Potpuno prirodan izbor tkanja tepiha

Jedna od glavnih snaga u podnom dizajnu leži u upotrebi prirodnih materijala. To je zato što ljudi odbacuju veštačko proizvedeni kalup modernog dizajna enterijera u korist stilova koji povezuju prostor prirodnim elementima.

Dok su većina tepiha od sintetičkih vlakana, postoji i nekoliko opcija koje su potpuno prirodne. Oni su cenjeni zbog svoje bogate teksture, autentičnosti i prirode tkanja, kao i činjenice da su izrađeni od eko prijateljskih obnovljivih materijala.

Vuna je najčešća prirodna podloga koja se koristi kao tepih ili otirač. Otporna je na mrlje, vatru i sadrži sloj koji uzrokuje da se male količine vode u vidu kapljica gomilaju na površini tepiha. Vuna je odličan izbor izolacije poda jer njena pojedina vlakna imaju tendenciju zadržavanja vazduha. To znači da poseduje zvučna i toplotna izolaciona svojstva. Vunene podne obloge treba da budu instalirane na relativno suvom mestu i ne bi trebale da budu potopljene u vodi, kako se plesan ne bi formirala. U nekim slučajevima vlakna vunenih podnih obloga se mogu mešati sa vlaknima konoplje kako bi se stvorio tepih koji je otporan razvoj buđi i plesni. Vuneni tepisi kombinuju svoje karakteristike sa mekšim i jastučastim osećajem udobnosti koji čini ovaj podni materijal posebnim.

Vrste tepiha

„Morska trava“ je glatka antistatička podna obloga koja je napravljena u potpunosti od prirodnih biljnih vlakana. Proizvedena je od pirinčanih useva uzgajanih u poljima koja svake godine u periodu vegetacije budu poplavljena od strane morske vode. Otuda i sam naziv. Vlakna ovog materijala su skoro nepropusna, što znači da je otporan na mrlje, prljavštinu i promenu boje. To takođe znači da nije u stanju da se boji već je dostupan samo u svojoj prirodnoj nijansi.

Tepisi od kokosa su prirodni tepisi proizvedeni od njegove ljuske. Kokos je grub materijal prirodno rustičnog izgleda. Generalno, koristi se u proizvodnji vreća i otirača, a abrazivna tekstura od kokosa čini ga pogodnim materijalom za prostorije kao što su spavaće sobe, dečije sobe i svaku prostoriju u kojoj želite mek i udoban pod. Mogu se koristiti u visokofrekventnim i tranzitnim prostorijama, kao što su hodnici.

Jutani tepisi su proizvedeni od biljke koja raste u subtropskim delovima Azije koja su neprekidno natopljena vodom. Najčešće se koristi u izradi užeta i kao zaštitnog materijala za tepih. Činjenica koja obuhvata sve vrste tepiha nebitno o načinu tkanja je da su oni topao i udoban izbor svakog doma, kao i neizostavan deo današnjice.

Prethodni tekstSolarne staze za popločavanje dvorišta
Sledeći tekstPraktičnost upotrebe linoleuma u domaćinstvima