Pakovanje budućnosti – podovi od plute

Čak 60% globalne proizvodnje plute napravljeno je i namenjeno čepovima za vino i šampanjac. Portugalija vodi sa 61 odsto proizvodnje plute, potom Španija – skoro 30% i Italija sa manje od 10%. To je zbog toga što se pluta bere od plutinog hrastovog drveta koje jedino raste u predelima Mediterana i severne Afrike.

Potrebno je od 25 – 30 godina da hrastovo plutino drvo sazri. Da se drveće uzgaja u drugim regionima, bilo bi potrebno skoro 50 godina da sazri visoko – kvalitetna pluta, što znači da se postojeći biznis verovatno neće kretati daleko od mesta gde je sada. Kada je plutin hrast spreman, može se brati do kraja svog životnog veka 200 – 250 godina (oko 12 žetvi po stablu). Drveće se ne seče, samo se njihova kora uklanja. Za ovaj proces treba 4-5 obučenih radnika jer se mašina ne može koristiti. Posao je dovoljno velik da se godišnje zapošljava oko 30.000 ljudi širom Evrope.

Pluta kao paket budućnosti, održivi materijal, koristi se u dizajnu u zgradama i drugim objektima. Razlog popularnosti plute jesu njeni atributi: dobar je toplotni i zvučni izolator ( odličan za domove i kancelarije ), lagana i atraktivna, vatrostalan materijal, prirodno hidrofobna ( vodootporna ) i može biti u svim vrstama oblika i veličina.

Takođe je potpuno biorazgradiva, uzima CO2 iz atmosfere i dodaje hranljive materije u zemljište. Komad plute veličine kocke šećera sadrži oko 60 miliona džepova ispunjenih vazduhom. Ovo daje pluti na elastičnosti. Pluta pri pritisku sabija do 40% svoje zapremine, ali se vraća u svoju prvobitan oblik po prestanku dejstva pritiska. Saćasta struktura doprinnosi boljoj toplotnoj izolaciji.

Pluta je prirodna izolator koji se koristi za izolaciju kuće već vekovima. Ona ima nisku toplotnu provodljivost i dobre osobine akumuliranja toplote. Pored toliko novih upotreba plute, uvek je pametno da se vratimo u prošlost da vidimo za šta je materijal korišćen pre i koliko dobro stoji na testu vremena. Podovi od plute su postali popularni tokom viktorijanskog doba gde su korišćeni kao praktičan i dekorativan podni materijal.

Pluta ima dugu istoriju kao elastičan pod i ide nazad do prve polovine XIX veka. Dostiže vrhunac 1927. godine, kada je 2,9 miliona kvadratnih metara poda od plute bio jedini podni materijal. Pluta je pametan i održiv materijal, i lako se uklapa u svaki trend. Pluta je svuda i to sa dobrim razlogom! Materijal koji odoleva svakom vremenu i zahvaljujući svojim prirodnim svojstvima lako se adaptira.