REČ STRUČNJAKA: Parket kupujte od domaćih proizvođača

Intervju:
P. Redakcija časopisa “PODOVI”
O. Parketi Tomović

Parket je podna obloga koja je poznata svima. Ovo proizilazi iz činjenice da on od kada je počeo da se koristi kao pod ne izlazi iz upotrebe, jedino što se menja su njegove performanse, način obrade i održavanje – naravno na bolje. Ipak, drvo jeste i uvek će biti prihvatljiv materijal i za tradicionaliste, odnosno one koji veruju svojim najbližim precima koji su i sami uložili sredstva za „dašak prirode“ u kući, ali i za mlade ljude koji žele da prate trendove. Dakle, uvek prihvatljiv, svuda glamurozan i večito popularan – parket, podna obloga koja je najtoplija pod nogama i najpostojanija ako se dobro održava.

Ipak, koliko god parket kao podna obloga ne izlazi iz upotrebe i tradicionalno je pozicioniran na globalnom tržištu na visokom mestu, ima nekih nedoumica koje se provlače kod krajnjih korisnika. S tim u vezi i vi, čitaoci našeg časopisa i portala, stalno nam pišete u nadi da ćemo rešiti baš vaš konkretan problem ili dvojbu. Neka od vaših stalnih pitanja postavili smo timu stručnjaka domaće kompanije “Parketi Tomović” koji imaju višedecenijsko iskustvo u izradi kvalitetnog parketa i kao takvi jesu kompetentni da vam pomognu.

Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa
Foto: Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa

ŠTA USTVARI ZNAČI “ZAVRŠNO OBRAĐENI PARKET”?

Da bi se ispoštovale želje kupca i da bi se u samom procesu proizvodnje napredovalo, većina proizvođača se trudi, pa tako i mi, da obrada parketa bude što efikasnija, bolja i kvalitetnija. Na taj način se olakšava i sama postavka istog, što za parketare mnogo znači. Lakše se postavlja parket, ulji, bajcuje ili lakira. Zahvaljujući odličnoj završnoj obradi parketa imamo celokupno zadovoljstvo sa “terena”, odnosno imamo zadovoljnog klijenta. I dalju preporuku.

NA TRŽIŠTU JE VELIKA PONUDA ŠTO DOMAĆIH ŠTO INOSTRANIH PARKETA. ŠTA TREBA UZETI U OBZIR PRILIKOM ODABIRA?

Sveopšti utisak je bitan, od načina prodaje, do vizuelnog izgleda parketa i pakovanja. Koja je vrsta drveta u pitanju, da li je tvrdo ili meko drvo (ako je masiv parket u pitanju). Što se tiče dvoslojnog ili troslojnog parketa, kakva mu je podloga, znači da li je lepljen na meko drvo (čamovinu) ili vlagootpornu šperu. Naša topla preporuka klijentima jeste da kupuju podove od proizvođača iz Srbije zato što svi imaju odlične proizvode, trude se da budu što bolji i efikasniji, nimalo ne zaostaju od svetskih trendova.

ZBOG ČEGA SE PREPORUČUJE DA PARKET ODSTOJI U PROSTORIJI PRE POSTAVKE I KOLIKO DANA BI BILO IDEALNO DA BI IMALO EFEKTA?

Parket bi trebalo, po pravilu, da odstoji u prostoriji u kojoj se ugrađuje 15 dana. Međutim, kada je u pitanju masiv parket 21mm naša preporuka je da nakon kupovine odstoji 2-3 dana u prostoriji u kojoj se ugrađuje, a zalepljen na pod, znači ne hoblovan i ne lakiran, 15-20 dana, a može i duže. Dvoslojni i troslojni parket se može odmah ugrađivati.

Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa
Foto: Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa

DA LI SE SVAKI STARI PARKET MOŽE “SPASITI” HOBLOVANJEM?

U zavisnosti koliko je parket star i oštećen može se zaključiti da li se hoblovanjem može dobiti nov pod. Kod masivnog parketa debljine 21mm, hoblovanjem klijent dobija nov pod. I nakon trideset godina, kada se parket ishobluje, dobija se nova podloga (novo drvo) koje se može uljiti, bajcovati, lakirati.

KOJA SU KLJUČNA PRAVILA ZA PRAVILNO ODRŽAVANJE PARKETA?

Veoma je važno kako održavamo pod. Drvo je prirodan materijal i potrebno je da budemo jako pažljivi prilikom održavanja parketa. Temperatura u prostorijama gde se parket nalazi preporučuje se između 18 i 22 stepeni celzijusa, relativna vlažnost prostora mora se održati između 45% i 60%. Parket se čisti dobro isceđenim ili suvim krpama koje privlače prašinu. Postoje sredstva, takozvani “sapuni” koji se pomešaju sa vodom na određenu mililitražu, njima se vrlo efikasno otklanja prašina sa poda, obnavlja se izgled parketa.

ŠTA JE USTVARI MASIV I KAKO SE ON RAZLIKUJE OD DRUGIH VRSTA PARKETA?

Masiv parket je nešto najbolje što postoji na tržištu. Uvek će biti u trendu i u godinama koje dolaze. Debljina masiv parketa je 21mm, a širine su od 100-300mm, dužine od 500-4000mm. Razlikuje se po klasama. Postavlja se u ekskluzivnim objektima i vredan je pažnje.

ZA KOJI PARKET MOŽEMO REĆI DA JE TREND KOJIM SE PREDVIĐA DA ĆE BITI U ŠIROJ UPOTREBI U 2020. GODINI?

Tople preporuke za dvoslojni parket, debljine 15mm, gde je 5mm debljina drveta a 10mm debljina vlagootporne špere. Može da bude uljen, četkan, lakiran. Raznih širina i dužina. Može se hoblovati tri do četiri puta. Vrlo je lak za postavljanje, odnosno, brzo se ugrađuje zato što je gotov pod.

Parketi Tomović, jasenov parket
Foto: Parketi Tomović, jasenov parket

RAZLIKA IZMEĐU DVOSLOJNOG I TROSLOJNOG PARKETA I KOJI MI VI PEPORUČUJETE ZA KUĆU?

Naša preporuka je dvoslojni parket. Uljen, četkan ili lakiran. Izuzetno je kvalitetan, brzo i lako se ugrađuje. Pogodan je za podno grejanje.

ZAŠTO JE HRASTOV PARKET NAJČEŠĆE U UPOTREBI I KOJE SU NJEGOVE PREDNOSTI U ODNOSU NA DRUGE VRSTE DRVETA?

Hrastovo drvo je jedno od najtrvđih drveta. Slavonski hrast (lužnjak) je izuzetno mirno drvo pogodno za svaku vrstu obrade. Zbog svojih prednosti proizvođači ga koriste za parket. I mi ga preporučujemo, uz optimalno održavanje, garancija na takav pod je dugi niz godina, čak preko 30.

Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa
Foto: Parketi Tomović, proizvodnja i ugradnja parketa

KOJU ZAVRŠNU OBRADU PREPORUČUJETE ZA PARKET U DEČIJOJ SOBI, A DA MOŽE DA PODNESE FLEKE I KONSTANTNO POVLAČENJE IGRAČAKA PO PODU?

Bilo koji parket da stavite, najbolja zaštita jeste dvokomponentni lak jer on štiti drvo od svih mogućih habanja. Takođe, štiti od raznih fleka, zato što prilikom prosipanja raznih tečnosti, one ne prodiru do drveta, odnosno parketa, zahvaljujući komponentama koje dvokomponentni lak sadrži. Naša preporuka je dvokomponentni lak na vodenoj bazi.

www.parketitomovic.com

sztr Parketi Tomović
32212 Prislonica, Čačak
T. +381 32 5485 000, +381 32 5485 001
F. +381 32 5485 446
M. +381 62 281 182, +381 63 511 113
parketit@eunet.rs
www.parketitomovic.com