Zašto je pluta jedan od najpoželjnijih materijala za pod?

Pluta kao materijal stvara progresivne opcije dizajna koje nude vrhunsku izdržljivost, udobnost i čvrstoću. Takođe je poznata po svojim mobilnim opcjama dizajna. Svestranost materijala omogućava  njegovo farbanje i senčenje.

Vrste podne obloge od plute

Postoji ogroman izbor poda od plute, ai postoje samo tri različite metode bojenja. U zavisnosti od izabrane metode, podovi od plute se mogu podeliti na: podove sa „mrljama“, bojane podove i prorodne podove. Prvom metodom možete dobiti najveći broj mogućnosti i boja.  Ostavljanjem poda u prirodnoj boji, on će se lako uklopiti u svaki enterijer i odavaće utisak topline prostora.

Oblik plute

Postoje samo dve opcije oblika poda od plute: u vidu dasaka ili pločica. Dužina dasaka varira i one se mogu spojiti tako da izgledaju poput plivajućeg poda. Pločice se lepe na drvenu podlogu ili beton.  Mogu biti urezane čime doprinose jedinstvenosti dizajna.

Mozaik od plute

Kao što je već pisano, mozaik od plute je napravljen  od 100% recikliranih, post-industrijskih vinskih čepova.  Jedinstveni mozaik može izgledom podsećati na vitraž, ili možete napraviti bilo kakav željeni izgled od njih. Pojedini mozaici su napravljeni od otpadaka plute koji su ručno oblikovani.

Tkanina od plute

Tanke kriške plute napravljene ručno, montiraju se na 100% pamuk. Kolekcija ovog materijala sadrži najveće svetske stilove koji su dostupni danas: metalik zlato ili srebro, na primer.

Tekstura plute

Tekstura plute je od velike važnosti za celokupan izgled poda i može biti:”ljuštena” – kada su trake od plute postavljene zajedno; u vidu manjih granula – fino mlevena pluta koja pruža tradicionalni izgled; srednje veličine granula – pluta se melje i meša sa krupnijim komadima nemlevene plute i “talasasta” koja nastaje mešanjem komada plute različitih veličina.