Nastanak plute i sve njene prednosti

Podovi od plute predstavljaju prirodno, toplo i komforno rešenje za vaše prostorije, koje doprinosi zdravijem i čistijem okruženju. Kako je pluta izuzetan termoizolator, jedinstvena struktura podova od plute smanjuje prenos buke unutar kao i između prostorija stvarajući mirnije i tiše okruženje.

Pluta u vašem domu
Pluta (phellem) je sekundarno pokrovno tkivo stabla i, ređe, koren

Glavne prednosti podova od plute i uopšte glavni razlog odabira ovog materijala kao podne obloge su to što čuvaju zdravlje ljudi i pružaju dodatnu bezbednost u domu, jer pluta sadrži prirodnu komponentu koja se zove suberin, koja odbija insekte, grinje i buđ. To pod od plute čini prirodno antialergijskim, posebno pogodnim za ljude koji imaju problema sa alergijama. Pored toga, suberin plutu čini prirodno otpornom na vatru i štiti je od truljenja.

Pluta za podove se pravi od kore hrasta
Pluta je nepropustna za vodu i gasove

Završna obrada podova od plute sprečava prljavštinu i privlačenje prašine. Zahvaljujući svojstvima plute kao prirodnog materijala podovi od plute predstavljaju vrlo topao pod, sa izraženom fleksibilnošću zbog koje se smanjuje efekat udara prilikom hodanja.

Unapređeni sistem za instalaciju omogućava vrlo jednostavnu ugradnju bez lepljenja, a završna obrada površinskog sloja jednostavno održavanje i čišćenje. Podovi od plute pogodni su za postavljanje i na podlogu sa podnim grejanjem.

Pluta u trendu
Podovi od plute pogodni su za postavljanje i na podlogu sa podnim grejanjem

Definicija plute kao prirodnog materijala

Pluta (phellem) je sekundarno pokrovno tkivo stabla i, ređe, korena. Nastaje deobama ćelija felogena (naziva se još i plutin kambijum).

Novonastale ćelije plute podležu ubrzanoj suberinifikaciji ćelijskih zidova, usled čega su u definitivnom stanju:

  • čvrsto međusobno spojene,
  • mrtve i ispunjene vazduhom.

Pluta je nepropustna za vodu i gasove pa radi provetravanja stabla postoje otvori u pluti – lenticele. Kada se pluta obrazuje u dubljim slojevima stabla, onda sva tkiva koja leže ka periferiji stabla pre ili kasnije uginu, jer pluta ne dozvoljava dovod hranljivih materija. Kompleks mrtvih tkiva i plute čini mrtvu koru.

Pluta je cenjena kao materijal, usled čega se biljne vrste koje je proizvode u većoj količini (npr. hrast plutnjak) plantažno gaje i eksploatišu.