Šta nikako ne treba da radite prilikom održavanja podova?

Bez obzira na vrstu poda koju imate, većina stručnjaka savetuje da se sredstva za čišćenje ne upotrebljavaju ukoliko se radi o vinil podovima ili pločicama. Ova sredstva skidaju akrilni vosak uzrokujući da drvo postane klizavo.

Vlaga ili voda na drvenom podu nikako ne dolazi u obzir! Stajaća voda može oštetiti drvo i uticati na gubitak njegove boje. Takođe, treba izbegavati preterano voskiranje drvenih podova u pokušaju da se povrati sjaj. Ukoliko vam je voskiranje postalo dosadno, probajte površinu brusiti.

Pranje podova
Slika 2 – Pranje podova

Zub vremena

Nikako ne treba prepuštati pod samom sebi i vremenu. Potrebno ga je redovno održavati, barem jednom nedeljno. Redovnim usisavanjem ćete ukloniti prašinu i čestice prljavštine koje igraju vodeću ulogu u grebanju poda i uopšteno, slabljenju površine poda.

Sjajan pod
Slika 2 – Sjajan pod

Ukoliko koristite mokru krpu nakvašenu pripremljenim rastvorom, potrebno ju je iscediti i izbrisati površinu u pravcu poda. Ponovite par puta ako treba. Ako se voda u kofi isprlja, obavezno je zamenite.

Važno je napomenuti, da ako je pod čist, ne znači da će biti i sjajan. Ukoliko je izgubio sjaj, potrebna je pomoć profesionalca u njenom vraćanju.

Ukoliko je pod čist ne znači da će biti i sjajan
Slika 3 – Ukoliko je pod čist ne znači da će biti i sjajan

Obojeni podovi

Obojeni drveni podovi daju upečatljivi stil u enterijeru i predstavljaju pametan način za prikrivanje parketa koji nije savršenog oblika. Potrebno ih je redovno čistititi. Da bi ste izbegli grebanje poda ili oštećenje obojene površine, klonite se abrazivnih sredstava za čišćenje i opredelitei se za jednostavno čišćenje sapunom.

Prethodni tekstSami procenite koliko su bezbedni podovi u igraonicama
Sledeći tekstNEKA ENMON BUDE I VAŠ IZBOR. NA RASPOLAGANJU SU VAM I SUBOTOM.