Održavanje podova od prirodnog kamena

Travertin je tip krečnjaka koji se može se ostaviti u svom prirodnom stanju, bez poliranja. Nastao je od sedimentne stene formirane krečnjačkim ostatacima biljanog i životinjskog sveta. To je prirodni kalcijum – karbonat (CaCO3) koji će se otopiti prilikom zagrevanja. Varira u tvrdoći. Porozan je i sa vidljivim rupama, često ispunjenim epoksidom. Travertin je jedan od nekoliko prirodnih kamenja koje se koriste za popločavanje dvorišta i vrtnih staza. Dolazi u raznim bojama od sive do koralno – crvene. Najčešće  je dostupan u veličinama pločica za podne instalacije. Može imati završnu obradu: poliranu, matiranu i sa teksturom.

Mrlje od tečnosti

Travertin ima veoma dobru predispoziciju za kiseline. Kiselina šteti površini i boji je. Nedospustivo je prosuti čak i vodu, jer se i ona može pretvoriti u mrlju. Postavljanje travertin poda u kupatilu je loša ideja jer će ga mnogi sapuni, kreme i otala hemija oštetiti. Voćni sok, gazirana pića i druge kiseline će ukloniti sjajnu površinu, ukoliko se dozvoli da ostanu na podlozi. Prosutu kiselinu treba momentalno obrisati mokrom krpom. Ako pojavio urezan trag, potrebno je ispolirati pod. Najbolji način da se spreče mrlje je da se površina poda tretira sa zaštitnim silerima – supstancama koja se koriste za zaptivanje. One popunjavaju pore i odbijaju prosipanje na površini, omogućavajući dovoljno vremena da se mogu potpuno obrisati.

Pesak, prljavština i šljunak

Pesak, prljavština i šljunak mogu napraviti najveću štetu prirodnom kamenu zbog abrazivnosti. Postavljanje prostirki i tepiha spolja i unutra, pomoćićete da se minimalizuje grebanje kamenog poda peskom ili prljavštinom. Nemojte koristiti usisivače koji su nosivi. Metalna i plastična oprema mogu ogrebati površinu.

Fluorohemijska tehnologija primenjena sredstvo za čišćenje, je najnaprednija dostupna tehnologija, koja pruža krajnji štit vodenim i uljano – baznim mrljama. Mikro – molekuli se spajaju sa kamenom površinom isporučujući nenadmašnu otpornost na habanje i trajnost.

Periodično održavanje poda podrazumeva upotrebu praškastih polirajućih sredstava, dijamantskih abraziva ili akrilnih proizvoda na bazi vode.

Održavanje poda počinje sa identifikacijom materijala poda. Razumevanjem toga kako se prirodno formira travertin, tehničar najboje shvata sa kojim svojstvima i karakteristikama materijala raspolaže, kao i koji su potencijalni problemi povezanih sa tim. Kao sto kažu, za sve postoji lek, samo je potrebno znanje i adekvatno rukovanje odgovarajućim sredstvima, kako bi rezultati bili evidentni.

Prethodni tekstRazvijanje serija u proizvodnji keramičkih pločica – najveća prednost za kupce
Sledeći tekstŠta sve treba uzeti u obzir kada je reč o podnom grejanju?