Preminula Zaha Hadid slavna britanska arhitektica rođena u Iraku

Čuveni britansko-irački arhitekta Zaha Hadid, prva žena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu, preminula je iznenada u 66. godini.

Slavna britanska arhitektica rođena u Iraku, Zaha Hadid (1950-2016) umrla je u 65 godini u Majamiju od srčanog udara.

Kako prenosi BBC, Zaha Hadid primljena u bolnicu radi lečenja od bronhitisa nakon čega je rano jutros pretrpela srčani udar.

Zaha Hadid - Bridge Pavillon u Saragosi
Bridge Pavillon u Saragosi – foto: wikipedia

Zaha Hadid bila je jedna od naslavnijih arhitekata današnjice, čije se ime vezivalo za mnogobrojne čuvene objekte širom sveta.

Zaha je rođena u Bagdadu 1950. godine, studirala je matematiku na Američkom univerzitetu u Bejrutu a potom se otisnula u svet arhitekture ušavši u Asocijaciju arhitekata u Londonu 1972. godine.

Zaha Hadid prenosila je znanje u renomiranim visokoobrazovnim institucijama kao što su Hardvard, Jejl i Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču.

Zaha Hadid - prijekat za Beograd
Projekat zgrade kod Kalemegdana u Beogradu

Svoj biro osnovala je u Londonu pod imenom Zaha Hadid Architects a do dana današnjeg projektovala je značajne objekte kao što su: MAXXI: Italijanski nacionalni muzej moderne umetnosti u Rimu (2009), Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu 2012. (2011) kao i Heydar Aliyev Centre u Bakuu (2013) u fluidnim formama koje su postale prepoznatljive za njena dela. Zgrade kao što su Rosenthal Center u Sinsinatiju (2003) kao i zgrada Opere u Guangzhou (2010) takođe su primeri arhitekture koji će ostati posle Zahe Hadid dugo nakon njene iznenadne smrti.

Napravljen je za Olimpijske igre 2012. godine
Centar za vodene sportove u Londonu – foto: wikipedia

Zaha Hadid prenosila je znanje u renomiranim visokoobrazovnim institucijama kao što su Hardvard, Jejl i Univerzitet primenjenih umetnosti u Beču.

Zbog svega toga, Zaha Hadid bila je veoma čest gost na stranicama našeg portala a neke od njenih projekata možete pogledati ispod.

Datum sahrane Zahe Hadid biće naknadno objavljen.

RIP Zaha Hadid

Izvor: gradnja.rs