Tekstilni podovi – Topla, udobna i izdržljva solucija

Tekstilni podovi su meki na dodir, dugotrajni i laki za održavanje. Tekstilni podovi ističu ono najbolje kod podnih površina. Spoj dve potpuno različite podne obloge, tekstilnim podovima daju najbolje od obe krajnosti i spajaju ih u jedno. Meke i udobne podne obloge nisu više rezervisane samo za enterijere stambenih objekata, već krase neobične i sveže dizajne objekata najrazličitijih namena.

U centralnom fokusu brojnih svetskih proizvođača podnih obloga, tekstilni podovi su sveža opcija koja izgleda i na dodir je mekana kao tepih, ali po performansama je bliža vinilnim podovima. Tekstilni podovi su kompozitne podne obloge koje kombinuju ključne karakteristike mekih podnih obloga sa izdržljivim performansama. Velike površine koje pokrivaju čitav pod prostorije, od jednog do drugog kraja, mogu imati izgled tepiha i biti u uniformnoj šari ili sastavljeni iz više ploča i živog dizajna, dok su izdržljivost i održavanje bliži podovima od vinila.

Većina savremenih trendova svodi se zapravo na stvaranje konfornije i zdravije životne sredine. Tako i novi završni procesi donose mekoću na dodir koja osvaja tržište. Dugotrajnost i izdržljivost je druga tačka dobre prodaje i traženosti, ali to je sve više i ekološka održivost. Tekstilni podovi su topli i udobni podovi, koji su ujedno trajni i laki za čišćenje i održavanje. Mogu biti od sintetičkih ili biljnih vlakana, vune, životinjske dlake ili mešavine vlakana. Oni pravljeni od obnovljivih izvora kao što su kukuruz ili bambus znače da su manje emisije pri njihovoj proizvodnji, kao i količina otpada.

Tekstilni podovi se mogu koristiti u najrazličitijim prostorijama, drugačijih namena. Zbog svojih performansi pogodni su čak i za bolnice, obrazovne ustanove, pa i sportske objekte i teretane, gde je dizajn važan zbog subjektivnog osećaja boravka u prostorijama, ali i gde podne obloge mogu da odgovore na velike izazove opterećenja, frekventnog korišćenja i slično. Česti su izbor u hotelima, kancelarijskim prostorima, restoranima, bibliotekama, bioskopskim i koncertnim salama i prodajnim objektima, upravo zbog vizuelne toplote koje daju, prijatnog osećaja na dodir koji naročito pogoduje dužim boravcima, kao i zbog svojih tehnoloških performansi koje im omogućavaju da odgovore na zahteve ovakvih, frekventnih, objekata.

Zahvaljujući kompozitnom sastavu, karakterišu ih dobra zvučna i toplotna izolacija što ih čini pogodnim za primenu u objektima gde boravi veći broj ljudi istovremeno ili gde se kreće, kao što su kancelarije, hoteli i javni objekti. Dolaze u veoma širokom spektru tkanja, različitih gustina, visine vlakana i dezena i tako pružaju korisnicima velike dizajnerske mogućnosti zbog čega su takođe veoma popularni i zahvalni za primenu. Još jedna prednost tekstilnih podova u odnosu na klasične tepihe je upravo način na koji se prljavština u njima zadržava, odnosno ne zadržava. Iako imaju brojne prednosti, tepisi kao velike vlaknaste površine zadržavaju prašinu i sve nečistoće iz vazduha i od cipela, a nisu jednostavni za čišćenje zbog čega se te čestice dalje kreću u unutrašnjosti prostora. Kod tekstilnih podova to nije slučaj, čime se osigurava kvalitet vazduha zatvorenih prostorija u kojima se boravi.

Tekstilni podovi – ugradnja

Postoje dve forme u kojima se tekstilni podovi proizvode i ugrađuju – u rolnama ili pločama. Oni u rolnama su predviđeni za upotrebu u hotelima, kazinima, restoranima, bioskopskim i pozorišnim salama – obično u velikim i neprekinutim površinama gde je potrebno postići jedinstvo površine. U pločama se češće primenjuju u kancelarijama i drugim objektima gde su manje dimenzije, gde postoji više prostorija ili ambijentalnih celina unutar jedne.

Ugradnja je jednostavna, laki su za održavanje i čak se mogu menjati i pojedine ploče ukoliko za to ima potrebe. Takođe, moguće je kombinovati ploče različitog dizajna i na taj način se igrati u enterijeru i stvarati različite doživljaje, u zavisnosti od namene objekata, želja investitora i celokupnog enterijerskog rešenja.

Ovaj inventivni materijal se kreće po cenama u rangu sa nešto skupljim podnim oblogama, ali je izuzetno trajan i podrazumeva manje troškove održavanja kada se poredi sa npr. tepisima. Ove zime tržištem dominiraju neutralne nijanse, kao što su krem, kamen ili pak zemljano crvena. Boje začina, cimeta, karija i senfa su takođe sveprisutne na tržištu, ili boje metala kao što je bakar.

Ovakvi podovi su bezbedni i otporniji na požare, što je još jedna prednost u primeni u javnim i komercijalnim objektima. Ne klizaju se i sigurni su za sve uzraste, a ni alergenti se ne zadržavaju na njima.

Oblaganje tekstilnim podovima se radi na tvrdim i suvim površinama i to vezivanjem posebnim lepkovima po celom površini, delimičnim lepljenjem ili vezivanjem sa dvostruko lepljivom trakom.

Održavanje tekstilnih podova

Poželjno ih je redovno održavati redovnim usisavanjem. U prostorijama u kojima je veća frekventnost ljudi, potrebno je svakodnevno usisavanje četkastom papučicom koja istovremeno i četka ove tekstilne podove. Time se uklanja suva nečistoća. U domaćinstvima je ovaj proces dovoljno vršiti jednom ili dva puta nedeljno. U nešto ređim vremenskim razmacima poželjno je temeljno čišćenje, kako bi se podnim površinama vratio prvobitni izgled. Ono se vrši na nekoliko načina: čišćenjem penom, šamponiranjem, prahom ili ekstrakcijom.

Čišćenje penom je najslabija opcija koja je dovoljna ukoliko dođe do pojave mrlja, ali najčešće ne i za temeljno održavanje čitave površine. Obavlja se tako što se utrlja pena koja se zatim usisavanjem odstrani iz površine poda, sa čim se odstranjuje i prljavština, odnosno fleke. Šamponiranje je sličan proces, dok se čišćenje prahom vrši utrljavanjem specijalnim aparatom, tvrdom četkom ili rotirajućim valjkom, čeka se da se osuši i zatim usisava. Čišćenje ekstrakcijom predstavlja najtemeljniji vid čišćenja, bez mehaničnog dejstva i uz malu opasnost od preteranog kvašenja.