Ludi i otkačeni podovi su uvek u trendu

Iako za većinu ljudi podovi treba da ispune samo svoju osnovnu funkciju – da budu praktične i čvrste površine koje pružaju oslonac i udobnost pri hodanju, pojedini dizajneri su u podovima videli inspiraciju i pustili mašti na volju.

Zahvaljujući njima nastali su podovi koji su izašli iz konvencionalnih okvira i koji su unikatni, iznenađujući, otkačeni i efektni. Sve samo ne dosadni! Podovi koji će vam reći koliko imate godina, kojeg ste pola, interaktivni podovi ili podovi koji pružaju sate i sate zabave. Možda zvuči kao naučna fantastika, ali ovakvi podovi polako postaju stvarnost.

Među ovim kreativnim podovima ima onih koji su nastali od konvencionalnih materijala upotrebljenih na maštovite načine, ali i onih superfuturističkih visokosjajnih podova od modernih materijala i sa integrisanom visokom tehnologijom. Predstavićemo vam neke od njih. 

Dizajner Ule Hemendorf (Olle Hemmendorff) želeo je da promeni i modernizuje drveni pod u svom stanu. Ugradnja novog poda nije bila opcija tako da je stari drveni pod prelepio belom samolepljivom plastičnom folijom koja se po potrebi mogla lako ukloniti. Međutime, dizajner i dalje nije bio zadovoljan utiskom koji je pod ostavljao i u naletu inspiracije je uzeo marker u ruke i počeo da švrlja, sve dok nije ispunio celu površinu poda.

Dizajner Lars Koncen (Lars Contzen) imao je sličnu ideju i stvorio je izuzetno otporne i izdržljive panele koji se ponašaju poput nalepnica za zid. Paneli su napravljeni od kompresovanih vlakana i otporni na ogrebotine i habanje. Visokog su sjaja i dolaze u širokom spektru modernih ili retro dezena.

Još jedna slična ideja dolazi od dizajnerske kuće Roket Sent Džordž (Rocket St. George). Oni su kreirali nalepnicu za pod kao alternativu za tepih. Ove nalepnice nisu mekane ali neće se ni iskliznuti ispod vaših nogu. Uz to, izuzetno su efektan i zanimljiv detalj.

Sa novim mogućnostima štampanja, grafički dizajn polako nalazi svoje mesto i na velikim površinama. Iranski umetnik Sajed Alavi (Seyed Alavi) je digitalnu sliku Sakramenta iz vazduha preneo na pod pasarele koja povezuje međunarodni aerodrom u Sakramentu sa garažom za parkiranje. Ovo je samo jedan od kreativnih primera kako digitalna štampa nalazi način da se nađe na podovima, zidovima, tavanicama i drugim neočekivanim mestima.

U nacionalnom institutu za nauku i visoke tehnologije u Japanu izumljen je pametni tepih koji zahvaljujući specijalnim elektrodama ugrađenim u silikonsku gumu može da odredi pol, starost i težinu osobe koja se po njemu kreće. Dizajneri su u ovom slučaju naučnici i nadaju se da će njihov tepih biti od pomoći u situacijama kao što su određivanje potrošačkih navika u prodavnicama i demografski presek publike na različitim okupljanjima i događajima.

Još jedna visokotehnološka podna obloga dolazi iz belgijske firme „Tehničko arhitektonsko osvetljenje“ (Technical Architectural Lightning). Kompanija se bavi LED osvetljenjem i u svojoj ponudi imaju pod „Pametnobledeći“ – „Smartfejder“ (Smartfader).

Kada se korača preko interaktivne površine „Pametnobledećeg“, otisci stopala ostaju za osobom izvesno vreme kao svojevrsni svetlosni otisci. Pod je modularan – sastoji se od sistema ploča koje se lako povezuju kablom. Površinski sloj ploča je izuzetno otporan na oštećenja, ogrebotine i habanje.

Kada se govori o modularnim podovima potrebno je pomenuti holandsku dizajnerku Klartje Damen. Njeni modularni drveni paneli su posebno praktični za one ljude koji se često sele ili žele česte promene u svojim enterijerima. Pritom, paneli izgledaju elegantno, kvalitetno i zanimljivo, a napravljeni su od slojeva presovanog kartona i medijapana sa završnim furnirom od orahovine.

Daju osećaj mekoće i toplote ispod nogu a zbog svoje strukture imaju i odlična zvukoizolaciona svojstva. Ukoliko se ne koriste kao pod vrlo lako se mogu složiti u nameštaj. Svaka ploča ima sistem kuka i rupa koji omogućavaju laku montažu. 

Upotrebljavajući konvencionalan materijal – parket – na pomalo nekonvencionalan način švedski arhitektonski duo Tam i Videgord (Tham & Videgård) poigrao se i dobio vrlo zanimljiv rezultat. Oni su zamislili pod od parketa u slogu riblje kosti za svoj objekat, ali da bi pod učinili zanimljivim daske parketa su u različitim bojama koje se pretapaju jedna u drugu. Na ovaj način postignut je razigran, živopisan i krajnje nekonvencionalan efekat u prostoru sa podom u glavnoj ulozi.

Još jedna zanimljiva ideja dolazi od dizajnerke i umetnice Katrin Sonlajtner (Katrin Sonnleitner). Ona je zamislila tepih koji je ujedno umetnički projekat i ukras za pod. Njen „Persijski tepih slagalica“ zaista i jeste to što mu ime kaže – slagalica. Svaki delić slagalice načinjen je od mešavine prirodne i veštačke gume i može se reciklirati.

Prvobitna varijanta tepiha-slagalice dolazi u devet boja ali je takođe dostupna i u nijansama zelene kao i u crno-beloj kombinaciji. Slažući tepih-slagalicu možete se vrlo lepo zabaviti i u isto vreme biti kreativni stvarajući sopstveni unikatan dizajn tepiha.

Ukoliko ste ljubitelj slagalica ali ne i tepiha onda će vam se svideti parket-slagalica. Zahvaljujući novim tehnologijama izrade drveni pod više ne mora da bude konvencionalnog oblika. Sistem poda-slagalice je lak i zabavan za postavljanje i nudi sve prednosti drvenog poda. Pod je načinjen od punog drveta i dolazi u širokom spektru prirodnih boja i nijansi.

Iako su paneli od punog drveta, lakše ih je montirati nego tradicionalne drvene podove. Posebno interesantni rezultati mogu nastati ukoliko se prilikom ugradnje koriste različite boje i nijanse drvenih panela to jest delova slagalice.

Podovi su sastavni deo prostora, kako javnih tako i privatnih. Često, podovi su tu da zadovolje praktične potrebe i nadopune stil i ukus projektanta ili korisnika prostora.

Ali, podovi baš kao drugi elementi u prostoru mogu biti inspirativni i predstavljati svojevrsno slikarsko platno. Oni mogu dati posebnu dimenziju i atmosferu u prostoru, a u pojedinim slučajevima mogu zaseniti enterijer, arhitekturu ili čak pogled koji se iz prostora pruža.

Autor teksta: Irma Talović