Neobični i trendi podovi – ili nešto sasvim drugačije

Kao i kod svih drugih elemenata dizajna ali i arhitekture, i u svetu podova postoje određeni trendovi koji se u određenom momentu u centru interesovanja i koji se prate. Kada se govori o podovima koji su u trendu danas se taj trend može odnositi na dve kategorije. U prvu kategoriju spadaju podovi koji se nalaze u žiži zbog svojih estetskih kvaliteta dok se u drugu grupu mogu svrstati svi oni podovi koji su nastali kao rezultat istraživanja novih tehnologija ali i materijala koji su često na granici da izgledaju ili se čak i ponašaju kao podovi iz budućnosti.

Podovi koji su poslednjih godina dospeli u centar pažnje zbog svog izgleda su podovi od najrazličitijih materijala koji se izrađuju na potpuno različite načine. Jedni od ovih podova su i 3D podovi koji se izrađuju od epoksida. Ovi podovi svoju primenu nalaze pre svega u kuhinjama i, pogotovo, kupatilima, kao i u drugim prostorima koje su izložene vlazi. Tehnika izrade podrazumeva postavljanje to jest izlivanje fotografije pod uglom na pod i to u više slojeva. Na ovaj način postiže se zapanjujuć efekat i dubina 3D poda. Ovi podovi se inovacija u svetu podova i treniutno je njihovo izvođenje ograničeno na hotele, poslovne prostore i luksuznije šoping centre. Iako se trenutno ne nalaze u širokoj upotrebi, s obzirom na njihovu atraktivnost samo je pitanje vremena kada će i obični smrtnici moći sebi da priušte 3D pod.

Podovi od stakla su takođe vrsta podova koja je izuzetno atraktivna i koju smo mogli da vidimo samo u određenim prostorima i tipologijama objekata a danas ovi podovi ne predstavljaju retkost. Iako nisu inovativni niti predstavljaju novinu u svetu podova mora se naglasiti da su stakleni podovi veoma trendi rešenje a njihova popularnost se ne gasi. Stakleni podovi moraju da ispunjavaju određene uslove kako bi bili potpuno sigurni i za njih se mora upotrebljavati specijalno staklo.

Još jedno vizuelno efektno rešenje koje je u trendu su podovi sa printom, to jest štampani podovi. Ovi podovi se najčešće izrađuju od vinila a na njih se mogu štampati motivi po želji i zamisli dizajnera. Ukoliko je odabran odgovarajuć motiv, podovi sa printom mogu biti izuzetno efektni. Oni mogu imati odštampane fotografije kao što su fotografije predela snimljenih iz vazduha ili pak određena dizajnerska rešenja kao što je pod koji je išaran tako da prikazuje pešački saobraćaj ili linije kretanja u određenom prostoru ili pak predstavlja određene geometrijske šare ili imitira određene materijale kao što je drvo što celoj priči o podu u određenom prostoru može dati i komičnu dimenziju. Ovakvi podovi, baš kao i 3D podovi, mogu imati i efekat optičke iluzije koji može biti izuzetno atraktivan ali takođe i zadavati glavobolje. U ovom slučaju dizajneri treba da vode računa o tome ko su korisnici prostora i koliko ove optičke iluzije mogu imati efekta na njih – na starije osobe ili osobe sa poremećajem ravnoteže ili na osobe sa foto-senzitivnom epilepsijom.

Podove od plute bismo takođe mogli svrstati u vizuelno veoma atraktivne i trendi podove. Ovi podovi su u poslednje vreme veoma popularni kod nas. Izuzetno su efektni i estetski privlačni, uklapaju se u različite stilove i predstavljaju kvalitetno i udobno rešenje tako da njihova popularnost nimalo ne začuđuje.

Reciklirani podovi bude sve veće interesovanje kako svest o ekologiji i očuvanju životne sredine raste. Osim što su, da ih tako nazovemo, ekološki odgovorni, reciklirani podovi mogu biti i izuzetno atraktivni u estetskom smislu u zavisnosti od toga od kojeg materijala su napravljeni. Ovde se mogu izdvojiti podovi od – kože. Kod ovih podova otpaci od kožnih elemenata kao što su stare garniture, nameštaj ili otpaci iz modne industrije ili industrije nameštaja se recikliraju i prerađuju u različite oblike kako bi se dalje koristili kao podne obloge ili obloge za zidove. Kada se radi o podovima od reciklirane kože oni najčešće dolaze u obliku ploča koje se postavljaju poput laminata, ili u obliku planši ili dasaka to jest traka. Ove ploče najčešće imaju osnovu od plute ili gume. Ono što je veoma važno za ove podove je činjenica da su napravljeni od prirodnih materijala tako da ne samo da su ekološki već su i zdravi, pogodni za osetljive osobe i osobe sa alergijama.

Druga grupa podova koja je u trendu su podovi koja nastaju kao rezultat tehnoloških i tehničkih inovacija i istraživanja. Mnogi od ovih podova teže da budu ekološki svesni i nastaju upravo iz razloga da se postignu određena ekološki i energetski održiva rešenja.

Jedan od zanimljivijih podova iz ove grupe je „Održivi podijum za igru“ kompanije Energy Floors. Ova kompanija se zabavljala mišlju kako kinetičku energiju pretvoriti u električnu i u svojim razmišljanjima je razvila pod koji je interaktivan i koji radi upravo to što je bila inicijalna zamisao – pretvara energiju koraka, ili u ovom slučaju energiju koja nastaje prilikom đuskanja, u električnu energiju. Kompanija danas prodaje ali i iznajmljuje svoje podove širom sveta. Njihovi podovi dolaze u modulima i sa uređajima koji prate koliko je ukupno energije proizvedeno što ovim podovima daje posebno zanimljivu dimenziju. Ovom interesantnom podu se predviđa blistava budućnost, pogotovo u domenu urbanog dizajna gde bi se energija koju proizvede pešački saobraćaj tokom dana mogao pretvarati u energiju neophodnu za osvetljavanje ulica tokom noći.

I dok se jedni podovi bave energetskom efikasnošću drugi se trude da nađu nove upotrebe za podne površine. Ovo se posebno odnosi na podove koji dolaze iz domena sintetičke biologije.

Danas se sve više može primetiti trend da se živi organizmi koriste u najneverovatnije svrhe i da se spajaju sa nespojivim elementima. Tako je i sa podom koji trenutno razvija student dizajna Tašija Taker (Tashia Tucker) čiji poslednji projekat istražuje kako bi zgrade budućnosti mogle da imaju podove sa ugrađenim sintetičkim bakterijama koje će se hraniti prljavštinom sa obuće i stopala i na ovaj način će se podna površina sama čistiti. Ovaj pod je još u fazi razvoja ali mora se priznati da je ideja fascinantna.

Svet podova je danas mnogo raznovrsniji nego pre samo nekoliko decenija. Osim vizuelnog efekta danas su se na sceni pojavila dva nova igrača: ekologija i energetska održivost i tehnologija. Oba ova faktora u velikoj meri utiču na razvoj i izgled podnih površina kojima već danas gazimo, a kada se pogleda samo malo na trendove u razvoju podova čoveku ne može da ne padne na pamet koliko brzo i koliko daleko ćemo gaziti u budućnosti.

Autor teksta: Irma Talović d.i.a.