Kakvo je podno grejanje kod laminata?

Laminat predstavlja sve popularnije rešenje za podove, a mnogi ljudi smatraju da njihovim postavljanjem u prostoru pomažete u održavanju sobe svežom i čistom.

Većina laminata je odlična za podno grejanje, ali je uvek najbolje poslušati savete prodavca. Maksimalna temperatura podne obloge zajedno sa tepihom koju treba uzeti u obzir prilikom izbora podnog sistema i koja se ne sme prekoračiti je 27 ° C. Ovo temperaturno ograničenje je osigurano pomoću termostata koji kontroliše sistem grejanja. Postoje specijalno dizajnirani termostati za upotrebu i zaštitu podne obloge, koji površinu poda čine sigurnom.

Laminatni podovi za podno grejanje

Pri izboru laminata, važno je da se obezbedi dobra toplotna provodljivost, te je najbolje kada se koristi drvo gušćih vlakana. Što je sloj parketa tanji a veća gustina, kraće je vreme zagrevanja i sam sistem će raditi bolje.

Debljina laminantnog poda
Slika 2 – Debljina laminantnog poda

Proizvođači predlažu debljinu podne obloge ne veću od 18mm kako se ne bi ometao efikasan rad sistema. Odnos debljine i širine podne obloge treba da bude u rasponu od 7 do 11. Uvek je potrebno proveriti sa svojim dobavljačem sve pogodnosti poda sa podnim grejanjem. Ukoliko se ne zadovolje svi neophodni uslovi, može se desiti da sistem ne reaguje dobro – odnosno, da ne radi kako treba.

Lako održavanje laminata
Slika 3 – Lako održavanje laminata

Određeni proizvođači ističu kao prednost svog proizvoda mogućnost ugradnje u uslovima korišćenja podnog grejanja. Međutim, podno grejanje direktno električnom energijom ne dozvoljava ugradnju laminatnog poda, te potrošačima treba posebno skrenuti pažnju. Zato je bitno pre započinjanja bilo kakvih radova, dobro prostudirati šta želite, koliko je to izvodljivo i da li zadovoljava propisane norme.

Prethodni tekstKako sprečiti klizanje podova?
Sledeći tekstMEĐUNARODNI DANI ENERGETIKE I INVESTICIJA 2.-3. MARTA 2017.