Koje je geografsko poreklo tepiha?

Kada govorimo o geografskoj klasifikaciji tepiha, mislimo ustvari na to u kojoj državi je izrađen određen tepih. Pa tako, po geografskom poreklu, tepihe delimo na:

1. Avganistanski tepih. Ovaj tepih veoma lepe izrade i od dobrih prirodnih materijala je povoljniji s obzirom na kvalitet i samu izradu, a iako deluje starinski, veoma je zbog svoje autentičnosti, tražen u Evropi. Njihovi najpoznatiji tepisi su Shindad i Adraskan, a nazvani su po imenima lokalnih Avganistanskih sela, utkani u oblasti Hertan na zapadu Avganistana.

Avganistanski tepih
Avganistanski tepih

2. Jermenski tepisi su definitivno drugačiji od svih. Oni su rađeni od prefinjene vune i za njih je karakteristično da su ogromnih dimenzija. Koristi se velik broj boja, mnogo veći i neobičniji nego kod drugih tepiha, odnosno od tepiha izrađenih u nekoj drugoj zemlji. Bez obzira na kvalitet i širok dijapazon boja, Evropljani nisu imali sluha za njih i nisu nešto u širokoj primeni kod nas. Barem do sada nisu bili!

Jermenski tepisi su definitivno drugačiji od svih
Jermenski tepisi su definitivno drugačiji od svih

3. Kineski tepih – Za razliku od vecine tkanih tepiha u istoriji, kineski tepisi su radjeni iskljucivo za internu upotrebu. Kina ima dugu tradiciju izvoza robe kroz istoriju, ali za tepihe ta tradicija počinje tek prvom polovinom 19 veka. Kina danas izvozi veoma kvalitetne tepihe serijske proizvodnje Art-Deco. Treba reci i to da se kineski tepisi razlikuju od orjentalnih indijskih i evropskih tepiha, a lako ćete ih prepoznati po motivima iz mitologije i bogati kineski tepisi su izrađeni od prefinjenih materijala obično prirodnih sa šarama koje podsećaju na njihovu veoma bogatu mitologiju, te su tu razni simboli brojevi i zmajevi. Evropljanima poznati od skora.

kineski tepisi su radjeni iskljucivo za internu upotrebu
kineski tepisi su radjeni iskljucivo za internu upotrebu

4. Indijski tepisi u istoriji poznati jos iz 11 veka sa dolaskom prvih muslimanskih osvajača. Od tada njihovi tepisi postaju veoma poznati, posebno po gustini čvorova te je potraznja u Evropi za njih sve veća. Veoma su poznati Indijski ćilimi gde se mešaju dva osnovna motiva Hindu-Budistički i Muslimanski.

5. Persijski tepih je deo Persijske-iranske umetnosti i kulture. Tkanje tepiha u persiji datira iz bronzanog doba. Najraniji preživeli tepih dolazi iz dinastije Safavid 1501-1736 god u 16. veku, međutim istorijski spisi govore i o ranijem tkanju tepiha. Tek u 16. i 17. Veku Persijski tepisi dobijaju na raskoši i lepoti.

Persijski tepih je deo Persijske-iranske umetnosti
Persijski tepih je deo Persijske-iranske umetnosti

6. Skandinavski tepih je među najpopularnijim tepisima danas, posebno u modernom dizajnu veoma je rasprostranjen i u širokoj primeni u dvadesetom veku. To su tepisi modernog dizajna, modernijih motiva, takođe kvalitetnih materijala, lakih za održavanje. Od njih su najpoznatiji Belgijski tepisi, oni su manjih dimenzija prilagođeni životu savremenog čoveka i njegovog brzog života, u kojem su dosta česta seljenja i migracije za poslom i boljim životom.

Skandinavski tepih je među najpopularnijim tepisima danas
Skandinavski tepih je među najpopularnijim tepisima danas