Šta sve treba uzeti u obzir kada je reč o podnom grejanju?

Zbog svojih izuzetnih svojstava, danas se podno grejanje sve više koristi u građevinskoj praksi. Njegova najveća prednost je idealna prijatna temperatura od poda do plafona. Ne treba zanemariti troškove podnog grejanja, jer ono štedi energiju oko 6 – 12%. Gubitak toplote tokom ventilacije je niži nego u prostoriji u kojoj je grejno telo stavljeno ispod prozora. Podno grejanje treba smatrati grejnim telom. Na velikim površinama toplota zračenja je od 50-80%, dok je zračenje iz radijatora ili samo 25%.

Prednosti podnog grejanja

Podno grejanje omogućava ravnomerniju temperaturu u prostoriji, malu brzinu protoka vazduha, veću relativnu vlažnost u vazduhu, a takođe i veću uštedu energije u sobi.

Ima dosta prednosti korišćenja sistema podnog grejanja. Ovi sistemi su napravljeni sa trajnim i tankim grejnim elementima koji se izrađuju od polimera. Ovaj materijal obezbeđuje toplotu za sve vrste podova u eksterijeru, i dostupan je u rolnama svih veličina i oblika. Danas se najčešće koristi sistem radijatora za centralno grejanje. Za neke ljude, to je stvar navike, a za druge, nedostatak znanja o drugim postojećim sistemima grejanja. Postoji sumnja za sisteme grejanja koji se ne primenjuju u širokoj javnoj upotrebi.

Podno grejanje se ne treba postavljati ispod nameštaja jer on stvara zastoj grejanju. Toplovode ne treba stavljati ispod tuševa i kade, jer oni mogu osušiti sifon. Jednostavno pranje ili ispiranje je dovoljno za sprečavanje ovakve situacije.

Danas postoji velik broj ljudi koji veruje da je podno grejanje skupo i nezdravo zbog neprijatnog efekta koje stvara na telu usled ntenzivnog prenosa toplote sa površine poda na noge, što može biti problem za ljude sa obolelim venama. Takođe, prejak protok vazduha podiže prašinu, koja je neprijatna za respiratoran sistem. Ona ostaje na podu jer grejanje zagreva vazduh u prostoriji. Vazduh nije mobilan i ne može pomeriti prašinu. Radijatori unose prašinu u vazduh koji dišemo. Za one koji su alergični na prašinu ovo može biti problem. Grejna površina takođe balansira vlažnosti između tepiha i vazduha.

Pravilno projektovanje

Uz pravilno projektovanje i izgradnju sistema podnog grejanja u skladu sa tehničkim normativima i standardima, zagarantovan je užitak u visokom stepenu udobnosti sa umerenim investicionim troškovima i uštedom energije za najmanje 12 odsto. Nije svako podno grejanje isto. Važno je izabrati adekvatan sistem i dobro završiti posao i montažu. Ne treba zaboraviti da je podno grejanje u stalnom kontaktu sa ljudima. Treba obratiti pažnju na instalaciju  i koordinaciju razgovora između svih radnika da bi se izbegle nepotrebne opasnosti na gornjim površinama. Konačno, precizno  planiranje je osnova za pravilnu ugradnju. Zbog svih ovih razloga električno podno grejanje je toliko intenzivno popularan danas širom sveta.

Prethodni tekstOdržavanje podova od prirodnog kamena
Sledeći tekstANTAS LINE d.o.o. – Ecotile Industrijske podne ploče