Trendovi u dizajnu podnih obloga u 2016. godini

Stiglo je i proleće 2016. godine, a s njim se intenzivira i lepo vreme i radovi na uređenju životnog i radnog prostora. Podovi čine bar jednu šestinu površina koje treba obložiti ili na neki način obraditi u svakom prostoru te stoga nesumnjivo zaslužuju posebnu pažnju. Ono što ih čini specifičnim u odnosu na ostatak prostora je što se postavljaju da traju dugo, znatno duže od ostalih elemenata u enterijeru. Njihova zamena nije ni jednostavna ni jeftina u najvećem broju slučajeva, te se i trendovi u podovima relativno sporo menjaju za razliku od, recimo, modne industrije gde su promene poželjne bar dva puta godišnje.

Moglo bi se reći da su već celu deceniju u svetu podova aktuelni veliki formati koji se odlično uklapaju koncepte „otvorenog prostora“ u dizajnu enterijera i da je ekološka svest i prozvođača i korisnika na sve višem nivou. Ipak, svake sezone se pojavi i poneka novina koja pomera granice i donosi svežinu i u ovu granu industrije. Upravo tim novinama je i posvećen ovaj tekst.

Parketi i ostali drveni podovi

Na našim prostorima je parket i dalje omiljena drvena podloga, bez ikakave sumnje, a pravilna geometrija je apsolutni hit u svetskim okvirima. Sveprisutni klasični parket složen u „riblju kost“, „cik-cak“ ili pravilne kvadrate postao je moderni klasik koji se da uklopiti u sve enterijere. Veoma poželjan je i tzv. „francuski slog“ ili „francuska riblja kost“ koji daje dodatnu notu glamura. (Od klasične riblje kosti se razlikuje po tome što se lamele međusobno ne uklapaju pod 90°, nego pod 45° ili 60° i obično su većeg formata.)

Veliki formati su ostali u igri kod gotovih parketa u svim obradama: od natur uljenih, preko mat lakiranih do savršeno sjajnih površina koje se cakle na svetlu. Prostor sa dugačkim i širokim daskama deluje monumentalno, veće i otvorenije no što u stvari jeste. Selekcija može biti sasvim mirna, sa ravnom žicom i nenaglašenom strukturom za one koji vole mirniji enterijer. Ipak, sve su traženiji rustični podovi sa karakterom – sa velikim čvorovima, gitovanim pukotinama, (pre)naglašenom strukturom, četkani, ručno hoblovani… Savršeno nesavršeni, ovi podovi će biti dragi svojim vlasnicima i kad dođe do smene trendova.

Za one koji vole stvari sa patinom, na kojima se vidi dah vremena koje je prohujalo, odlična vest je da je ponovo upotrebljeno drvo (reclaimed wood) i dalje krajnje poželjno. Podovi napravljeni od demontiranih ambara, buradi, pružnih pragova ili rastavljenog nameštaja su jedinstveni i neponovljivi, a istovremeno trajni i više nego ekološki.

Bambus koji tehnički i nije drvo, nego trava, ali je jedan od najtvrđih građevinskih materijala u prirodi, u svetu je i dalje veoma popularan, premda mu je kod nas popularnost malo izgubila na snazi, prevashodno zahvaljujući uvozu proizvoda sa završnom obradom lošijeg kvaliteta. To je živa šteta jer je bambus kao materijal izuzetan i dugotrajan, a uz kvalitetnu obradu može postati dragocen deo svakog enterijera.

Kada je reč o podovima napravljenim od drveta, u 2016. god. u igri su sve nijanse sive, od sasvim svetlih tonova do grafitne. Enterijer se u zavisnosti od primesa drugih boja može učiniti veoma toplim ili sasvim ohladiti. Izvesno je da sa sivom nema greške.

Isto tako, hrabar iskorak u dizajnu su ekstremno svetli enterijeri, baš kao i ekstremno tamni. I u jednima i u drugima velike podne površine će dominirati. Iako se na tamnima vidi svaka flekica i trunčica prašine, pogotovo ako su visoko sjajni, bez dileme daju prostoru notu uglađenosti, elegancije i luksuza. S druge strane, sasvim svetli su jednostavniji za održavanje, a prostor čine prostranijim, većim i otvorenijim.

Hidro – parket

Jedna od najvećih novina ovogodišnjeg Domotexa su hidro-parketi ili parketi otporni na vodu. Izrađuju se od hrastovine, a od vode ga štiti specijalno patentirani „snap“ sistem vertikalnog „zaključavanja“ dveju dasaka napravljen od vodonepropusne čvrste gume koja sprečava prodor vode na spojevima, dok površinu drveta od vode štiti takođe patentirani „vrući“ hidrofobni završni premaz.

Trenutno se hidro-parket može dobiti u prirodnoj boji hrasta, kao izbeljen ili u nešto tamnijoj, „barikiranoj“ varijanti. Površina može biti mat ili sjajna, glatka ili četkana. Četkanjem se dodatno potcrtava prirodna tekstura drveta. Boja zaptivne gume koja oivičuje svaku lamelu i zaptiva „snap“ spoj se pojavljuje u nekoliko varijanti: crna, bela, bež, svetlo plava, svetlo zelena, svetlo žuta, roze i crvena, a dizajner enterijera bira onu koja se najviše uklapa u njegovu viziju prostora. Dizajnerski tim koji je kreirao hidro-parket radi na novim mogućnostima.

Pluta

Pluta je najekološkiji od svih ekoloških podova izuzetnih osobina, besprekorna po zdravlje, i definitivno je podna obloga čija će popularnost sve više i više rasti. Sad se najčešće kupuje u obliku ploča na osnovi od HDF-a za suvomontažno („plivajuće“) polaganje ili u obliku ploča koje se lepe celom površinom na podlogu. Završno je lakirana ili voskirana, a dominante boje su kao i kod drvenih podova ili jako svetle, ili jako tamne, uz sve nijanse sive.

Podne obloge od kože

Koža je verovatno najstariji materijal koji je čovek počeo da uzima iz prirode i stavlja kao prostirku na svoj pod. Podne obloge od reciklirane i mlevene kože kojoj su dodati kaučuk i prirodna ulja, na osnovi od HDF-a lagano pronalaze svoj put do šire publike. Njihov blago ekstravagantan izgled traži hrabrog dizajnera koji će znati da ih znalački uklopi u prostor.

Luksuzne ploče od vinila (LVT)

Kad su se tek pojavile, vinil ploče su bile tek skuplja i nelojalna konkurencija laminatima. Sa pojavom luksuznih ploča od vinila, one su postale podne obloge za klasu i više bolje od laminata. Danas se mogu dobiti u najrazličitijim pojavnim oblicima: sa teksturom drveta, kamena, mermera, keramike, tekstila, cementa, pa čak i kože. Tehnologija izrade luksuznih ploča od vinila je toliko uznapredovala da se isporučuju u sasvim vodootpornim varijantama, a u takvoj izvedbi da većina posmatrača ne može ni da pronikne o kom je materijalu reč. Luksuzne ploče od vinila su apsolutno u trendu ove godine.

Keramičke pločice

Kao i kod drvenih podova, trend u carstvu keramičkih pločica su veliki formati i geometrija. Pored toga, keramičke pločice se već neko vreme uspešno „prerušavaju“ u drvo, granit, mermer, prirodni kamen, beton, metalne površine, cigle….

Praktično, nema podne obloge u kojoj je u dizajnu napravljeno toliko mnogo kao što je to slučaj sa keramičkim pločicama. Prošle godine je bio aktuelan pačvork od keramičkih pločica (upotreba manjih pločica različitih šara koje se međusobno kombinuju i daju zanimljive i jedinstvene strukture), dok je ove godine prednost data velikim formatima koji prostoru daju pročišćen i moderan izgled, ujedno ga čineći većim i prostranijim.

Tepisoni

Za one koji preferiraju mekane podne obloge od zida do zida za poslovne i stambene objekte i dalje su najbolji izbor tepisoni. Tokom ove godine gledaćemo ih u pastelnim tonovima i ukrašene sa manje geometrijskih obrazaca od uobičajenih. Inspiracija dolazi iz prirodnih oblika i pejzaža koji se apstrahuju. I proizvođači tepisona postaju ekološki svesniji, pa se sve više okreću recikliranom poliesteru i polipropilenu.

Tepisi

Tepisi predstavljaju završni potez u uređenju enterijera i krunu na podu. Dobar ili loš odabir daje konačnu atmosferu prostoru. Ove godine, u sferi tepiha potpuno je u trendu reinterpretiranje i novo tumačenje tradicije sa novim kombinacijama boja i tradicionalnim motivima za sve one koji vole klasičan izraz. Kontrasti crne i bele daju posebnu draž enterijeru, a kao i kod tepisona biće tu i obilje pastelnih tonova i negeometrijskih oblika inspirisanih prirodom i apstraktnih pejzaža i portreta. Neće biti retki ni topli, metalni tonovi bakra.

Od materijala u luksuznijim varijantama u igri je čista vuna ili u kombinaciji sa svilom, sa visokim florom (dugačkim vlaknima). Pored toga, tu je i pamučno vlakno. Broj čvorova je veliki, a tepsi deluju bogato i raskošno, zbog gustine i visine flora u koji noga uranja.

Moglo bi se reći da je upravo u dizajnu tepiha i napravljen najveći iskorak kad je reč o podnim oblogama u 2016. godini. Kao i u svemu drugom postoje oni koji kreiraju trendove i oni koji ih prate. Izvesno je da će uređenje enterijera biti uzbudljiva avantura i ove godine.

Autor teksta: Isidora Gordić