Kako odabrati pod u poslovnim prosorijama: Sigurni i laki biznis koraci

Podovi u poslovnim prostorijama služe višestrukim namenama. Moraju da obezbede nesmetan rad i da ga svojim performansama unaprede. Na podovima kancelarija je da sakriju od očiju sve što čini da poslovna mreža funkcioniše a što vizuelno narušava prostor, da pruže komfor, podstaknu prijatan rad i spreče buku, kao i da obezbede adekvatne higijenske uslove protoka veće količine ljudi. Uvek je pravo pitanje koji odabrati, a sa elastičnim podnim oblogama nema greške.

Odabir poda u poslovnim prostorima pitanje je podloge mnogo širem spektru faktora nego što se to u prvi mah čini. Boje, dezeni i stepen lakoće održavanja prostranstva poda jedan su od prvih vizuelnih vidova komunikacije između firme i korisnika. Velika površina poda direktni je reprezent firme koja u tom prostoru dela. Dalje, odabir vizuelno prihvatljive podloge svakodnevno utiče na atmosferu, a tako i na rad zaposlenih.

Od tehničkih karakteristika poda zavisi i nivo buke u prostoriji, kao i bezbednost i bolji kvalitet vazduha. Ukratko, pod je u velikoj meri odgovoran i zaslužan za prijatan rad i bolji radni učinak. Na tržištu postoji veliki izbor podnih obloga koji pružaju širok spektar performansi koji kancelarijski pod mora da zadovolji, a veoma čest izbor su elastične podne obloge: PVC i linoleum.

PVC podovi su vrsta podnih obloga izrađeni od sintetičkog polimera polivinilhlorida. Čest su izbor u komercijalnim prostorima u kojima je visoka frekventnost ljudi. Razlog je praktična priroda PVC-a, ali i izuzetno široka dekorativna paleta. Otporni su na habanje i vlagu, i lako se održavaju.

Veoma su korisni u poslovnim prostorima jer poseduju i visok stepen apsorbcije na buku, a moguć je izbor nepreglednog broja različitih dezena i boja, i stoga ih je lako uklopiti u praktično sve ideje uređenja kancelarija.

Zahvalni su za kombinovanje sa drugim materijalima. Proizvođači sve više rade na tome da se pruži izbor i PVC podova koji se vizuelno približavaju prirodnim materijalima. Pri tome su pristupačne cene i relativno dugog veka, što ih čini izuzetno popularnim izborom podne obloge.

PVC podovi spadaju u elastične podne obloge, i mogu biti homogeni i heterogeni, u rolnama i pločama. Homogenost, odnosno heterogenost PVC podne obloge se određuje prema njenom poprečnom preseku, odnosa smeše polivinilhlorida i punioca. Što je veći udeo PVC-a, viši je i kvalitet obloge.

Kod homogenih PVC podova, habajući sloj je praktično kompletan poprečni presek podne obloge i stoga su ovakvi podovi dugotrajniji. Preporučuju se za javne objekte. Zahvaljujući premazima, još se mogu unaprediti njihove higijenske karakteristike, ali zbog tehnologije proizvodnje, homogeni PVC podovi imaju nešto manje širine u sferi dizajna i boja. Njihova prednost je ekonomičnost i praktičnost.

U prodaji su i elektroprovodljivi PVC podovi. Zahvaljujući posebnim tehnologijama pri izradi stvara se takva podna obloga koja statički elektricitet brzo i potpuno odvodi iz prostorije. Zahvalni su za prostore u kojima je visoka koncentracija električnih aparata, a po evropskim propisima i obavezno u mnogim prostorima posebne namene.

Heterogeni PVC podovi proizvode se po principu sloj na sloj, koji mogu biti različitih sastava. Ukoliko je donji sloj tzv. penasti, podna obloga poseduje viši stepen izolacije, termičke i zvučne. Dizajn finalnog sloja dobija se štampom ili površinskom obradom.

Otpornost gornjeg sloja na habanje zavisi (direktno proporcijalna) od debljine gornjeg sloja od čistog PVC-a koji se nanosi preko štampe, i ta karakteristika je naglašena kao Wear layer thickness. Heterogeni PVC podovi daju nebrojano mnogo estetskih mogućnosti.

Podna obloga tzv. linoleum je izrađena od prirodnih i recikliranih materijala. Linoleum je prirodni materijal, sastavljen od lanenog ulja, drvenog brašna, prirodnih pigmenata i jutene podloge. Kao potpuno prirodni materijal, antistatičan je, antialergijski i antibakterijski. Ne upija vlagu i ne može se isprljati.

U nastanku gotovog materijala, kao i samog korišćenja, nema ispuštanja nikakvih toksina niti opasnosti po čoveka i okolinu, a zbog isparenja od borove smole čak je i koristan ljudima sa respiratornim smetnjama. Tehnologija proizvodnje linoleum podnih obloga stara je preko sto godina, i u osnovi je ostala nepromenjena do dana današnjeg.

Lak je za održavanje i izuzetno trajan. Poprečni presek linoleuma je uniforman, što znači da se može habati sve dok se ne pohaba do jutane osnove. Naravno, njegovu dugovečnost garantuje pravilno održavanje.

Spada u elastični materijal i stoga je, kako vizuelno, tako i na dodir, topla podna obloga. Kao takav, izuzetno je pogodan za duže stajanje, što ga čini idealnim za kancelarije i komercijalne prostore. Odličan je zvučni i termoizolator i tako sprečava podizanje buke u prostorijama gde boravi ili se kreće veća količina ljudi. Dolazi u velikom izboru boja i dezena, i kao i PVC obloge, izrađuje se tako da imitira i druge prirodne materijale. Ima karakteristike homogenih podnih obloga, a ukrajanjem se mogu dobitni i atraktivne kombinacije dva ili više dezena.

Održavanje ove prirodne obloge je veoma jednostavno, što ga takođe čini adekvatnim izborom za prostorije visoke frenkventnosti. Pristupačne je cene, predstavlja jednu od najzdravijih podnih obloga, a ugradnja je jednostavna. Najbitnija stavka pri ugradnji je biti sto posto siguran da je podloga savršeno ravna, stoga je preporučljivo posao prepustiti stručnjacima.

Održavanje elastičnih podnih obloga kao što su PVC i linoleum je jednostavno, može se vršiti ručno ili mašinski upotrebom vode i standardnih deterženata. Ipak, da bi održavanje bilo lakše, poželjno je nakon postavke podnih obloga naneti zaštitni premaz na bazi voska. Ovakav završni sloj ujedno dalje štiti i od manjih mehaničkih oštećenja.

Prethodni tekstONE and Only Magic Floor
Sledeći tekstOdržavanje uljenih podova