Roterdam dobio prvi pešečki most koji su finansirali građani

Projekti u čijoj je izgradnji na neki način učestvovala i javnost imaju posebno mesto u srcu svakog grada. Jedan od takvih objekata, izgrađen pre svega zahvaljujući donacijama građana, jeste most za pešake u Roterdamu.

Struktura je izrađena od drveta i ofarbana u jarkožutu boju
Struktura je izrađena od drveta i ofarbana u jarkožutu boju

Pešački most je projektavao za svoj rodni grad roterdamski arhitektonski studio “ZUS “. Arhitekte svoj projekat ponosno nazivaju “prvi svetski infrastrukturni objekat izgrađen zahvaljujući javnom finansiranju”. Cilj projekta bio je da se povežu tri u potpunosti odvojena dela grada. Most je nazvan “Luchtsingel”, što znači “vazdušni kanal” i ima sasvim neobičnu putanju – pored toga što se pruža preko puteva i železičkih pruga, most prolazi i kroz jednu zgradu.

Novac za izgradnju mosta prikupljan je pomoću javne kampanje
Novac za izgradnju mosta prikupljan je pomoću javne kampanje

Struktura je izrađena od drveta i ofarbana u jarkožutu boju. Razlog zašto je baš ova nijansa izabrana za dekoraciju mosta, jeste to što su arhitekte želele da njihov projekat dobije snažan vizuelni identitet. Žutom farbom prekriveni su i trotoari u blizini mosta, kako bi se dodatno produžila pešačka staza. Osim upadljive boje, most odlikuje i neobičan oblik – tri kraka koja se spajaju u centru, na kojem je postavljena platforma sa ugrađenim mestima za sedenje.

Žutom farbom prekriveni su i trotoari u blizini mosta
Žutom farbom prekriveni su i trotoari u blizini mosta

“Luchtsingel” je izdignut iznad zemllje i nalazi se na visini koja bi odgovarala prvom spratu neke zgrade. Odizanjem mosta od tla stvorena je pešačka staza koja se neometano pruža čitavom dužinom objekta i spaja glavnu železničku stanicu “Rotterdam Central station” sa istorijskom gradskom četvrti “Laurenskwartier”. Osim centralnih gradskih tačaka, most povezuje i brojne javne objekte, poput bašte na krovu zgrade i novoizgrađenog parka.

Na početku, novac za izgradnju mosta prikupljan je pomoću javne kampanje. Kasnije je gradski savet odobrio sredstva za finansiranje projekta iz gradskog budžeta. Interesantno je da se preko 8000 hiljada ljudi prijavilo da finansijski podrži kampanju. Ime svakog dobročinitelja trajno je urezano u drvene grede koje oivičavaju most.

Izvor: www. mojenterijer.rs