Predstavljamo HIDRO PARKET – Parket koji se dobro slaže s vodom

Koncepcija prostora u savremenoj arhitekturi postaje sve zahtevnija prema proizvođačima različitih elemenata koji su neizostavni deo enterijera. Ovo naročito važi za podove od kojih se očekuje sve veća multifunkcionalnost. Danas najzastupljeniji koncept otvorenog prostora (open space) najčešće traži da jedan materijal zadovolji priličan broj zahteva – da bude oku dopadljiv, elegantan, da pruža osećaj topline i elegancije, da bude ugodan na dodir, otporan na habanje, a po mogućnosti i otporan na vodu. Sve pobrojano treba ostvariti zato što jedan prostor mora istovremeno da bude raznorodan i višefunkcionalan u svakodnevnom stanovanju ili poslovanju, a da istovremeno ima zaokružen vizuelni identitet i da funkcioniše kao celina.

Proizvođači su počeli da se dovijaju, pa tako imamo keramičke pločice koje mogu da izgledaju kao bilo koji drugi materijal – kamen, tekstil, mozaik, staklo, pa i drvo. Stvari stoje vrlo slično i sa štampanim betonom. Potencijal koji u pogledu dizajna ima laminat je gotovo neograničen jer praktično da i nema materijala čija tekstura nije prenesena na ove popularne podove. Isto tako, i štampana pluta pruža mnoštvo mogućnosti. Ipak, tu je uvek nešto što nedostaje ili neki zadatak koji ne može da se ispuni. Pločice su atraktivne i otporne na vodu, ali hladne na dodir, kamen isto tako, beton takođe. Laminat je relativno nezahtevan, ali nije otporan na vodu, kao ni pluta na HDF-u. A kako stvari stoje s drvetom, omiljenim materijalom za podne obloge u enterijeru? Ono je divno, toplo, elegantno, ali takođe neotporno na vodu. Ili je bar bilo.

Pravac polaganja hidro parketa
www.huema.de – Wasser Schwarz Arktik

Jedna od najvećih novina na ovogodišnjem sajmu podova Domotex u Hanoveru je parket koji će pomeriti granice stanovanja. Kompanija Hüma Parkettsystem promovisala je hidro-parket – parket koji je otporan na vodu te se kao takav može polagati u sve prostorije koje moderno stanovanje zahteva.

Hidro-parket je troslojni gotovi parket ukupne debljine 14 mm, čiji je gornji, završni sloj napravljen od najkvalitetnije evropske hrastovine iz održivog uzgoja. Tekstura hrasta mu daje svevremenu eleganciju, a format daske dimenzija 1203 mm x 143 mm robusnost i izvesnu dozu monumentalnosti. Ipak, ono što ga čini tako drugačijim od svih ostalih parketa je specijalno patentirani „snap“ sistem vertikalnog „zaključavanja“ dveju dasaka napravljen od vodonepropusne čvrste gume koja sprečava prodor vode na spojevima. Pored toga, površinu drveta od vode štiti takođe patentirani „vrući“ hidrofobni završni premaz. Dakle, hidro-parket je prvi parket kome voda nije najljući neprijatelj, te se bez ikakve bojazni može polagati u najrazličitije prostore u kojima je značajno povećana vlaga poput kupatila, kuhinja, ali i spa centara, pa sve do sauna i površina oko bazena, odnosno svih površina po kojima najradije hodamo bosonogi te je stoga osećaj prirodne topline i povezanosti s prirodom koji drvo pruža neprocenjiv. Ovaj parket se može polagati i u prostorima namenjenim za gastronomska uživanja gde će doprineti prirodnosti ugođaja za sve posetioce.

Postavljanje hidro parketa Huema
www.huema.de – System Rot Arktik

Hidro-parket je troslojni gotovi parket ukupne debljine 14 mm, čiji je gornji, završni sloj napravljen od najkvalitetnije evropske hrastovine iz održivog uzgoja. Tekstura hrasta mu daje svevremenu eleganciju, a format daske dimenzija 1203 mm x 143 mm robusnost i izvesnu dozu monumentalnosti. Ipak, ono što ga čini tako drugačijim od svih ostalih parketa je specijalno patentirani „snap“ sistem vertikalnog „zaključavanja“ dveju dasaka napravljen od vodonepropusne čvrste gume koja sprečava prodor vode na spojevima. Pored toga, površinu drveta od vode štiti takođe patentirani „vrući“ hidrofobni završni premaz.

Hidro parket troslojni gotovi parket
www.huema.de – Bad Natur

Ukoliko se postavlja u prostorije poput dnevne ili spavaće sobe gde se ne očekuje velika vlažnost, može se polagati suvomontažno ili „plivajući“ uz odgovarajuću podlogu, kao i svaki drugi troslojni parket. Ako se, pak, njegovo svojstvo vodonepropusnosti želi maksimalno iskoristiti, onda proizvođači preporučuju obavezno lepljenje celom površinom na podlogu. Da bi hidro-parket bio zaista vodonepropusan potrebno je obaviti sve predradnje za pripremu podloge pre polaganja valjano, odnosno, preporučuje se ista priprema cementnog estriha kao i za neorganske podloge poput keramičkih pločica ili kamena te postavljanje paronepropusnih barijera. Podrazumeva se da estrih mora biti ravan i čist, bez ikakvih ostataka na površini. Kod lepljenja celom površinom na podlogu, očekivana potrošnja lepka je između 1 i 1,5 kg/m².

Polaganje hidro parketa u kuhinji
www.huema.de – Kueche Natur

Veoma je važno da se prilikom polaganja hidro-parketa ostave dilatacije od minimalno 10 do 13 mm od zida jer se drvo skuplja i širi („radi“) u zavisnosti od klimatskih uslova u prostoru u kome je položeno. U dilatacije se, dok je pod još nedovršen, polažu specijalni zaptivni profili na koje se potom nanosi zaptivna smesa i ostavlja da se suši bar 24 sata. Istu proceduru je potrebno sprovesti i oko cevi za grejanje, ukoliko postoje u prostoriji, odnosno, potrebno je najpre opseći parket u odgovarajućem radijusu uz vođenje računa da se ostavi dovoljno mesta za dilataciju, a potom udenuti profili i zaptivnu smesu. Procedura zaptivanja dilatacija je od izuzetne važnosti jer ona doprinosi vodonepropusnosti uz ivice podne površine. Iznad ovih dilatacija se nakon što je parket zalepljen, ugrađuju dekorativne završne lajsne.

Prilikom odabira pravca polaganja, trebalo bi voditi računa da parket svojom dužom stranom bude okrenut normalno na izvor svetla. Ukoliko ima više prozora u prostoriji, tada bi trebalo da bude okrenut ka najvećem kako bi lepota drveta u celosti došla do izražaja.

Hidro parket Huema
www.huema.de – Kueche Arktik

Trenutno se hidro-parket može dobiti u prirodnoj boji hrasta, kao izbeljen ili u nešto tamnijoj, „barikiranoj“ varijanti. Površina može biti mat ili sjajna, glatka ili četkana. Četkanjem se dodatno potcrtava prirodna tekstura drveta. Boja zaptivne gume koja oivičuje svaku lamelu i zaptiva „snap“ spoj se pojavljuje u nekoliko varijanti: crna, bela, bež, svetlo plava, svetlo zelena, svetlo žuta, roze i crvena, a dizajner enterijera bira onu koja se najviše uklapa u njegovu viziju prostora. Dizajnerski tim koji je kreirao hidro-parket radi na novim mogućnostima.

Hidro-parket je doneo neophodnu svežinu na tržište podova. Mogućnosti koje nudi, nisu neograničene, ali su ipak značajno pomerile granice kada je reč o podovima napravljenim od drveta i pustio ih je u prostore koji su vekovima bili rezervisani za neke druge materijale, te se može reći da je ovaj proizvod u velikoj meri revolucionaran. Kako će se pokazati u masovnoj upotrebi, pokazaće vreme. Za sada su mu izgledi krajnje obećavajući.

Hidro parket Huema tekstura hrasta
www.huema.de – Spa Arktik

Ukoliko se postavlja u prostorije poput dnevne ili spavaće sobe gde se ne očekuje velika vlažnost, može se polagati suvomontažno ili „plivajući“ uz odgovarajuću podlogu, kao i svaki drugi troslojni parket. Ako se, pak, njegovo svojstvo vodonepropusnosti želi maksimalno iskoristiti, onda proizvođači preporučuju obavezno lepljenje celom površinom na podlogu. Da bi hidro-parket bio zaista vodonepropusan potrebno je obaviti sve predradnje za pripremu podloge pre polaganja valjano, odnosno, preporučuje se ista priprema cementnog estriha kao i za neorganske podloge poput keramičkih pločica ili kamena te postavljanje paronepropusnih barijera. Podrazumeva se da estrih mora biti ravan i čist, bez ikakvih ostataka na površini. Kod lepljenja celom površinom na podlogu, očekivana potrošnja lepka je između 1 i 1,5 kg/m²

Piše: Isidora Gordić
Foto: huema.de

Prethodni tekstIzveštaj sa DOMOTEX-a 2016 – DOMOTEX prikazao najnovije trendove u industriji podova
Sledeći tekstPrirodna alternativa – topli i meki podovi od plute