Saveti i trikovi za obnovu vašeg parketa

Bilo da jednostavno treba zameniti reparaturu vašem drvenom podu, ili ste otkrili da se stari parket „krio“ ispod još starijeg tepiha, možete vratiti izgled i lepotu poda kao kada je sve bilo novo.

Ocena stanja vašeg parketa

Pre nego što bilo šta uradite, morate utvrditi stanje vašeg parketa i njegove završnice. Znajući starost i debljinu originalnih tvrdih podnih dasaka, koliko puta je brušen pod, i proizvodi koji su primenjivani za završnu obradu poda, pomažu da odlučite kako treba skinut pod i kako treba da bude završen. Greška vas može koštati skupo, pa ako niste sigurni, potrebno je malo istražiti i saznati sve moguće dostune iinformacije.  Istovremeno, treba uzeti u obzir problematične oblasti koje zahtevaju malo više prirpeme  pre obnove poda.

Saveti koji će pomoći da se produži život vašem parketu i održi originalna lepota u godinama koje dolaze

Usvajanjem godišnje, mesečne, čak i dnevne rutine, od suštinskog je značaja za održavanje da bi vaš pod uvek bio u najboljem stanju. Svakodnevno brisanje će pomoći da prljavštinu i prašinu ukonite sa svojih podova kako bi se sprečilo štetno grebanje. Jednom ili dva puta nedeljno važno je usisati teško dostupna područja poda. Usisavanjem se otklanja finiji sloj prljavštine i čestice prašine koje su ostale na drvenom podu.

Ako je završnica na vašem drvenom podu lagano izgrebana, pod može izgledati kao nov bez napornog rada i brušenja za glazurom. Za razliku od voska ili drugih proizvoda koji obezbeđuju kratkotrajan sjaj,  novi sloj finiša koji se dodaje direktno preko starog primenom tečnosti čini grubim stariji sloj, tako da se novi finiš može bolje vezati za njega čime se produžava trajnost poda. Možete koristiti ovaj metod na drvenim podovima kao i na plastičnom laminatu.

Pre nego što se upustite u ovu „malu avanturu“, razmislite da li vredi reparirati vaš parket ili ga je bolje jednostavno zameniti u potpunosti. Kada donesete odluku izmedju obnove starog ili postavljanja novog parketa, uzmite u obzir da popravka nije uvek optimalno rešenje, iako se u prvi mah čini da je najjeftinija varijanta, ne znači da će zahtevati i manje truda.

Prethodni tekstIzbor i ugradnja mozaik pločica
Sledeći tekstPačvork podni dizajn