Stepenice u enterijerima kao deo i produžetak podne površine

 

Funkcionalnost ili estetika

Podovi predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata koji utiču na opšti utisak svakog unutrašnjeg prostora. Kako bi se uspešno i mudro odabrao pod mora se razmatrati više važnih faktora. Ali, prilikom izbora poda treba obratiti pažnju i na – stepenice. Možda su male ili uske, postavljene u neki kutak gde zauzimaju što manje prostora, ali i stepenice sa rukohvatima zaslužuju da budu tretirane jednako kao i druge podne površine u domu i rezultat će biti više nego efektan. Ukoliko u prostoru postoje stepenice, one su često uočljive i same po sebi privlače pažnju, čak i ukoliko se nije previše razmišljalo o njima prilikom dekorisanja. U ovom slučaju, stepenice mogu delovati zapušteno i zapostavljeno, što svakako ne doprinosi ni komforu ni estetici prostora u kome se nalaze, i što se svakako treba izbeći ukoliko nam je stalo do utiska koji se želi postići, a posebno do vizuelne harmonije i praktičnosti. Postoji više podela stepeništa na vrste, prema načinu oslanjanja, konstrukciji, obliku i poziciji u prostoru. Ovaj tekst razmotriće stepenište prema materijalima od kojih su napravljena.

Stepenište može biti izrađeno ili, bolje reći, izgrađeno od različitih materijala. Najčešće je to beton ili drvo, ali neretko nailazimo i na čelične ili, u novije vreme sve popularnije, staklene stepenice. Materijali kao što je kamen ili mermer takođe ne zaostaju kada je izrada stepenica u pitanju.

Staklene stepenice

Međutim, čak i kada su izrađene od navedenih materijala, stepenice mogu biti obložene drugim materijalom ili kombinacijom materijala. Rukohvati su prevashodno funkcionalni, oni omogućavaju bezbedno penjanje uz ili silazak niz stepenice i njegov izgled je potrebno uskladiti sa izgledom prostora u kom se nalazi i stepeništa koje prati. U narednim pasusima će biti govora o nekim od kombinacija i načina obrade upotrebom kojih stepenište može postati izuzetno lepa i privlačna tačka u prostoru.

Stepenice mogu biti obložene drugim materijalom ili kombinacijom materijala

Betonske stepenice se danas veoma često sreću. Beton je relativno jeftin materijal koji se lako ugrađuje. Stepenice od betona su izuzetno čvrste i trajne i ne zahtevaju posebno održavanje. One same po sebi mogu delovati veoma hladno i nedovršeno, iako postoje moderne betonske stepenice čiji dizajn je inkorporirao beton u celu estetsko-praktičnu priču. Ipak, betonske stepenice najčešće imaju neku vrstu završne obrade, u zavisnosti od prostora u kojem se nalaze.

Stepenice od betona su izuzetno čvrste i trajne

Često su to drvena gazišta koja betonu daju toplotu, i u vizuelnom i u praktičnom smislu, što je za privatne prostore veoma važno. S druge strane, keramičke pločice koje se mogu koristiti u prostorima gde je potrebno imati površinu koja se veoma lako održava kao što su javne površine gde postoji veliki protok ljudi, ili u toplijim podnebljima gde se i inače koriste hladni materijali za podove kako bi pružili utočište od velikih žega.

Stepenice urađene u tehnici štampanog betona

U poslednje vreme, kako popularnost ove vrste betona sve više raste, na tržištu se mogu naći i stepenice urađene u tehnici štampanog betona.

Klizanje stepeništa može se sprečiti upotrebom specijalnih neklizajućih materijala

Osim drvetom ili keramičkim pločicama, betonske stepenice mogu biti obložene i drugim materijalima kao što su linoleum, laminat, prirodni ili veštački kamen, opeka, teraco, mermer, granit i mnogi drugi. Mogućnosti su neograničene. Naravno, prilikom odabira materijala za popločavanje, sam izbor biće diktiran uslovima koje je potrebno ispuniti u praktičnom smislu, ali i stilom i vrstom poda koji dominira u prostoru u kojem su stepenice. Posebno je važno obratiti pažnju na to koliko je gazište klizavo ukoliko se pokvasi jer u tom slučaju stepenište postaje svojevrsna zona opasnosti. Klizanje stepeništa može se sprečiti upotrebom specijalnih neklizajućih pločica ili postavljanjem protivkliznih traka na sama gazišta. Ove trake su gumene i primerenije javnim objektima ali se podjednako mogu koristiti i u stambenim prostorima.

Posebno je važno obratiti pažnju na to koliko je gazište klizavo

Tepisi ili stepenišne staze se veoma često mogu postaviti kako na betonskim tako i na drvenim stepeništima, i mogu biti trajna ili privremena rešenja za stepenište. Stepeništa „tapacirana“ tepihom su dobar izbor jer se ne kližu, predstavljaju zvukoizolaciju ali i termoizolaciju a istovremeno i umekšavaju samo gazište i čine hod po stepeništu udobnijim i prijatnijim. Osim toga, ovo može biti veoma atraktivno rešenje u estetskom smislu, jer se tepih staze ili tepisi koji se postavljaju na stepenište mogu naći u različitim bojama i dezenima. Njihova mana može biti malo teže održavanje jer će pojedini delovi biti nedostupni za usisavanje i čišćenje.

Drvene stepenice su veoma česte u domovima

Drvene stepenice su veoma česte u domovima. One daju toplinu i prozračnost prostoru. Gazišta mogu biti od različitih vrsta drveta iako je najbolje odabrati čvršće drvo kao što je hrast. Drvene stepenice se mogu ofarbati u neku boju ali to neće umanjiti njihovu prirodnost jer će se drvo osetiti prilikom samog koračanja preko stepenika. Takođe, možemo ih ostaviti u prirodnoj boji s tim da je u ovom slučaju neohodno zaštititi ih na odgovarajući način određenim lakovima. One će se uklopiti u svaki enterijer svojim prirodnim i elegantnim izgledom, bez mnogo truda i intervencija. Takođe, vrlo su lake za čišćenje i održavanje, pogodne i u prostorima u kojima borave ljudi sa alergijama.

Stepenice izrađene od metala i stakla, čak i plastike

U modernim enterijerima se često mogu videti stepenice izrađene od metala i stakla, čak i plastike, sa elementima od drveta i drugih materijala. Kombinacije ovih materijala mogu biti izuzetno atraktivne, upadljive i dopadljive a efekti koji se postižu mogu varirati od industrijskih, stimpank preko minimalističkih pa do zastrašujućih za one koji se boje visine ukoliko je stepenište u potpunosti od stakla.

1036-invisible-stairs

Moderna stepeništa ne moraju biti samo hladna i minimalistička. U zavisnosti od kombinacije materijala mogu se dodavati određeni ukrasi koji će celom prostoru dati art-deko ili čak pomalo barokni šmek, naravno sve u skladu sa opštim dizajnom enterijera u koji se stepenice ugrađuju. Nažalost, ove moderne stepenice su najčešće rezervisane za one sa dubljim džepom, jer je cena materijala kao i izrade često daleko veća od drugih vrsta stepenica, čak i ako se ne računa proces dizajniranja što je kod ovakvih elemenata u prostoru više nego potrebno.

moderne stepenice su najčešće rezervisane za one sa dubljim džepom

Bez obzira da li su stepenice od betona ili drveta, njihova krajnja obrada može biti drugačija. Ukoliko se radi o „punim“ stepenicama, gazište može biti ofarbano u jednu, ili ukoliko se radi o drvenom gazištu ostavljeno u prirodnoj boji, a telo stepeništa u drugu boju. Ovde se može primeniti metoda harmonije boja, ili, što je daleko efektnije, metoda kontrasta. Naravno, sve zavisi od ličnih preferenci ali i stila prostora u koji se stepenice ugrađuju. Tepisi i staze se uvek mogu naći na stepeništima, oplemenjujući ih i vizuelno i u praktičnom smislu. Rukohvati, naravno, predstavljaju sastavni deo stepenica i u skladu su sa estetikom prostora iako im je prvobitna uloga da budu – funkcionalni.

Piše: Irma Talović d.i.a.

Prethodni tekstKeramika Kanjiža – Srpski brend evropskog kvaliteta
Sledeći tekstKeramičke ili porcelanske podne pločice