Šta biste želeli da pitate Republički geodetski zavod?

Ko god je kupovao, prodavao ili, blago njemu, dobio u nasledstvo neku nekretninu, zna da će mu Republički geodetski zavod, jedno vreme biti druga kuća. Da, zvuči nestvarno, ali zaista je tako.

Republički geodetski zavod pokriva veliki deo papirologije kada su nekretnine u pitanju. Da ne bude zabune, pored katastra nepokretnosti gde se nalaze zabeleženi svi podaci o nekom zemljištu, zgradi, stanu, poslovnom prostoru, tu su još i dodatne službe i aplikacije, koje olakšavaju proveravanje i kontrolu nad podacima u katastru. Tu se pre svega misli na ekatarstar i katastarski alarm. Putem ovih službi u velikoj meri olakšavaju se procedure oko dobijanja uverenja, izvoda, provera, kao i dobijanje u datom vremenu obaveštenja oko promene prava na svojinu od strane drugog lica i svih onih sumnjivih i protivpravnih radnji.

Republički geodetski zavod je ogromna i odgovorna institucija u kojoj se nalaze službe koje vrše procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti, koje izdaju geodetske licence, vrše inspekcijski nadzor nad radom geodetskih organizacija, sprovode stručni nadzor nad katastrom, stručni nadzor nad državnim premerom, ali i daju uvid u izvode iz zakona o republičkim taksama.

Sve ovo potvrđuje koliko je Republički geodetski zavod jedna kompleksna i sadržajna služba, koja u svojoj nadležnosti ima obilje veoma bitnih službi za svakog pojedinca. Stoga, ukoliko ste nekada imali neka pitanja, a niste znali koga da pitate, proverite Republički geodetski zavod. Možda kod njih nađete odgovor.

eKatastar

Kao što smo u dosadašnjem tekstu pomenuli, ekatastar ili kako neki vole da ga zovu i ešalter, je veoma bitna i korisna aplikacija i usluga. Budući da smo se svi, bar jednom, sreli sa FT1P situacijom, znamo da odlazak na šalter baš zna biti stresan. A zamislite koliko takvih situacija se može desiti kada je u pitanju papirologija vezana za Republički geodetski zavod i njegove usluge. Veliki broj, zar ne?

Upravo iz tog razloga, da bi se pojednostavila procedura dobijanja veoma bitnih i poverljivih dokumenata, izvoda, uverenja, uveden je ekatastar koji sadrži kompletnu bazu podataka katastra nepokretnosti na nivou cele države. U par klikova, možete završiti posao, za koji vam je nekada trebalo više radnih dana, te ste, neretko, morali koristiti slobodne dane, kako biste rešili neki posao u katastru.

Posetite eKatastar na linku

Kako ne biste došli u situaciju da godišnji odmor provedete u katastru, koristite aplikaciju ekatastar. Dovoljno je da odete na sajt Republički geodetski zavod, ulogujte se na ekatastar i pronađite rešenje za svoje probleme. Nekada su to podaci o vlasniku parcele koju želite da kupite, nekada da li je parcela uknjižena i da li je vlasništvo čisto, odnosno nema nikakvih opterećenja i hipoteka.

Ekatastar u velikoj meri olakšava dolaženje do veoma bitnih informacija koje su od presudnog značaja za kupovinu određene nekretnine. Pored toga, pomoću ove aplikacije možete zakazati termin predaje dokumenata na šalter katastra, ali i proveru statusa vašeg predmeta, čime izbegavate gužve i nepotrebno gubljenje vremena. Međutim, ukoliko želite da izbegnete odlazak u lokalni katastar, situaciju možete rešiti i korišćenjem još jedne funkcije ekatastra, a to je ešalter. Nakon jednostavne registracije, elektronskim putem možete podneti neophodne zahteve, kao i dostaviti sve neophodna dokumenta za upis u registar nepokretnosti, kao i završiti celokupnu komunikaciju.

Odlazak u katastar i istorijsko čekanje, evoluiralo je u rešavanje problema u tri jednostavna klika na računaru. Zadovoljni?