Da li dovojno brinemo o šetalištima i prilaznim putevima?

Grad ne možemo zamisliti bez šetališta, niti dvorište oko kuće bez stazice. Kako bi uvek bili u funkciji i trajali deceinijama, potrebno ih je održavati. Održavanjem trotoara, stazica oko kuća i šetališta, vrednost vašeg doma se povećava.

Slojevi zaptivne smeše

Nanošenjem nekoliko slojeva zaptivne smeše na svakih nekoliko godina,  daje asfaltnom prilazu i šetalištu potrebnu zaštitu od različitih vremenskih uslova i habanja. Na raspolaganju su dve vrste zaptivača: od emulzija kamenog uglja, koja bolje odbija motorna ulja i druge naftne derivate koji nagrizaju asfalt.  

Prilaz za zaptivanje možete pripremiti pranjem sa sapunicom i tvrdom četkom, praćenim temeljnim ispiranjem. Redovnim čišćenjem se takođe mogu otkriti otvorene pukotine i prsline koje mogu nastati tokom vremena.

Smešu za zaptvanje je uvek bolje naneti u 2 tanja sloja nego u jedan – deblji, jer će veza biti bolja, a i brže će se sloj osušiti. Kako bi slojevi bili što izdržljiviji, tanak sloj peska se nanosi preko vlažnog zaptivanog sloja.

Održavanje betona

Dilatacione spojnice šire i skupljaju pojedine delove betona usled promene temperature. Tokom vremena, ovi spojevi mogu postati primarne tačke na kojima voda curi u okviru cementa i izaziva pukotine i eroziju. Spojnice na prilazima i šetalištima je potrebno zatvoriti epoksi materijalima. Pre nanošenja zaptivača mesto se dobro očisti.

Korov i trava

Korov i trava koji niču u pukotinama staza uništavaju se prosipanjem ključale vode preko njih. Takođe, može se napraviti i vrlo efikasna i prirodna tečnost za uništavanje trave mešanjem 250ml soli i 5ml detardženta za pranje suđa u 4l belog sirćeta.

Ukoliko površina betona nije očvrsla, sadrži previše vode  ili je izložena udarima, beton će biti ljuspičav i doćiće do oštećenja. Da bi se ovakvi delovi betona uklonili, potrebno je oštećene delove razbiti maljem. Zatim, upotrebom žičane četke, površina se oslobađa trunja, a potom i ispira.  Kada se osuši, površina se pokriva smešom portland cementa, finog peska i vode. Čeličnom lopaticom površina postaje glatka.