Sistem za renoviranje „pločica na pločicu”

Renoviranje kupatila često može zahtevati dosta vremena, te su inovativni sistemi i proizvodi koji ovaj proces ubrzavaju sve češći izbor onih koji se upuštaju u renoviranje.

Upravo takav je i Baumit Baumacol sistem za renoviranje, koji omogućava postavku novih pločica na stare, čime se štedi vreme koje bi bilo utrošeno na obijanje stare keramike i pripremu podloge za nove pločice. U nastavku vam predstavljamo proces postavke Baumacol sistema za renoviranje u nekoliko koraka.

KORAK 1

Nakon provere trenutnog stanja starih pločica i utvrđivanja da su one adekvatno zalepljene i da dobro prijanjaju (uz eventualno uklanjanje pojedinih delova i izravnanje nastalih rupa), stare pločice je potrebno premazati prajmerom.

Korak 1 - Temeljni premaz sa Baumit SuperPrimer
foto: Baumit / Korak 1 – Temeljni premaz sa Baumit SuperPrimer

Baumit SuperPrimer je temeljni premaz idealan za slaboupijajuće i neupijajuće površine, kao i za stare površine koje treba renovirati. SuperPrimer je otporan na vlagu, spreman za upotrebu (bez rastvarača), izuzetno visokog kvaliteta i u sebi sadrži kvarcni pesak te površina nakon nanošenja prajmera postaje hrapava i brzo se suši. Žuta boja omogućava jednostavnu proveru i kontrolu ujednačenog nanosa prajmera.

KORAK 2

Za postavku Baumacol sistema za renoviranje „pločica na pločicu“ kao lepak za keramiku preporučujemo Baumacol FlexTop – izuzetno elastičan, tankoslojni lepak, klase C2TE S1. Baumacol FlexTop je otporan na vodu i smrzavanje, a pogodan je za sve vrste keramike, specijalno za polaganje slaboupojne keramike, granitne keramike, porculana i mozaika.

Za pripremu je potrebno dodavanje vode oko 7 – 8 l za džak od 25 kg. Zamešajte polako sporom mešalicom 500 o/min ili u kontinuiranoj mešalici uz ravnomerno dodavanje vode 3minuta. Ostaviti da odstoji oko 5 minuta, pa još jednom promešati.

KORAK 3

Kada ste dobili homogenu masu, preporučuje se da se lepak nanosi ravnomerno na podlogu sa glatkom stranom gleterice, a zatim naknadno izravna nazubljenom stranom gleterice dok se ne dobije ujednačen izgled uz dodavanje lepka ukoliko je to potrebno.

Baumacol FlexTop se može koristiti za lepljenje svih formata pločica uobičajene debljine (6-20 mm), pa i one velikih dimenzija. Keramičke pločice treba postaviti u svež lepak u okviru otvorenog vremena i postaviti ih laganim pomicanjem i pritiskom na pločicu, čime se postiže optimalno lepljenje.

Za lepljenje pločica sa dimenzijama većim od 900 cm² (30×30 cm), preporučuje se nanošenje lepka i na keramičku pločicu i na podlogu. U unutrašnjim prostorijama kada se izvođenje vrši na zidovima ili podovima i sa svetlim pločicama, osigurati se da površine keramičkih pločica budu prekrivene lepkom u odnosu od najmanje 65% od površine.

KORAK 4

Fuge se izvode nakon najmanje 24h od lepljenja pločica. Preporučena širina fuga treba biti najmanje 3 mm unutra, najmanje 4 mm spolja, a u slučaju velikih dimezija pločica preko 30×30 cm (P=900 cm²), najmanje 5 mm. Baumit Baumacol PremiumFuge su visokokvalitetne fug mase za fugovanje.

Fleksibilne, vodoodbojne, sa velikim rasponom boja, otporne su na vodu i mraz i imaju visoku otpornost na habanje. Fuge se nanose u spoj uz pomoć gumene gleterice, dijagonalno u pravcu fuge.

KORAK 5

Nakon približno 5-15 minuta od nanošenja (kada se masa za fugovanje počne vezivati) operite keramičke pločice čistom vodom i mekanim sunđerom. Površina mora biti zaštićena od mehaničkih uticaja 24 sata, nakon čega je vaše novo kupatilo gotovo!

Svi navedeni proizvodi u sistemu mogu se koristiti i spolja i unutra, kako za podove, tako i za zidove, uz korigovanje načina izvođenja prema specifikacijama proizvođača. Više o svim Baumit proizvodima iz ovog sistema možete potražiti na veb-sajtu www.baumit.rs gde možete pronaći tehničke listove sa detaljnim specifikacijama i uputstvima za upotrebu proizvoda.

www.baumit.com
BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
T: +381 11 347 50 82
office@baumit.rs
www.baumit.rs

Prethodni tekstPARFIX lepkovi za parket
Sledeći tekstZa veći komfor života uz nemačke električne grejne kablove kompanije SOBEL
Marka Baumit je danas prisutna u svesti građevinara i razvila se u jednu od najpoznatijih marki građevinskog materijala. Jasni ciljevi u poslovanju doveli su Baumit od pionira u građevinarstvu do broja 1 u Austriji i visoko pozicionirane marke u svakoj zemlji gde posluje. U Srbiji Baumit posluje od 2002. godine sa sedištem u Beogradu.