Šta je trend u svetu keramičkih pločica?

Mnogi moji prijatelji, iskoristili su 2019. da unesu trend u svoje domove i na velika vrata baš u svom domu najave ono što nas očekuje u 2020. u čarobnom svetu keramičkih pločica.

“Priroda” je reč koja bi obuhvatila sve ono što ćemo detaljnije obraditi u ovom tekstu, a konsultovaćemo i stručna lica koja će vam prezentovati ono što su oni u okviru svojih renomiranih kompanija pripremili za godinu koja je tek počela. Dakle, zelena, boja drveta, beton i mozaici od keramike jesu nešto čime smo završili 2019. i čime ćemo, kako kažu stručnjaci, početi i ovu godinu.

Zorka Keramika, serija Faenza
Zorka Keramika, serija keramičkih pločica Faenza

I SIGURNA SAM da ste primetili koliko su se keramičke pločice uselile u podni dizajn oponašajući drvo na podu, kao i zelenu boju koja tako lepo krasi zidove istog. Primetili ste, sigurna sam, koliko je kupatilo postalo mesto za divljenje i koliko je prirodni izgled počeo da utiče na to da baš ovo mesto u domu bude zapamćeno i oivičeno sjajnom impresijom koju ste poneli za sobom.

Ono što dominira, osim prirodnog dezena, je i veličina, odnosno dizajneri su se odlučili za obe krajnosti ne bi li baš njima dali akcenat na vaš prostor, pa smo u godini iza nas mogli videti ogromne formate kao i one najmanje.

Kao što rekoh, o tome šta da očekujemo u ovoj godini što se tiče trendova u keramici, pričali smo sa stručnjacima iz najuspešnijih kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom keramičkih pločica. Vaš zadatak je samo da nađete nešto adekvatno za sebe u skladu sa afinitetima i platežnoj moći, sve ostalo je, čini se, već urađeno u vaše ime.

Naš prvi sagovornik je Vedran Prole, project menager u kompaniji ENMON group koji je prošle godine upravo završio projekat ENMON PROJECT – impresivan showroom koji upravo predstavlja najnovije trendove iz oblasti keramike.

ENMON PROJECT showroom
ENMON PROJECT – Showroom

Kako nam je Vedran rekao na samom početku izlaganja, veliki formati su još uvek “must have” i to u kombinaciji sa malim formatima: “Zapravo se u enterijeru upotrebljava format 120×278 da se isprati visina prostorije / 120x240cm sa formatima 6x24cm / 10×10 / 10×20/ 20x20cm, na pozicijma isticanja ili naglašavanja ambijenta ili manjih zidnih površina, kao i detalja na mestu gde se kombinuje keramika sa nameštajem po meri (kuhinje, kupatila, otvorene police). Ujedno i na pozicijama walk in tuš kabina”, rekao nam je Prole i objasnio kako se kombinuje dizajn betona koji je, takođe, trend koji ste mogli zapaziti tokom prošle godine: “Zbog prezasićenja tržišta koje se javilo usled masovne pojave keramike u dizajnu betona i kamena, svo to sivilo, monohromatski tonovi, su stvorili želju kod korisnika, arhitekata i dizajnera da se polako vraćaju boje (koto-crvena, plava, tirkiz, zelena, tamnije plave, ili „bebi“ roze) odnosno da se vraćaju polako otvoreniji tonovi koji se mogu kombinovati sa pločicama za masovnu prodaju. Za sada boje nalaze primenu u akcentovanju i otvaranju pojedinih pozicija prostora u kombinaciji sa sigurnim tonovima iz sive skale. Trenutno je najveća primena ovakvih kombinacija u hotelima i raznim ugostiteljskim prostorima”.

ENMON project
ENMON PROJECT

Italijani su, kao i Španci, još uvek inicijatori trendova u sferi keramike, pa nam je ovaj stručnjak rekao nešto i na ovu temu: “Mudri Italijani ponovo uvode njihov momenat i nameću opet svoju logiku i dizajn, a to su pločice malih formata u simulaciji ručne proizvodnje. Dakle keramika koja nije retifikovana, naizgled neprecizno obrađenih ivica, sa pastelnim kolorizacijama ili potpuno jakih boja i tonova u varijanti kao da su ručno bojene akvarel bojama. Ističu koto boje iz perioda Pompeje i Rima, čime naglašavaju potrebu za vanvremenskim dizajnom, njihovim uticajem. Što usmerava na to, da u što većoj meri ograničavaju kopiranje njihovog dizajna drugim fabrikama u svetu”.

I dalje je, kako kaže Prole, u trendu i svojevrsno isticanje Human Design-a: “Human Design kako ga nazivaju, dakle zanatski napravljene i obrađene keramike, u kombinaciji samo dve boje i malih formata. Plava+bela i crna+bela u različitim motivima, polukrugova, talasa, trouglova, kao da se vide vertikalni ili horizontalni potezi četkice ili ručnog nanosa starih tehnika. Zatim, i dalje su u trendu „majolike“ nastale iz kombinacije različitih nijansi istih tonova. Ali sa značanijm isticanjem kontura oblika. Prave se od 2-3 nijanse istog tona u kombinaciji sa linijskim motivima najtamnijeg tona skoro crne”, objasnio je Vedran i dalje objasnio kombinaciju materijala koja je, po njegovim rečima, još uvek u fokusu: “Kombinacija Drvo+Beton, Kamen+Beton, Drvo+ Metal, imitacije starih zidnih tehnika, mermer koji je nastao usled različitog smera sečenja, kombinacija granit+cement. Drvo usled izloženosti vlage, imitacije starih greda, kombinacija drveta i mermera”.

Što se velikih formata tiče, kako kaže ovaj stručnjak, u ponudi su Grande formati 120×240, 120×278, 160×320, 120×360 u monocolor opcijama (boje: koto, bela, crna, plava, zelena) u mat obradi. Zatim mermeri u 3 varijante mat, sjaj i saten. Na mermerima je, dodaje on, veliki akcenat, a sada je najaktuelniji „Frappuccino“.

Sve veću potražnju, po Vedranovim rečima, izaziva mermerni crni sjaj sa belom venom, kao i sivi sa belom venom. Što se tiče naglašavanja, konkretno, naglašenije vene koriste se za ugostiteljske prostore, dok je mirnija varijanta adekvatnija za stambenjake. U opticaju je još, a trendi, i beton za fasade, dok je izgled kamena sve ređe u upotrebi. Tu su i monocolori bela, siva, crna koji imaju sve veću primenu u sjaju.

Skandinavski dizajn kupatila keramicke plocice ENMON salon keramike
foto: ENMON, Skandinavski dizajn kupatilo

Dalje, na temu formata, Vedran nam je konkretizovao svoju tvrdnju: “Za zidove je skoro standard format 30×90 bela pasta, 40×120, 60×120, 60×180. Za podove 60×120, 90×90, 80×80, 120×120, 100×100, 50×100, 75x100cm.” Po rečima ovog stručnjaka sve vreće interesovanja vlada i za outdoor pločice u debljini 20mm – u formatima 60×120, 40×120, 80×80, 60×60, kao i pločice u debljini od 30mm za pozicije gde postoji veliko opterećenje na kolskim pozicijama.

Vedran je svoj iskaz dopunio i pričom o teracu pošto se mnogi pitaju da li će isti zadržati svoju poziciju na tronu: “I dalje je aktuean i teraco – znatno traženiji u sjaju. Usmeravanje trenda na Panda Teraco u formatu 120x120cm, dok mermer prema trendovima ima smisla samo u formatu 120x120cm.”

Tema je bila i drvo, odnosno fantastična imitacija drveta koja je bila “must have” u svakom respektabilnom kupatilu. O ovom temi Vedran nam je rekao sledeće: “Drvo je i dalje aktuelno, ali u dve varijante, kao rustik sa isticanjem čvorova ili kao 1 klasa smirenih godova. Zatim, aktuelan je i dizajn metala, tzv. rđa-Korten, i to kroz primenu za segmente oblaganja nameštaja i ,za sada, najzastupljenija primena za fasade u velikim formatima.”

Morali smo se dotaći i dizajna kamena i betona u keramici, pa nam je ovaj Enmon-ov stručnjak i ovo pojasnio oslanjajući na aktuelni i nadolazeći trend: “Kamen i beton su i dalje aktuelni, sa usmerava- njem na one „pokisle“ betone, odnosno beton sa blagim istaknutim reljefima. Što se dekor pločica tiče, tendencija ide u smeru da se od natur pločica iz neke kolekcije prave 3d reljefi. Na taj način se postiže mogućnost da se sa jednom kolekcijom obloženi pod+zid+akcenotavni zid iz iste kolekcije sa 3d reljefnom pločicom u nekom motivu talasa, linija, nepravilnih oblika itd.”, zaključio je na kraju Prole.

Dakle, kompanija ENMON je spremna da vas opskrbi najnovijim pločicama koji prate svetske trendove i pomogne vam, kao i uvek, da ih uklopite u svoj prostor kako bi na kraju sve izgledalo fantastično.

Još jedna domaća kompanija uzela je učešće u ovoj priči i iz ugla najboljih najpre iz domena podnih keramičkih pločica po kojima su najpoznatiji, objasnili su kako oni vide trend u ovoj sferi u godini koja je tek počela.

Keramičke pločice za pod, unutrašnja upotreba
Foto: Zorka Keramika doo – Tuscany Trebbiano 45×45

Predrag Janković, iz sektora marketinga kompanije “Zorka Keramika” obeležio je 2020. kao godinu u kojoj možemo mnogo toga očekivati:

“Trendovi za predstojeću-tekuću 2020. donose mnogo više nego prethodnih godina, odnosno dizajne bazirane na mermeru i kamenu i defektima površina. Konkretno, biće to razne varijacije na temu mermera, sa jakim i izraženim venama, jasno istaknutim „defektima„ materijala kao i simulacije verne originalnom kamenu i steni.“, rekao je na početku svog izlaganja Janković i dodao: “Imitacije prirodnih materijala na keramici su, zahvaljujući digitalnom otisku koji ih može verno reprodukovati, postale jako popularne. „Veštački“ mermer je svakako bolja opcija za oblaganje od prirodnog mermera, jer ima bolja svojstva i nije porozan, a još bolja opcija su keramičke pločice sa imitacijom mermera. Jednako lepo i elegantno deluju kada se ceo prostor obloži njima, ili kada su kombinovane s drugim oblogama i vrstama keramičih pločica.”

Zorka-Keramika podne keramičke pločice
Zorka-Keramika, ACCADEMIA Marone 30×60

I Predrag je kao i naš prvi sagovornik govorio o dimenzijama i trendovima u tom smislu: “Naravno dimenzije se nisu smirile, mega-dimenzije su i dalje prisutne, samo sa ekstravagantnim pristupom vezanim za postavku, mogućnost zakrivljenja – praćenja krivina podloge – oko stuba, na zidu koliko i na podu, čak i na plafonu itd. Vodeće smernice u trendovima već su neko vreme zauzeli veliki format koji su ove godine predstavljeni u još grandioznijem izdanju. Što veće „ploče“ – što manje debljine izazov je koji su prihvatili proizvođači pločica.

Dalje, „ploče“ velikog formata sada se nalaze ne samo na podovima, već i na zidovima svih prostorija, uz minimalne, gotovo nevidljive, fuge koje prate ove ploče čime se dolazi do beskrajnog kontinuiteta površine”. Rezultat je, kako je obrazložio ovaj stručnjak, savremeni minimalistički stil enterijera koji odiše prostranošću.

“Veliki formati dostižu impozantne veličine do i preko 3 metra. Na taj način prostori se oblažu bez nepotrebnih „prekida“, čime ukupni vizual stvara jedan potpuno novi doživljaj. Vrhunac tehnologije je u debljini tih velikih ploča, koji se kreće do debljine od 6 milimetara. Pločice koje su sada postale ploče koriste se gotovo na svim površinama. Od kupatila, naravno, pa do kuhinje, pa čak i do spavaće sobe.” rekao je u priči o formatima Predrag Janković i objasnio kako se postiže toplina u ovakvom enterijeru: “Fizička hladnoća prostora anulirana je podnim grejanjem, a finoća dizajna daje notu posebnosti koja je sada već postala prepoznatljiv stil.“

“U manjim formatima (koji naime i nisu tako mali, radi se i dalje o pločicama velikih formata koji su po novim trendovima i dalje sve veći) i stavlja se naglasak na geometrijske oblike. Tačnije, u pitanju su paterni kreirani raznim jednostavnim geometrijskim linija- ma i izražajnim bojama stvaraju slikovite velike površine koje prostor koriste kao deo „slikarskog platna“. Naravno tu su se vratili pomalo i ponegde i manji „metro“ formati, imitacije dimenzije cigle, gde je pored pojedinačnih veselih boja i jako kontrastnih dekora sve je ostalo u tri nijanse braon – bež – sivo i neizostavno belo (ivory)”, dodao je u svom izlaganju o trendovima Janković.

Kada pričao o novitetima, kako kaže ovaj stručnjak, ovogodišnji noviteti se ne odnose samo na vizuelni deo, na paterne i šare, već donose promene i u pogledu teksture pločica. Što se dizajna tiče, dizajn površine je, prema njegovim rečima, podignut na novi nivo i ove godine možemo očekivati na desetine novih tekstura.

Foto: Zorka Keramika doo - Faenza
Foto: Zorka Keramika doo – Faenza

“Drvo se još uvek drži i odoleva polako novoj modi”, kaže Janković i dodaje: “Na tržište neprestano dolaze novi uzorci i kombinacije i nove dimenzije koje nas oduševljavaju. Noviji modeli uključuju i po nekoliko nijansi na pločici i poigravanje sa Majolikom ili patchworkom se sve češće nalaze u dnevnim boravcima i spavaćim sobama. Podno grejanje veliki je,kao što sam već pomenuo, saveznik u tome. Keramika s izgledom drveta i vernom simulacijom prave površine drveta i tehnika obrade drveta popularna je u svim tipovima objekata, ali i na mestima u objektima gde ih pre nije bilo, od vrata do kupatila, ili i na zidu i na podu, tako ih često možemo zateći u apartmanima na planinama i čak u onima na moru“.

Keramičke pločice Antisluip R10
Keramičke pločice Antisluip R10

Pomenuli smo Špance kao parametar stila i svojevrsne trendsetere, pa smo vam omogućili da vas u najnovije trendove u keramici uvede upravo distributer španske keramike u Srbiji, Balkania Ceramics. Ispred ove kompanije, za naš novi broj, govorila je Katarina Jolović, stručno lice pomenute firme.

Već na samom početku svog izlaganja Katarina nam je predočila trend u samo jednoj rečenici: PRIRODA JE UVEK U TRENDU! Jolović je, već na samom početku izlaganja pričala nešto o materijalizaciji kroz enterijer, ali i eksterijer: “Materijalizacija igra ključnu ulogu kada je reč o enterijeru i eksterijeru kuće ili stana. Ono što kupci najviše cene, kada je keramika u pitanju, jeste mogućnost izbora. Činjenica je da danas možemo, bez da ne razmišljamo o njihovom adekvatnom uklapanju, svaku prostoriju u kući pokriti keramičkim pločicama.”, objasnila je Katarina i dodala kako se novi trend manifestuje na dimenzije keramičkih pločica: “Dimenzija pravougaonih pločica nastavlja da “raste”. To je globalni trend. Na većoj površini se može sagledati veća slika, odnosno kompleksniji dizajn”.

I ona je, kao i naši prethodni sagovornici skrenula pažnju na mermer i drvo koje, po svemu sudeći, ni ove godine neće napustiti trendovski šablon: “Popularnost će i ove godine definitivno biti na strani mermera i drveta. Rektifikovane pločice, velikih formata sa imitacijom kalakate i bilo kog drveta su siguran izbor za eleganciju i prirodu u bilo kom prostoru. Takođe, španska industrija keramičkih pločica sve više unapređuje jedinstveni dizajn i kvalitet svojih proizvoda”, objasnila je Jolović i dodala: “Tako nam se ove godine pojavljuje još prirodniji izgled drveta koje se i te kako može takmičiti sa originalnim prirodnim drvetom. Tu je rustičniji dizajn, miks dimenzija, različitih načina polaganja, kao što je na primer “riblja kost” – tipično za parket. Ono što svakako donosi osveženje u svetu keramičkih pločica to je i kombinacija različitog dizajna ili prostije rečeno kombinacija materijala. Tako dva najpopularnija dizajna, mermera i drveta, u kombinaciji postaju još jači i odraz su sofisticiranog ukusa njihovog vlasnika.”, objasnila je Katarina Jolović iz kompanije Balkania Ceramics.

Keramičke pločice Antisluip R10
Keramičke pločice Antisluip R10

Dakle, na kraju, možemo zaključiti da već tu, u vašem komšiluku, možete sasvim trendi urediti svoje kupatilo, kuhinju, poslovni prostor ili terasu, bez bojazni da neće izazvati reakciju kod onih čije mišljenje uvažavate. Priroda je, kao što je više puta pomenuto, lajt motiv trenda u godini koja je počela. Zato već sada napravite plan za sledeće renoviranje, predloge imate, renomirane proizvođače i disktributere koji mogu da uklope lepo i moderno u vaš prostor i budžet, evidentno imate. Sve ostalo je na vama. Pošaljite nam fotografiju vašeg novouređenog trendi prostora na email redakcija@podovi.org, a mi ćemo ga podeliti sa svima onima kojima treba inspiracija.

Uostalom, što se nas tiče, trendi će i ove godine biti znanje koje pružamo u saradnji sa stručnjacima koji su tu da vam pomognu. Srećno!