Uređenje doma – funkcionalnost, estetika i energetska efikasnost

Inovacije u uređenju doma sve su prisutnije. Više nije dovoljna samo neophodna funkcionalnost uz moderan ili zanimljiv dizajn. Prioritet postaje i efikasna potrošnja energije.

Svetlost koja mnogo znači

Visoka energetska efikasnost sve je važnija tema koja se sa globalnog plana prenosi i u svaki dom. Nije slučajno da se svest o važnosti energetske efikasnosti simbolično podiže upravo apelom da se 28. marta u okviru akcije ,,Sat za našu planetu“ jedan sat isključe sva svetla. Svetlo je prvo što nas asocira na energiju koju svakodnevno trošimo. Manja potrošnja utiče i na smanjenje zagađenja i očuvanje prirode što je dodatni podsticaj da svetlo upalimo i ugasimo onako kako treba.

Rasveta

Klasična i sada već prevaziđena sijalica od 100 W smatra se neefikasnom rasvetom koja rasipa električnu energiju. Proračuni kažu da se 20% energije potroši ukoliko je rasvetno telo sa običnom sijalicom. Zato je takva rasveta sve nepopularnija, jer su troškovi, kada se sve sabere i oduzme, najveći. Ušteda energije postiže se upotrebom savremene rasvete koja se zahvaljujući novim tehnologijama razvija sve brže.

Štedljiva rasveta i energetska efikasnost

Prvobitno rešenje u svetu rasvete jesu štedljive sijalice. U startu su skuplje, ali troše pet puta manje i traju duže, pa samim tim, kako im i samo ime kaže, štede.

Početno skuplja , ali i mnogo efikasnija tehnologija koja se sve brže razvija jeste LED (light emitting diode) tehnologija. Pored male potrošnje LED sijalice u isto vreme pružaju i više svetla. Da se investicija u LED rasvetu u domaćinstvu svakako isplati evidentno je posle nekoliko meseci do godinu dana. Naravno, sve zavisi od toga koliko je u proseku dnevno sijalica uključena.

Zatvori vrata i uživaj u domu

Kada je efikasna i štedljiva rasveta obezbeđena, možemo da zatvorimo vrata uživamo u svom osvetljenom i sigurnom domu. Sigurnost stambenog prostora obezbediće nam ulazna vrata. To je prvo što ugledamo kad ulazimo, a poslednje što pred spavanje zatvorimo ili zaključamo. Zatvorena sobna vrata pružaju privatnost, ali ne treba zaboraviti da svaka vrata čuvaju i svaku prijatno ugrejanu ili rashlađenu prostoriju.

Brave za sobna vrata

Da bi vrata bila dobro zatvorena treba ih u potpunosti zatvoriti/zaključati. Sve su popularnija sigurnosna vrata koja pružaju odličnu zaštitu i zvučnu izolaciju, ali ne treba zaboraviti da su brave za vrata važan faktor za postizanje maksimalne energetske efikasnosti. Uz prozore i podove, vrata su još jedan važan segment stambenog prostora kroz koji energija na koju trošimo novac može bespotrebno da izlazi. Da li vam se desilo da dok stojite pored zatvorenih vrata osećate neprijatno hladan vazduh koji struji? To je vrlo moguće ukoliko brave nisu kvalitetne i dobre. Pored toga, čak i kada to ne osetimo, toplota ili hladnoća prostorije koju postignemo smanjivaće se i trošiti ako se vrata ne zatvaraju dobro. Tako ćemo zbog loših brava izgubiti dobar deo energije koju smo obezbedili. Dakle, bilo da se grejete ili hladite, obezbedite svom domu vrata koja će se zatvoriti baš kako treba. To ćete postići tako što ćete pažljivo izabrati brave.