Da li drvo može biti tepih?

Odgovor je – da! Elisa Strozyk, nemačka umetnica je kreirala neverovatne tepihe koji su izrađeni od-ne-toliko neverovatnog materijala, kao dostupnog – drveta! Zahvaljujući ovom “umetničkom delu“, granicu između tekstila i tvrdih materijala je smanjena.

Njeni tepisi su odraz jednostavnosti i lepote, i svakog zasigurno ostavljaju bez daha. Tepisi su najčešće geometrijskih oblika, sastavljeni od sitnih trouglova od drveta, različitih nijansi i boja.

Ovakav tip tepiha se lako može prilagoditi različitim stilovima u enetrijeru. Može se jednostavno prostreti na pod ili zgužvati, čime prostorni ambijent postaje aktivniji i harmoničniji.

Drveni tepisi
Slika 2 – Drveni tepisi

Drveni tekstil

Drveni tekstil prenosi novo taktilno iskustvo. Navikli smo da doživljavamo drvo kao tvrdi materijal; znamo kakav je osećaj hodati preko drvenih podova, dodirnuti drveni sto.

Drveni tekstil na vašem podu
Slika 3 – Drveni tekstil na vašem podu

Drveni tekstil je materijal koji se sastoji od tekstilnog drveta koje je po mekoći između tvrdog i mekog i izaziva ono što se i može očekivati od materijala. Izgleda i miriše dovoljno poznato, ali je u stanju da se kreće i formira na neočekivane načine.

Procesi transformacije drveta

Proces transformacije drveta u fleksibilnu drvenu površinu obuhvata njegovu konstrukciju na delove, koji su pričvršćeni za tekstilnu bazu. U zavisnosti od geometrije i veličine pločica, svaki dizajn pokazuje različito ponašanje u pogledu fleksibilnosti i mobilnosti. Postoje različite moguće primene, na primer kao podne obloge, zavese, draperije, tapacirung ili delovi nameštaja.

Geometrija od drveta na podu
Slika 4 – Geometrija od drveta na podu

Elisa je potrošila nekoliko meseci radeći na ovoj ideji, eksperimentisala je sa različitim vrstama drveta, sve dok se pronašla drveni furnir. Koristi debljine drvenog furnira od oko 0,6 mm koji je pri tom veoma fleksibilan, i od suštinskog je značaja za njen drveni tekstil.

Međutim, ne mogu se koristiti sve vrste drveta za izradu ovog tepih-poda. Hrast, na primer, je previše krhk, pa je lakše za upotrebu drvo višnje i javor.

Prethodni tekstZaštita podova u javnim i komercijalnim ustanovama
Sledeći tekstU Srbiji dva puta više aktivnih gradilišta nego na početku godine