Tepih po meri ambijenta

Na Heimtextil-u u Frankfurtu, vodećem sajmu koji diktira trendove održanom u januaru mesecu, izlagalo je preko 2500 izlagača iz Turske, Italije, Francuske, Španije, Belgije, Portugala, Indije i Kine. Za ukupno tri dana štandove je posetilo blizu 72000 ljudi, što potvrđuje da je ovaj sajam  veoma značajna platforma za proizvođače, distributere i dizajnere

Tepih je jedini podni pokrivač koji, pored što ima funkciju prostirke koja pojačava toplinu prostora, sve više predstavlja centralni dekorativni element, dopunsko estetsko sredstvo uz pomoć kojeg se oplemenjuje životni prostor i koji ga čini jedinstvenim i oblikuje prema Vašem stilu. U zavisnosti od teksture, boje i dizajna, tepih koji odaberete kreiraće osobenu atmosferu i začiniti ambijent svake prostorije. Svaki prostor ima sopstvenu namenu i potrebno joj je da se razlikuje izrazom i bojama koje generišu pozitivne uticaje.

Tepisi dodaju toplinu i boju ostalim podnim oblogama, bez obzira da li su od drveta, kamena ili nekog drugog materijala. Različitom kombinatorikom oni kreiraju novo raspoloženje, različitu atmosferu. Možete ih menjati koliko god puta želite da biste izrazili svoju kreativnost.

Izrađuju se od različitih materijala, najčešće vune i polipropilena, ručno ili mašinski. Kvalitet tepiha određuje način izrade i sastav materijala, vrsta i broj čvorova, tj. gustina po kvadratnom metru, težina i visina flora. Mašinska izrada tepiha ipak prednjači kada se radi o preciznosti izrade, jednostavnosti održavanja, antistatičnosti, mogućnosti izrade uzoraka, dimenzija i oblika prema želji. U kratkom vremenu željeni motiv iz enterijera možete preneti na tepih dnevne, spavaće ili dečje sobe te tako podnu površinu kvalitetnije integrisati s ostalim elementima prostora. Unikatnost, koja se postiže ovakvim odabirom, dodatna je vrednost koju nude mašinski izrađeni tepisi .

Jedna od najboljih tkanina koje se koriste za tkanje tepiha je vuna, i tepisi koji su izrađeni od vune neprikosnoveni su po pitanju izdržljivosti i dugovečnosti, te samim tim predstavljaju idealno i trajno rešenje. U ponudi vunenih tepiha najčešći su tradicionalni dezeni sa bordurama i ornamentikom iz tradicija istočnjačkih kultura, koji su idealni su za ambijente bogate stilskim nameštajem u koje će uneti notu skupe i prefinjene tradicije. S druge strane, tu su i moderni dezeni, namenjeni svima koji tragaju za kvalitetnim tepihom od prirodnog materijala, u savremenom umetničkom izrazu. Odlično se uklapaju u savremene enterijere.

Kada se radi o objektima javne namene, vuneni tepisi od zida do zida predstavljaju odličan izbor. Ekološki tepisi na bazi prirodnih vlakana, pamuka, jute i novozelandske vune vrhunskog kvaliteta, idealni su za enterijere za koje je važan utisak luksuza i komfora. Tehnologija izrade podrazumena fini tretman vlakana i tkanje kojim se postižu tanani crteži velike gustine. Objektni tepisi predstavljaju dugotrajan proizvod otporan na habanje i zapaljivost, sa izuzetnim akustičnim karakteristikama, u isto vreme sjajan toplotni izolator ekonomičan za održavanje.

Tepisi izrađeni od savremenih sintetičkih materijala veoma su praktični za održavanje, trajni su i cenovno pristupačni, te ih možete menjati u skladu sa trendovima. Izbor boja, dezena, struktura, dimenzija i oblika nudi neizmerne mogućnosti uklapanja u svaki enterijer. Od modernih dezena koji daju originalni pečat svakom prostoru, preko čupavih i mekih za izuzetnu udobnost, do svedenih kolorističkih kombinacija i tradicionalnijih dezena – izbor može da unese potpuno novu dimenziju uživanja u Vaš dom .

Aktuelni trendovi

Ovogodišnji sajmovi tekstila su uprkos smanjenom tržišnom interesovanju i prilično teškoj situaciji u industriji, održani u optimističnoj i inspirativnoj atmosferi, najavljujući nove trendove za predstojeću sezonu. Na Heimtextil-u u Frankfurtu, vodećem sajmu koji diktira trendove održanom u januaru mesecu, izlagalo je preko 2500 izlagača iz Turske, Italije, Francuske, Španije, Belgije, Portugala, Indije i Kine. Za ukupno tri dana štandove je posetilo blizu 72000 ljudi, što potvrđuje da je ovaj sajam  veoma značajna platforma za proizvođače, distributere i dizajnere.

Uprkos činjenici da je u svetlu globalne ekonomske krize sektor tekstila pretrpeo značajan pad prodaje, opšte mišljenje govori u prilog činjenici da ovogodišnje teme, proizvodi i ideje na pravi način odgovaraju potražnji za kvalitetom i kreativnim dizajnom na održiv način – od eko do luksuznog koncepta, jednostavnosti visokog kvaliteta to kontrastiranih formi između realnosti i fantazije.

Vodeći trendovi promovišu povratak korenima – jednostavne materijale vrhunskog kvaliteta, jednostavne stilske varijacije i bazične forme. U eri tehnologija, interneta i javnog života, i u dizajnu unutrašnjeg enterijera vidi se težnja za privatnim utočištem i unutrašnjim vrednostima. Savremeni napredak u razvoju materijalizovan je u klasičnim formama, privatna sfera je jasno naglašena u dizajnu enterijera nalik gnezdu.

Sveže, urbane boje kao nova energija i inspiracija, u vidu specifične senzualnosti i inovacije stvaraju harmoniju. Upotrebaljavaju se prirodne tkanine poput soje i bambusa, gde igra slojeva tkanina i svetla stvara efekat senke i hibridnosti materijala .

Kontrasti su veoma bogati. Dinamična arhitektura dizajna kao rezultat slobode i spontanosti, udiše život funkcionalnosti, gde se u univerzalnom jeziku oblika i boja krije raznolikost paterna i igra kreativnosti.

Autor teksta: Marija Stanišić, Sintelon Rugs