Električno podno grejanje

Podno grejanje je jedan od mnogih vidova udobnosti modernog doba. Umesto postavljanja peći i grejalica po kući tokom zime, možete izabrati da instalirate jedan od ovih sistema radi efikasnijeg rešenja grejanja. Za podno grejanje, jaki i izdržljivi kablovi se instaliraju ispod drvenog poda, pločica ili tepiha i pokrivaju od 50 – 80 odsto površine.

Skoro svaki termostat može da se integriše sa podnim sistemom. Dve glavne vrste su: programski digitalni sistemi koji se mogu podesiti tako da automatski menjaju temperaturu, i standardno analogni, kod koga se točkić ručno okreće na željenu temperaturu.

Postavljanje podnog grejanja

Kod zasečenog podnog grejanja kablovi se postavljaju u košuljice na dubini od 8-10 mm i pokrivaju samoravnajućom supstancom koja je dugovečna i estetična. Slobodan sistem žica se koristi strateški samo u oblastima u kojima je potrebno grejanje, dok se područja ispod ormara izbegavaju. Podni sistem koji se odnosi na grejno podno rešenje, obuhvata postavljanje kablova pre nanošenja košuljice preko njih. Primena je prventstveno na suspendovane drvene podove, završne cementne  i pigmentne košuljice podova, kao i na mesta gde grejanje blizu površine negativno utiče na boju ili oštećuje pod.

Podno grejanje ispod tepiha se postavlja pre ili nakon postavljanja tepiha. Aluminijum pokriva grejnu površinu ispod tepiha. Još jednom, toplota nije izgubljena na malim prostorima poput mesta ispod nameštaja. Petnaestak oblika prostirkii selektivno su postavljeni na mesta koja su napotrebnija porodici. Ove prostirke pokrivaju oko 50 odsto poda, a sa ovim sistemom toplota se brzo distribuira kroz sobe.

Kada klijent želi da postavi sistem električnog grejanja ispod pločica, koriste se grejači koji se nalaze neposredno ispod pločica. Debljina grejača od tri milimetra ne utiče na debljinu završenog poda. Područje koje se zagreva obuhvata oko 50 odsto raspoloživog prostora isključujući oblasti u kojima nije potrebno grejanje. Ovakvi sistemi električnog podnog grejanja pobeđuju tradicionalne podne sisteme. A šta može biti prijatnije zimi nego dobrodošlo iznenađenje – neočekivano zagrejano kupatilo, na primer. Sistemi podnog grejanja koji su smešteni ispod kamene, drvene ili tepisne površine pomažu održavanju prijatne topline vaših nogu i prostorija vašeg doma.

Prethodni tekstMozaik od školjki – inspiracija prirodnog bisera
Sledeći tekstEko – šik tepisi sa LED osvetljenjem