Tafting podne obloge

Izgledom i performansama tepiha određena je konstrukcija i način ugradnje tepiha. Razumevanjem konstrukcije tepiha pomažemo sami sebi u lakšem odabiru elemenata koji će obezbediti najbolje performanse na određenoj lokaciji.
Tepison predstavlja zajednički naziv za tekstilnu podnu grupu obloga u okviru koje postoje dve vrste: tafting tepisoni i iglani podovi. Obe vrste se postavljaju od zida do zida i upotrebljavaju se u domovima i poslovnim objektima.

Tafting tepisoni nastaju u procesu taftovanja, odnosno, uvođenja iglom osnovne sirovine kroz tekstilnu, čime se formira površinski sloj tepisona. Sintetički konci se uvlače u osnovu prediva formirajući petlje. Od osnovne sirovine, ili filamenta formira se lice ili izgled tepisona. U proizvodnji tepisona najčešće se koristi polipropilenski filament.

Tepih proizveden tafting postupkom ima četiri različita sloja:

  • koristan sloj za hodanje
  • višeslojno tkanje od poliestera ili polipropilena
  • zaštitu od disperzije plastičnih mada
  • završni sloj

Ako se petlje konca odvežu nastaje velur tepih. Postupak igličastog tkanja predstavlja povezivanje traka od tkanina u obliku vate koje naležu jedna preko druge.

Mogućnosti dizajninranja su raznovrsne. Dostupni su u različitim veličinama, dezenima i bojama. Imaju visoku moć upijanja i trajni su. Na poleđini tepisona obično se nalazi beli filc koji doprinosi većoj zvučnoj izolaciji i udobnosti, ili AB mrežica koja omogućuje da se prvobitna dimenzija i oblik tepisona ne menjaju nakon njegovog postavljanja u prostoriji.

Tafting tepisoni imaju malu toplotnu provodljivost, odnosno, veliki otpor toplotnom provođenju. Ukoliko se ispod tepiha nalazi podno grejanje, treba birati podnu oblogu sa otporom toplotne propustljivosti nižim od 0.17km²/W, da bi se osigurala zadovoljavajuća zagrejanost prostorije. Nastanak i širenje buke od koraka je smanjeno postavljanjem svakog tepiha, pa i ovog, koji absorbuju zvuk.

Kako su neuništive, tafting podne obloge mogu stvoriti problem prilikom recikliranja. Nakon isteka veka trajanja, ne mogu se više prerađivati, osim u posebnim slučajevima – deponiji reaktora, gde se podne obloge od vlakana termički obrađuju, odnosno, spaljuju u postrojenjima za spaljivanje smeća.

Prethodni tekstElektrično podno grejanje
Sledeći tekstPakovanje budućnosti – podovi od plute