Postavka parketa i odabir odgovarajućih materijala

Parket je jedna od omiljenih podnih obloga koja svojom lepotom i duhovnom toplotom iznova i iznova oduševljava svaku novu generaciju. Tu nit vanvremenske ljubavi prepoznali su i proizvođači, te danas imamo veliki izbor modela, veličina i dizajna parketa. Međutim da bi pružio sve šta se od njega očekuje, vrlo je važna profesionalna postavka parketa.

Postavka parketa korak po korak

Pre nego što krenemo u postavku parketa, bitno je parket doneti u prostor u koji se postavlja i ostaviti ga 24h kako bi se aklimatizovao na novi prostor. Takođe, temperatura mora biti između 18 i i 30⁰C, a vlažnost vazduha od 50-65%.

nanošenje prajmera Parfix
foto: Tritonex d.o.o.

Na suvu i čistu podlogu, neophodno je naneti prajmer koji će vezati sve eventualne nečistoće i vlagu. Po pravilu vlaga poda ne sme biti viša od 2%, sem ukoliko ne koristite prajmer Parfix PU firme Tritonex, tada podna površina može sadržati i do 3,5% vlage. Prajmer se nanosi valjkom sa kratkom dlakom ili finom četkom. Nakon 4 do 5 sati, na osušeni prajmer nanosi se lepak za parket, po mogućstvu, iste marke Parfix. Na lepak se postavlja parket. Postavka parketa ide tako da se njegovi krajevi odvajaju od zida, gde se ostavlja malo prostora da parket diše.

Postavka parketa
Parfix lepak za parket

Kada je postavka parketa u pitanju, veoma je bitno izabrati kvalitetan prajmer i lepak, iste marke, jer oni su napravljeni tako da pun kvalitet dostižu istovremenom primenom. Kada su ovi materijali u pitanju ne treba eksperimentisati. Prajmer i lepak daju uslove da parket bude postavljen kako treba, da nema kasnijih problema kao što su njegovo bubrenje od vlage, podizanje, škripanje, pucanje. Nakon lepljenja parketa, ostatke lepila treba odstraniti krpom ili špaklom, a prostoriju ne koristiti nekoliko dana. U slučaju Parfix poliuretanskih lepkova, prohodnost je moguća već nakon 24h.

Nakon sušenja, pristupa se hoblovanju parketa. Masa, odnosno piljevina nastala hoblovanjem, meša se sa masom za fugovanje, a potom se vrši premazivanje i fugovanje parketa. Da je postavka parketa došla do završne faze, potvrđuje nam novo hoblovanje, nakon čega sledi usisavanje, brisanje i poliranje. Finiš postavke parketa obavlja se završnim premazom.

Završna obrada i zaštita parketa

Kao krajnji premaz koriste se lak ili ulje.  Bez obzira koji premaz da se upotrebi on će pružiti adekvatnu zaštitu. Ukoliko je lak u pitanju, on će stvoriti zaštitni sloj, ali  koji će se nakon određenog vremena oštetiti, što iziskuje novo hoblovanje parketa i ponovo nanošenje laka. Ukoliko je ulje završna obrada, ono prodire kroz pore drveta, čineći ga otpornim na vodu. Budući da ne stvara površinski zaštitni film, parket se češće mora premazivati uljem.

Intarzija iz 1922. godine je restaurirana i zaštićena Rubio® InvisibleProtector-om
Intarzija iz 1922. godine je restaurirana i zaštićena Rubio® InvisibleProtector-om

Danas, zahvaljujući naprednim tehnologijama stvoreni su završni premazi čijom upotrebom nema oslobađanja jakih mirisa. Naprotiv, premazi su potpuno ekološki, zasnovani na prirodnim sastojcima. U pitanju su Rubio Monocoat ulja, čijom se jednostavnom primenom i posle samo jednog namaza stvara molekularna veza sa svim mikronima drveta, stvarajući zaštitu i prirodu notu drveta. Još jedan od proizvoda vrhunskog kvaliteta su Osmo pemazi, koji su kombinacija ulja i voska. Oni ne samo da prodiru u drvo, štite ga i stvaraju, umesto filma, kao što je slučaj sa lakom, površinsku mikroporoznu zaštitu.

Da bi preneo svu udobnost i lepotu koju poseduje, ključno je da postavka parketa bude obavljena profesionalno, po svim pravilima i postupno. I onda, nema brige.