Priprema podloge od šperploče za parket ili laminat

Ono što se ne vidi upravo je najvažniji deo dugotrajnog laminatnog poda. Dobro pripremljena podloga je ključ za trajnost tvrdog drveta i laminata.

Postupak pripreme podloge

Prvo, potrebno je izračunati kvadraturu sobe kako bi ste saznali koliko je potrebno kvadratnih metara podne obloge da kupite. Ukoliko je vaša soba nepravilnog oblika, podelite sobu na manje pravilne delove i pravougaonike, i izračunajte površinu svakog manjeg prostora pojedinačno a potom ih saberite. Prilikom kupovine, dodajte još 10 odsto, na ukupno. Ovim dodatkom ćete pokriti svu nepreciznu matematiku, nepravilne komade i greške prilikom podele. Pre nego što počnete, pažljivo pročitajte uputstva proizvođača i pratite svaki korak.

Čišćenje podloge

Uklonite vaš postojeći tepih sa poda (naravno, ukoliko ga imate). Izvucite postojeću podnu oblogu. Uz pomoć poluge i čekića, uklonite lajsne kako biste proširili jaz, odnosno, prostor koji omogućava novom parketu da se proširi usled toplote i vlage.

Vodite računa o azbestu koji se može naći u starim podovima. Ukoliko niste sigurni koji je najbezbedniji način njegovog uklanja, obratite se profesionalcima.

Proverite vlažna područja ispod vrata. Uverite se da se vodootporna podloga savršeno uklapa u prostore ispod vrata. Nivo vlage možete proveriti koristeći tzv. metar za vlagu. Uporedite rezultate sa postojećim specifikacijama proizvođača, da li je u granicama vlažnosti. Ukoliko imate podlogu od šperploče preko postavljenu preko betonske ploče, proverite nivo vlage na oba poda.

Ukoliko lepite parket na podlogu, koristite brusilicu da uklonite višak boje, ulja, voska, lepka, zaptivnih i drugih materijala. Zatim temeljno usisajte prašinu i prljavštinu. I konačno, popravite sve labave šrafove u podnim gredama.

Priprema podloge

Raširite vodootpornu podlogu u dugim trakama, i ukoliko je potrebno, pridružite ivice traka vodeći računa da se ivice ne preklope. Naknadno isecite dužinu nakon što postavite podnu oblogu. Prema upustvu, zahteva se da se podovi postave upravno na podne nosače. Ukoliko će novi pod odgovarati dužini podnih nosača sobe, potrebno je pojačati podlogu dodatnim komadima šperploče.

Prethodni tekstKompanija Sika nastavlja sa uspešnim projektima u regionu
Sledeći tekstIzrada hidroizolacionih sistema i dilatacionih spojnica