Kako baštenske staze obezbediti od klizanja?

Kada se grade putići u baštama, treba voditi računa o izboru materijala kao što su: prirodni kamen, kaldrma, šljunak ili cigla.

Materijal baštenskih staza

Staze mogu biti od različitih materijala, a najvažnije je da ih prlagodite terenu kako bi odolevali svakom vremenu, a takođe, uvek bil upotrebljive. Prilikom izbora materijala za glavnu stazu koja vodi ka ulazu kuće ili kojima se kreću kola do garaže,  uvek treba gledati na dekorativne ali i praktične staze koje se moraju obezbediti materijalom koji ne klizi.Sve to je potrebno usaglasiti sa ostatkom dvorišta i samim stilom kuće. Za popločavanje glavne staze koja vodi ka ulazu kuće, koriste se ploče od prirodnog kamena, granita ili betona. Za staze kojima se kreću pešaci, koriste se takođe prirodni kamen, cigla, šljunak itd.

Obezbeđivanje staze

Kada se pravi staza, mora se obezbediti stabilna i glatka podloga, tako što se skida gornji sloj zemljišta. Za baštenske staze dovoljna je podloga peska od 3 – 5 cm i peskovitog šljunka od 10 cm. Svaki sloj se treba dobro utabati. Gornji sloj se izravnava pre nego što se stavi ploča, pomoću drvene ili metalne ploče.

Sama debljina gornjeg sloja staze po kojima se kreće automobil, treba da bude od 6 – 8 cm, a za ostale 5 cm. Između ploča se prave fuge uz pomoć sitnog šljunka ili peska. Fuge su neophodne, kako se ploče ne bi deformisale i lomile, a i da korov ne bi izbijao.

Prethodni tekstTrendovi u dizajnu podnih obloga u 2016. godini
Sledeći tekstJBA d.o.o. – Karakteristike drveta – IPE LAPACHO