Sami procenite koliko su bezbedni podovi u igraonicama

Tek je kraj januara, a mi smo se već umorili od zime i hladnoće. Mi, odrasli, bismo se najradije raskomotili po dolasku sa posla i ležali uz tv dok ne dođe vreme za spavanje. Međutim, deca imaju drugačije prohteve. Njima je dosadno u kući, oni ne podnose statiku i odsustvo akcije, njima je potrebna igra i fizička aktivnost.

S obzirom da vrtići i škole nemaju dovoljno ni prostora, ni adekvatne uslove u dvorištima svojih objekata, deca najčešće provedu vreme tako što su zajedno sa vršnjacima zatvoreni u jednu prostoriju dok ne dođu roditelji po njih. Zato su jedina rešenja u zimskim mesecima upravo dečije igraonice. U svakom gradu ih ima stvarno puno, a zbog “rupa u zakonu” ili nedovoljne kontrole svaka druga ovakva igraonica je nebezbedna. Nije mi namera da širim paniku, samo da vam pomognem da na neki način selektujete i budete mirni ta dva sata koliko deci treba da potroše energiju.

Evo kako u našoj zemlji stoje stvari što se tiče kontrole. Jedna od malobrojnih kontrola igraonica u Srbiji urađena je u februaru prošle godine, a kontrolu je radilo Ministarstvo za rad. Tada je otkriveno da je petina radnika u oko 350 igraonica u Srbiji radila „na crno“, a pronađeno je i 18 nelegalnih objekata. Neregistrovane igraonice otkrivene su u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću. Inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i devet prekršajnih naloga.

Evropski i svetski standardi kvaliteta su krajnje temeljni i rigorozni, i sadrže podugačak spisak karakteristika koje podloga u igraonicama mora zadovoljiti. Nikako ne sme sadržati teške metale – olovo (ima ga u sastavu određenih industrijskih boja), antimon, barijum, kadmijum, hrom, arsen, živu i selen; toksične ugljovodonike formaldehid, toluen, formamid i lateks koji može izazvati alergiju; kao ni ftalate, jedinjenja koja mogu prouzrokovati smetnje u radu štitne žlezde.

Dakle, pošto većina nas ne zna da prepozna sadržaj pojedinog poda u igraonicama, moraćemo da se snalazimo i izbegnemo barem one najnekvalitetnije i samim tim najopasnije za decu. Recimo, toksična boja i plastična masa imaju vrlo specifičan, lako prepoznatljiv miris koji najčešće ne uspe potpuno da ispari iz prostorije uprkos osveživačima, pa ukoliko ga osetite to će biti dovoljno pouzdan znak da svoju decu ne treba da dovodite u jedan ovakav objekat.

Dobre opcije za pod u igraonicama

Reciklirana guma ima veliku primenu u svakodnevnom životu od saobraćaja i građevinarstva i uređenja eksterijera, preko sporta, pa sve do upotrebe u sopstvenom domu i igraonicama. Osnovna prednost proizvoda od reciklirane gume dobijenih ekološkim proizvodnim procesom je to da su bezbedni za upotrebu: poseduju sertifikate EN ISO 9001 i 14001 za kvalitet i sigurnost prilikom izgradnje i ispunjavaju zahteve standarda EN 1177:2008, dok su CONIPUR i CONICA (švajcarske kompanije BASF) sportske podloge atestirane od strane svetskih federacija: IAAF, FIBA, IHF i ITF, DIN, ASTM i CEN.

Još jedna interesantna i podjednako dobra opcija jeste Soft tile puzzle podloga od etilen vinil acetata, iliti takozvane EVA pene. To je pod od mekih ploča koje se uklapaju jedna u drugu kao delovi slagalice. EVA pena je organsko jedinjenje, derivat vinila, sabijene neporozne strukture zahvaljujući čemu je 100% antibakterijska. Ploče su dimenzija 30×30 cm i prave se u debljini od 3mm, 5mm, 10mm i 12mm, ali opšta je preporuka da se za dečije igraonice koriste najdeblje kako bi što bolje štitile od hladnoće i udara. Odlično prianjaju na osnovnu podlogu, a prenosive su te veoma praktične jer se slagalica može za tren oka rastaviti i ponovo sastaviti na željenom mestu.Takođe otporna na klizanje, po Soft tile podlozi se deca mogu igrati bosa ili u čarapama bez ikakve bojazni od povreda, a održavanje jedva da zahteva bilo kakav napor, što je važno ako u toku jednog dana kroz igraonicu prođe i po nekoliko grupa dece, jer je neophodno podlogu u međuvremenu očistiti i pripremiti za nove posetioce.

To je što se tiče podova. Moj savet vam je da se držite proverenih mesta za igru, tražite sertifikat u igraonici i na taj način koliko-toliko budete mirni dok pijete kafu i čekate dok vaše dete uživa u onome što i jeste, da bude dete!