Mali svet podnih lajsni

Podne lajsne su skoro uvek sastavni deo uređenja prostora. Od klasične elegancije tradicionalnih lajsni pa do modernih svedenih lajsni, iskoristite ih kako bi uneli karakter u dnevnu i toplinu u spavaću sobu. Ako se pravilno instaliraju, mogu unaprediti svaki dekor i podići vrednost svakog prostora.

Podne lajsne će pomoći da date finalni izgled vašem domu. Napravljene od punog drveta, MDF-a, vinila, keramike ili kamena, lajsne se koriste kao veza između zida i poda prikrivajući jaz između, ujedno štiteci zid od prljanja, nameštaja, ostećenja. Takođe mogu prikriti izvesne nepravilnosti kod zida i neravne završetke kod postavljanja određene podne obloge.

Bilo da stavljate nove podne lajsne u novi prostor ili stvarate novi izgled za staru sobu ili kuću, vrsta lajsne koju izaberete može biti razlika između krakternog, svežeg i dosadnog prostora. Odlučivanje koju vrstu lajsni da upotrebite može biti od znacaja za finalni izgled prostorije. Bač kao i zidne lajsne i sokle, podna lajsna privlači pogled i donekle određuje stil dizajna prostorije. Najpre se odlučite za stil koji želite, zatim za materijal koji ćete koristiti. Razmislite o boji i teksturi.

Za moderan, čist prostor,što jednostavnija i svedenija lajsna to bolji vizuelni utisak. Jednostavan kalup, oslobođen komplikovanih detalja takođe je i najekonomičnija opcija. Ovakva vrsta lajsne često se nalazi u spavaćim sobama ili sporednim prostorijama.Sledeće pitanje koje se uvek postavlja kada se tiče odabira lajsni je koliko treba da bude visoka. Ova odluka može dosta izmeniti izgled prostorije.

Ako je lajsna previše niska ili visoka u odnosu na visinu prostorije, to može čudno izgledati i kvariti ceo utisak. Postoje neke odrednice koje možete slediti. Dobra početna tacka je da se služite odnosom 7% od visine plafona.

Znaci ako je visina plafona 240 cm lajsna će biti visoka 17 cm. Naravno, ovo je samo smernica, savet. U slučaju modernog, svedenog prostora, visoke, ili veoma niske lajsne mogu savršeno doprineti isticanju ovakvog dizajna. Ili ako ste dovoljno hrabri, i želite dramatičan izgled prostora, probajte bez lajsni. Druga smernica mogu biti okviri vrata i prozora. Ove lajsne trebaju biti oko 50% tanje od podne lajsne. Naravno može sasvim dobro izgledati i da je sve iste veličine,zavisi od vaše procene celokupnog izgleda prostora.

Što se tiče postizanja klasičnog stila, podne lajsne sa detaljnije obrađenim kalupom, sa više pregiba i zareza, daju bogatiji i topliji izgled prostoru. Ovakve lajsne možemo najčešće zateći u dnevnim boravcima gde se najviše i posvećuje pažnja detaljima. Kod ovakvih vrsta lajsni jedini problem može biti održavanje, jer ce zahtevati malo više vremena od onih čiji je kalup jednostavniji. Osim održavanja najbitnija stvar za odabiranje profila lajsne je da se on donekle slaže sa profilima okvira vrata i prozora.

Kod odabira materijala izbor je veliki. Drvo je jedno od najstarijih i najviše biranih materijala za podne lajsne.Mnoge vrste drveta čine dobar materijal. Između hrasta, jasena i bora, bor se najčesce koristi jer je mekano drvo i lako za obradu. On je odlična solucija i ako imate ne baš tako ravan zid, posto je mekano drvo i savitljivo lako će prileci uz manje neravnine i zamaskirati ih. Prednost drvenih lajsni je i što možete sami kreirati profil koji želite.

Boju drvenih lajsni lako možete izjednačiti da bojom vašeg drvenog poda, tako će se činiti da se pod pruža i van granica zidova. Isto tako se možete poigrati sa koloritom. Tamna podna lajsna duž svetle ivice zida jasno obeležava kraj poda i daje sobi teksturu. Kontrast u bojama između lajsni, zida i poda, stvoriće osećaj dubine i karaktera. Smirite boju zida sa podnom lajsnom obojenomu par nižih tonova istog kolorita, ili je istaknite koristeći naku jacu boju za lajsnu u prostoriji sa pastelnim tonovima.

Drugi materijali za lajsne mogu biti od medijapana. On je savršen materijal, bez čvorova, pukotina i drugih mana prirodnog drveta. Dosta je savitljiv pa lako prileže uz neravne zidove bez pucanja. Lako se boji i može se izraditi u željenim profilima.

Keramičke podne lajsne se najčešće sreću u kupatilima, kuhinjama, hodnicima i svuda gde je postavljna ovakva vrsta podne obloge. Koriste se iste pločice kao i za pod samo u redukovanim dimenzijama. Profili ovakvih lajsni su veoma jednostavni, najčešće blago zaobljeni radi lakšeg održavanja i težine obrade ovog materijala. Većina proizvođača keramičkih pločica ima u ponudi iste lajsne kao i pločice poda koje odaberete. Neki će vam ponuditi podne lajsne uviše varijanti iste serije pa se možete poigrati dimenzijama i bojama.

Vinil podne lajse se najčešće koriste u poslovnim prostorima, restoranima, prodavnicama,podrumima i pomoćnim prostorijama. Otporne su na vlagu i lako se lepljenjem postavljaju na mesto. Kolorit ovakvih lajsni je širok pa se lako može uklopiti uz bilo koju boju poda. Vinil podna lajsna je otporna na ogrebotine, hemikalije, habanje i dugo traje. Daje prostoriji čist i uredan izgled zato je i popularna u javnim prostorima.

Na kraju uvek se setite da uzmete par uzoraka podnih lajsni različitih profila, dimenzija i boja, kako bi mogli da ih uporedite na licu mesta sa vašim podom i zidom. Tako ćete najlakše odlučiti kako da finalizujete izgled vašeg prostora.

www.internitidesign.com

Prethodni tekstPodovi na jahtama
Sledeći tekstKamen crvenkaste nijanse i rustičnog izgleda