REČ STRUČNJAKA: Podne obloge za svaki prostor i svačiji ukus

Podne obloge su večita enigma. Ovo je čudno sa aspekta toga da sve materijale koji su u najčešćoj upotrebi već poznajemo, ali ono što je enigma u ovoj priči je njihov stalni preporod, unapređene performanse i, svakako, kombinacije dva materijala koje su se ranije koristile isključivo pojedinačno.

Uz sve rečeno, lako dolazimo u situaciju da u tolikom izboru materijala, od onih koji su adekvatni za svaku prostoriju u vašem domu, do onih koji su jedno vreme prestali da budu u upotrebi, pa do onih koji svojim izgledom verno imitiraju druge materijale, ne možemo da se odlučimo samo za jedan. Zatim, podovi za komercijalne objekte, takođe, doživljavaju svoj preporod usled toga što se otvara veliki broj manjih/srednjih kompanija iz IT sektora čiji vlasnici žele da njihovi zaposleni uživaju određeni komfor na mestu na kojem provode veliki broj sati. Ponuda za ove namene je zaista velika, pa poslodavci imaju mnogo nedoumica i dvoumljenja.

Zbog svih ovih novina, odlučili smo da odgovorimo na pitanja o raznolikosti podnih obloga i barem malo vam olakšamo odabir. Nedoumice će, za vas, rešiti tim jedne od naših najuspešnijih kompanija koja proizvodi impresivan broj podnih obloga, Tarkett.

RENOVIRAM PORODIČNU KUĆU, PA BIH STAVIO TARKETT PARKET. KOJE SU NJEGOVE PREDNOSTI U ODNOSU NA KLASIČAN PARKET?

Ako želite pod koji je vizuelno atraktivan, kvalitetan, dugotrajan i ekonomičan, sa parketom ne možete pogrešiti. Klasičan (solid) parket i višeslojni Tarkett parket napravljeni su 100% od drveta, obe vrste su pogodne za hoblovanje, moguće je zameniti dasku usled oštećenja i jednako se održavaju. Ipak, postoje razlike između klasičnog i Tarkett parketa, a one se tiču konstrukcije, ugradnje, zaštite okoline, garancije i dizajna.

KONSTRUKCIJA

Drvo je živ, prirodan materijal koji se menja u zavisnosti od temperature i vlažnosti u prostoru. Kako bi se što više umanjio ovaj prirodni rad drveta, tokom procesa proizvodnje se primenjuje sistem sušenja koji je najvažniji za finalni kvalitet proizvoda. Tarkett parketi su proizvedeni od pažljivo sušenog drveta sa uvek jednakom i garantovanom vlažnošću od 6-8%, što predstavlja optimum za stabilan i pouzdan parket – parket koji Vas neće izneveriti pukotinama, razdvajanjem, odlepljivanjem.

Tarkett parket kafe Hemingvej Beograd
Tarkett parket kafe Hemingvej Beograd

Osnovna razlika između Tarkett višeslojnog parketa i klasičnog (solid) parketa je u konstrukciji. Tarkett višeslojni parket se sastoji od 3 sloja drveta spojena pod uglom od 90 stepeni: gornji sloj – tvrdo drvo, srednji sloj – jelovina, borovina, smreka i donji sloj – poleđinski furnir. Ovakva konstrukcija smanjuje rasušivanje parketa, povećava stabilnost i umanjuje prirodni rad drveta do 70%. Snažan sistem zaključavanja dasaka bez lepljenja parketa garantuje čvst spoj bez pukotina.

UGRADNJA

Preduslov za dobro postavljanje obe vrste parketa je ravna, čvrsta i suva podloga. Tarkett parket isporučuje se u daskama spremnim za ugradnju i može se postaviti sa ili bez lepljenja, dok se klasični parket ugrađuje isključivo lepljenjem za podlogu. Uklapanjem dasaka Tarkett parketa T-lock sistemom postiže se siguran, čvrst i gotovo nevidljiv spoj.

Jedna od ključnih prednosti Tarkett parketa u odnosu na klasični parket je to što je Tarkett parket već fabrički lakiran lakom na vodenoj bazi. To znači da nema lakiranja nakon postavke parketa, kao što je slučaj kod klasičnog parketa. Samim tim, nema sušenja laka i nema štetnih isparenja. Prostor u kome je ugrađen Tarkett parket je useljiv odmah. Ugradnja protiče brzo, bez buke, štetnih isparenja i prašine.

Tarkett parket Entex Podgorica MNE
Tarkett parket Entex Podgorica MNE

Višeslojni parket je pogodan za ugradnju i u uslovima podnog grejanja, s tim da temperatura na površini parketa ne sme biti viša od 25°C i podno grejanje mora biti izvedeno na siguran način, bez hladnih polja. Ipak treba znati da neke drvne vrste nisu pogodne za ugradnju preko podnog grejanja, bez obzira da li je reč o klasičnom ili višeslojnom parketu.

ZAŠTITA OKOLINE

Biljke, šume, voda, stene i zemlja pružaju vitalne uslove za opstanak, uključujući čist vazduh, vodu, hranu, energiju i mesto za život.

Očuvanje prirodnog kapitala znači biti odgovoran prema okruženju, zameniti fosilna goriva obnovljivom energijom, preduzeti mere u cilju pozitivnog uticaja na smanjenje klimatskih promena i ponovo koristiti materijal radi očuvanja dragocenih prirodnih resursa.

  • Danas se 70% sirovina koje Tarkett koristi ili reciklira, brzo obnavlja, ili su u izobilju dostupne u prirodi.
  • U Evropi, više od 60% drveta koje koristimo sertifikovano je od strane FSC® (Saveta za upravljanje šumama) ili PEFCTM (Programa za odobravanje sertifikata za šume).
  • Na industrijskoj lokaciji u Srbiji (Bačka Palanka) implementiran je 100% zatvoreni tok vode.
  • 0% industrijskog otpada s lokacije u Srbiji (Bačka Palanka) završava na otpadu;
  • Više od 50 % energije iskorišćene na industrijskoj lokaciji u Bačkoj Palanci (Srbija), potiče iz obnovljivih izvora.

Težimo ekološkom dizajnu sa dobrim materijalima. To počinje sa sirovinama od kojih se proizvode naši podovi. Od 2011. godine sarađujemo sa naučnim institutom EPEA, kako bismo tokom naših aktivnosti primenili principe Cradle to Cradle® (C2C). Ocenjivali smo na hiljade sirovina kako bismo razumeli njihov uticaj na naše zdravlje i planetu i neprestano nastojimo da usavršavamo naše proizvode, uz pomoć novih formulacija i drugačijih sirovina.

Tarkett je pionir u održivom dizajnu, a nekoliko proizvoda su dobili sertifikat Cradle to Cradle® Bronze, Silver i Gold. Tarkett nudi sertifikovane proizvode u gotovo svim kategorijama heterogeni i homogeni vinil podovi, linoleum, tekstilni podovi i parket. Čak se i proizvodi bez sertifikata ocenjuju prema metodologiji Cradle to Cradle® u smislu materijala, životne sredine i zdravlja ljudi.

Tarkett parket Sun City Beograd
Tarkett parket Sun City Beograd

Što se tiče parketa Tarkett poseduje Cradle to Cradle® Silver sertifikat za asortiman višeslojnog parketa. Prvi je proizvođač drvenih podova u Evropi sa sertifikatom Cradle to Cradle® (za svoje proizvode). Sertifikat Cradle to Cradle® vrednuje kriterijume kao što su sadržaj, ponovna upotreba materijala i ekološki odgovorna proizvodnja u oblastima kao što su proizvodnja energije i upravljanje vodom. U pogledu kriterijuma energije i vode, učinak Tarketta ocenjuje se na zlatnom nivou.

Tarkett, Cradle to cradle strategija

GARANCIJA

Kompanija Tarkett ima više od 130 godina iskustva u proizvodnji parketa. Proizvodnja podnih obloga je naš jedini biznis od 1886. godine. Prednost Tarkett parketa svakako je i garancija koja prevazilazi zakonsku garanciju i ona iznosi 30 godina.

DIZAJN

Ništa ne može da se poredi sa lepotom pravog drveta. Preko 130 dekora parketa, različiti površinski efekti i različite dimenzije daske, oborene ivice dasaka parketa, kao i najnovija tehnologija digitalne štampe omogućuju personalizovani dizajn i jedinstveno uređenje prostora. Velika prednost Tarkett parketa je i mogućnost kombinovanja širih i užih dasaka, uklapanje različitih dekora dasaka u istom prostoru, kao i postavljanje dasaka parketa na zid.

MAJSTOR ZA UGRADNJU PODNOG GREJANJA MI JE REKAO DA IZBEGAVAM PARKET JER ON NE REAGUJE DOBRO NA OVU VRSTU GREJANJA. MEĐUTIM, JA SAM PROČITAO DA TO NIJE TAČNO. DA LI JE MAJSTOR U PRAVU I ŠTA MI VI PREPORUČUJETE?

Zbog svoje velike osetljivosti na temperaturu, drvo poput bukve ili javora se ne preporučuje uz podno grejanje. Međutim hrastov Tarkett parket se može ugraditi i u uslovima podnog grejanja, s tim da temperatura na površini parketa ne sme biti viša od 25°C i podno grejanje mora biti izvedeno na siguran način, bez hladnih polja.

IMAM LAMINAT U DEČIJOJ SOBI I PRILIČNO JE HLADNO ZIMI, A DECA SE IGRAJU NA PODU. NE BIH DA GA MENJAM ZA SADA, KAKAV TEPIH MI PREPORUČUJETE ZA OVE NAMENE, A DA GA JE LAKO I ODRŽAVATI?

Kada biramo tepih za dečiju sobu, želimo da bude udoban, topao i bezbedan za učenje i igru, ali isto tako i zanimljiv kako bi dodatno uticao na dečiju maštu i kreativnost.

Tepih za dečiju sobu, In See Play / foto: Tarkett
Tepih za dečiju sobu, In See Play / foto: Tarkett

Kolekcije Play i Roma Kids nude mnoštvo dečijih dezena koji odgovaraju uzrastu i interesovanjima svakog deteta, dok za tinejdž sobe preporučujemo jednobojne tepihe u modernoj paleti boja koji se lako mogu uklopiti u različite enterijere. Za dečije sobe se najčešće preporučuju šareni tepisi jarkih boja, kako zbog dece i njihove kreativnosti, tako i zbog praktičnih razloga, jer dešava se da neretko mališani nešto prospu ili umrljaju tepih bojicama.

ODRŽAVANJE TEPIHA

Tepihe usisavajte najmanje jednom nedeljno kako biste sprečili da nečistoće prodru i oštete flor. Jednom godišnje poželjno je dubinski očistiti tepih kod profesionalnih servisera za čišćenje tepiha.

Ukoliko ipak sami dubinski čistite tepih, koristite isključivo sredstvo za održavanje čija je vrednost ph7. Da bi se uverili da je sredstvo adekvatno, treba ga staviti na tanjirić i postaviti na radijator da se osuši. Posle 24h treba pogledati da li je ostala masnoća – ako jeste, onda sredstvo nije odgovarajuće za održavanje tepiha.

U slučaju pojave fleke treba brzo reagovati uz korišćenje bele upijajuće tkanine da bi se pokupio sav sadržaj koji je napravio fleku. Hemijske proizvode za uklanjanje fleka najpre isprobajte na manje vidljivom mestu (u uglu tepiha) i obavezno pratite uputstva od strane proizvođača.

OTVARAM BUTIK, PA MI JE SESTRA IZ ŠVAJCARSKE REKLA DA MI JE NAJBOLJI ZA TE NAMENE LVT POD. NE ZNAM NIŠTA O NJEMU, NITI SAM GA VIĐALA KOD KOLEGINICA. ŠTA MI MOŽETE REĆI O NJEMU (ODRŽAVANJE, POSTAVKA, DEZEN, CENA U ODNOSU NA NEKI DRUGI, IZDRŽLJIVOST)?

LVT podovi predstavljaju novu generaciju podova, sa najbržim trendom rasta u svetu. LVT je idealan za primenu u komercijalnim prostorima, pa ga preporučujemo za ugradnju u butik.

Dostupan je u velikom broju dezena po uzoru na kamen, drvo, tekstil ili metal, i u velikom broju formata, što omogućuje kreiranje autentičnih i vizuelno veoma atraktivnih prostora.

LVT podovi za prodavnicu ili butik, Mixonomi / foto: Tarkett
LVT podovi za prodavnicu ili butik, Mixonomi / foto: Tarkett

Pruža akustični komfor, ugodan je za dugo stajanje i jednostavan je za održavanje, a posebno se ističe lakoćom ugradnje što je važna karakteristika kada govorimo o prodajnim objektima. Može se ugraditi na tri načina: lepljenjem, klik sistemom ili „loose-lay“ instalacijom (postavljanjem bez klika i bez lepljenja).

Foto: Tarkett, LVT podovi
Foto: Tarkett, LVT podovi

„Loose-lay“ sistem je inovativni način ugradnje LVT podova pogodan za prodajne objekte jer je instalacija i demontaža moguća „preko noći“, odnosno za samo nekoliko sati. Zahvaljujući tome, renoviranje iznajmljenih prostora je brzo i jednostavno, a pod možete brzo demontirati kada god to poželite, a da se postojeća podloga ne ošteti lepkom.

POSTOJI TOLIKO SREDSTAVA ZA ODRŽAVANJE PARKETA U VELIKOM CENOVNOM RASPONU DA STVARNO NE ZNAM ŠTA DA KUPIM. MOLIM VAS ZA NEKI SAVET O PROIZVODIMA ZA ODRŽAVANJE, OD ONOG SVAKODNEVNOG, DO SPORADIČNOG?

Preporučena sredstva za održavanje lakiranih Tarkett parket kolekcija:

Tarkett Cleaner

Tečno, alkalno sredstvo za mehaničko čišćenje podova, omogućuje čišćenje svih vrsta nečistoća i brzo sušenje. U slučaju fleka, jednostavno poprskati sredstvo na površinu i obrisati krpom. Način upotrebe je naznačen na pakovanju.

Tarkett Refresher

Tarkett refresher štiti vašu podnu oblogu. Pre upotrebe ovog sredstva, očistiti pod vlažnom krpom od prljavštine i prašine. Ako je vaš pod ranije tretiran proizvodima s voskom ili sredstvima za poliranje, prethodno ga je potrebno očistiti specijalnim sredstvima za uklanjanje poliranja. Potom, naneti tanak sloj sredstva čistom vlažnom tkaninom i ostaviti da se suši oko 30 minuta i ne koristiti pod za to vreme.
Preporučujemo OSMO proizvode za održavanje Tarkett parketa sa uljanim premazom:

  • OSMO Wash and Care – za redovno čišćenje i negu
  • OSMO Liquid Wax Cleaner – za povremeno, intezivno čišćenje i osvežavanje
  • OSMO Polyx Oli – za očuvanje i obnovu

Za više informacija o održavanju Tarket parketa posetite sajt www.tarkett.rs

HTELA SAM DA STAVIM VINIL POD U KANCELARIJSKI PROSTOR OD 76m2. DA LI JE ZA TE NAMENE BOLJI HOMOGENI ILI HETEROGENI VINIL I ZAŠTO?

Za kancelariju je bitno odabrati pod namenjen javnim prostorima. U ovom slučaju, homogena podna obloga to svakako jeste, ali ukoliko se odlučite za heterogenu, i ona treba da bude komercijalna. Za kancelariju, obe opcije su prihvatljive, kako homogena tako i heterogena, ali svakako treba voditi računa o kvalitetu jedne i druge jer ima puno razlika.

Heterogeni vinil nudi širi aspekt dezena, od imitacija drveta, pločica, mermera, betona, do pruga tufni i slično, pa u tom smislu može biti interesantnija za kreiranje dinamičnog kancelarijskog prostora.

PROŠIRUJEMO NAŠU MALU IT KOMPANIJU I ŽELELI BISMO POD KOJI JE VIZUELNO DOPADLJIV, A DA JE PRI TOME ANTIALERGIJSKI. KOJI POD JE NAJADEKVATNIJI DA NA SVE OVO ODGOVORI, A NARAVNO DA IMA DOBAR ODNOS CENE I KVALITETA?

Naša preporuka su DESSO tekstilne ploče. Tarkett brend Desso je sjajno rešenje za one kojima je zdravlje ljudi na prvom mestu, posebno ako govorimo o kolekciji Desso AirMaster® koja hvata štetnu finu prašinu efikasnije od bilo kojeg drugog podnog rešenja i može igrati fundamentalnu ulogu u dizajniranju zdravog radnog okruženja koje doprinosi dobrobiti zaposlenih.

DESSO tekstilne ploče za kancelarijski prostor, Synechron / foto: Tarkett
DESSO tekstilne ploče za kancelarijski prostor, Synechron / foto: Tarkett

Desso AirMaster® je čak 8 puta efikasniji za hvatanje i zadržavanje fine prašine od glatkih podnih obloga i 4 puta učinkovitiji od standardnih tekstilnih podnih rešenja. Tokom usisavanja oslobađa više od 80% zadržane prašine, što je 16% efikasnije u odnosu na standardne tekstilne podne obloge. Dostupan je u širokoj paleti boja, tekstura i formata što omogućava kreiranje dinamičnog i prijatnog radnog okruženja, a specifičan dizajn koji smanjuje nivo buke u prostoru ga čini omiljenim izborom kada je u pitanju uređenje poslovnog prostora.

ŽELIM PRIRODAN MATERIJAL U SVOM STANU. ŠTA MI PREPORUČUJETE I POSAVETUJTE ME KAKO DA GA ODRŽAVAM.

Preporučujemo Tarkett linoleum i Tarkett parket.

Tarkett parket se sastoji od 3 sloja pravog drveta:

Gornji sloj izrađen od tvrdog drveta jasena, hrasta ili bukve. Srednji sloj izrađen od brzorastućih drvnih vrsta jelovine, borovine ili smreke kao i donji, poleđinski sloj, takođe izrađen od jelovine, borovine ili smreke.

Redovno održavanje Tarkett parketa podrazumeva usisavanje i brisanje suvom krpom, dok se u slučaju većeg zaprljanja može prebrisati vlažnom (ne mokrom) krpom kako bi se izbeglo prodiranje vlage u spojeve. Ovo je posebno važno, jer je voda najveći neprijatelj drveta. Ipak, Tarkettov parket ima vodootpornu zaštitu „Aquaguard“ koja štiti ugrađeni parket od tečnosti na vodenoj bazi (voda, čaj, mleko, kafa, vino, sok), i čini ga otpornijim na tečnost na najosetljivijim delovima parketnih dasaka – kraćim stranama daske.

Linoleum / foto: Tarkett
Linoleum / foto: Tarkett

Tarkett Linoleum izrađen je od prirodnih materijala: laneno ulje, kreda, drvo, borova smola i različite vrste pigmenata. Zahvaljujući takvom sastavu, Tarkett linoleum je antibakterijski, antialergijski i antistatičan materijal. Prilikom procesa proizvodnje i upotrebe linomeuma nema pojave toksina koji mogu biti štetni po čoveka i prirodu, a zbog isparenja borove smole, linoleum je čak i koristan za ljude sa respiratornim smetnjama. Za održavanje Tarkett linoleum poda, dovoljno je povremeno usisati i prebrisati ga vlažnom krpom prethodno nakvašenu toplom vodom u koju ste dodali nekoliko kapi neutralnog sredstva za čišćenje.

ŽELIM DA ZAMENIM KERAMIČKE PLOČICE U HODNIKU NEKOM DRUGOM OBLOGOM, A DA SE LAKO ODRŽAVA I LEPO IZGLEDA. PREPORUČILI SU MI LINOLEUM ILI VINIL, ALI MI NIJE JASNA RAZLIKA IZMEĐU TA DVA. MOŽETE LI OBJASNITI?

Iako linoleum i vinil podovi liče jedni na druge, postoje razlike po pitanju njihovog sastava i dezena. Linoleum je prirodan, biorazgradiv materijal proizveden od lanenog ulja, borove smole, plute, drveta, različitih pigmenata i krede. U ponudi Tarkett linoleuma je čitav spektar dezena u vrlo interesantnim bojama, dok je vinil višeslojna PVC podna obloga. Savremeni vinil podovi iz Tarketta proizvode se u širokoj paleti dezena koji su imitacija drveta, kamena mermera i slično. Svi Tarkett vinil podovi su 100% bez ftalata, proizvedeni da zadovoljavaju najviše ekološke standarde i doprinose kvalitetu vazduha u prostorijama.

U zavisnosti od vizije kakvu imate za uređenje vašeg prostora, možete se odlučiti za dezene vinil ili linoleum podne obloge. Obe vrste podnih obloga su izuzetno otporne i dugotrajne. Održavanje se svodi na redovno usisavanje i brisanje vlažnim mopom, uz minimalno korišćenje vode i deterdženta. Higijenski i praktični, odlični su za današnji užurbani stil života.

Bilo da se odlučite za vinil ili linoleum pod, važno je da se pre postavljanja fuge ispune odgovarajućom masom, kako bi površina na koju se postavlja vinil ili linoleum bila savršeno ravna. Pravilna ugradnja vinila i linoleuma je veoma važna i tu preporučujemo Tarkett sertifikovane ugrađivače.

OTVORILA SAM BALETSKI STUDIO. KOJI POD DA STAVIM, DA BUDE LAK ZA ODRŽAVANJE, PO MOGUĆNOSTI ANTIALERGIJSKI, PRIJATAN ZA KORIŠĆENJE, I NARAVNO, PROTIVKLIZAN?

Za balet preporučujemo podnu oblogu Dance floor. S obzirom da je u pitanju sportska podna obloga, ona ima odgovarajući embossing koji je čini protivkliznom, a u skladu sa standardom. Podne obloge se ne premazuju nikakvim tretmanima kako bi bile dodatno antibakterijske, već su po svojoj prirodi takve da ne utiču na razvoj gljivica i bakterija. Ukupna debljina materijala je 3,45 mm, što utiče na udobnost pri korišćenju.

Dance floor podna obloga je karakteristična za balet, što znači da ne postoji opcija da se igra neki drugi moderan ples gde su devojke u štiklama.

Intervju:
P. Redakcija časopisa “PODOVI”
O. Tarkett tim