Trikovi koji će otkloniti neprijatan miris tepiha

Ukoliko imate tepihe u svom domu, znate koliko brzo i lako mogu postati žrtve mrlja. Bez obzira na to koliko ste pažljivi, uz užurbanost i svakodnevni život sigurno će vam se desiti da nešto prolijete na tepihe i ne operete odmah.

Ali šta je sa neprijatnim mirisima tepiha? Kako se nosite sa tim?

Pa, evo dobre vesti – smrdljivi tepih, koji može dovesti do smrdljive kuće – ne mora ostati takav! Ako tražite najbolji način da vaši tepisi mirišu na sveže i čisto, evo nekoliko jednostavnih načina da udahnete novi život vašem tepihu i vazduhu u vašem domu. I ne brinite – svaka od ovih opcija „uradi sam“ ne zahteva tonu posla!

Soda bikarbona i lavanda

Lavanda
Poznato je da mirisi utiču na čovekovo raspoloženje

Uzmite sodu bikarbonu i eterično ulje lavande (ne koristite ulje čajevca ako imate kućnog ljubimca, jer bi to moglo biti toksično). Pomešajte ½ šolje sode bikarbone sa 30 kapi esencijalnog ulja. Sipajte ovu mešavinu u posudu za začine (bilo koja posuda koja ima rupe na poklopcu će raditi posao). Ostavite da smeša stoji preko noći 24 sata, a potom lagano istrljajte po tepihu. Ostavite da odstoji 15 minuta, a potom usisajte tepih.

Belo sirće

U bocu sa sprejom sipajte belo sirće, a potom nanesite na tepih. Ne brinite – miris sirćeta će nestati, a apsorbovaće sve ostale loše mirise koje pokušavate da uklonite. Ostavite da se potpuno osuši, a zatim po potrebi ponovite postupak.

Soda bikarbona

soda bikarbona
Soda bikarbona uklanja nečistoće i neprijatne mirise sa tepiha

Pospite tepih sodom bikarbonom i ostavite da odstoji 30 minuta, a potom temeljno usisajte.

Eterično ulje peperminta

Kako biste uklonili neprijatni miris kućnih ljubimaca, pomešajte 5 dl tople vode i 10 kapi eteričnog ulja peperminta, poprskajte rastvorom tepih i ostavite da se osuši.

Za čiste tepihe u kući, trebalo bi da se osvrnemo i na usisavanje koje jeste najčešći način ćišćenja kada govorimo o ovoj podnoj oblozi. Da li ste razmišljali o tome koliko pravilno usisavate tepihe? Na ovom LINKU možete proveriti.