovorio na sve prethodno pomenute izazove, vođa tima kompanije Loft, Vladimir Inić, je odao priznanje svojim ljudima nazvavši ih ekipom entuzijasta i hrabrih ljudi koji su na kraju svim svojim srcem i znanjem materijalizovali u nešto lepo i postojano.

Office@dekorativnipodovi.net
office@dekorativnipodovi.net

Kompanija “Mapei” kao neko koga odlikuje kvalitet materijala i firma “Loft” kao izvođač radova, ispratili su ovaj projekat do kraja, a kako kažu, kada im se ponovo ukaže prilika, opet će izabrati nešto čega nema u uputstvima, opisanim tehnikama, izračunatim normativima.

office@dekorativnipodovi.net
office@dekorativnipodovi.net

Pokazalo se, kao mnogo puta do sada, da za kvalitetne i kreativne izvođače, izazov na koji treba odgovoriti, nije otežavajuća okolnost već upravo glavna motivacija.

www.dekorativnipodovi.net

LOFT 
Stevana Šupljikca 123, Pančevo 26000, Srbija
Tel: +381 (0)65 23 89 897
E: office@dekorativnipodovi.net
W: www.dekorativnipodovi.net