Kako podovi mogu promeniti izgled prostorije?

Kada dosadi stari izgled stana, mnogi se prvo odlučuju za krečenje. Promenom boja zidova dobija se utisak potpuno nove prostorije. Kada tome dodamo i premeštanje raznih komada nameštaja, onda se uz malo muke i troškova koji nisu veliki osveži kompletan stan.

Međutim, različite boje i strukture u kojima dolaze podovi u velikoj meri doprinose preobražaju doma. Podovi zaista mogu da transformišu izgled enterijera.

Za više detalja o tome kako doneti odluku o preobražaju podova i koju vrstu podne obloge odabrati konsultovali smo stručnjake iz Floor Experts-a. Evo šta oni kažu na tu temu.

Stil prostorije pomaže u odabiru podova

Podovi se danas izrađuju u bezbroj materijala i boja, pa je odluka samim tim dosta otežana. Ono što može biti dobra smernica je veličina prostorije u kojoj se menjaju podovi, kao i sam stil koji se želi postići.

Na osnovu toga lakše je odlučiti se za luksuzniju varijantu hrastovog parketa ili jefitniji laminat, koji isto tako može izgledati kao kvalitetno drvo. Vinil podovi, kao i keramika mogu biti odlični za sporedne prostorije.

Pod u kuhinji
Pod u kuhinji

Podovi se biraju i na osnovu prirodne svetlosti koja dopire do prostorije. Kod manjih soba sa malo prirodne svetlosti bolje je da podovi budu u svetlijim tonovima. Velike dnevne sobe mogu da podnesu i dosta tamne boje podova.

Postavljanje parketa, odnosno drvenog poda, zahteva nešto kompleksnije renoviranje, ali zauzvrat se dobija bogat, luskuzan izgled koji je ujedno vrlo opuštajući. Drveni podovi sa sobom nose mogućnost postizanja različitih izgleda: svedenih, modernih, rustičnih ili luksuznih.

Sem toga, vrlo su dugotrajni, pa pravilnim održavanjem mogu da potraju po nekoliko decenija. Drveni podovi su se pokazali kao udobni, a i odlično zadržavaju toplotu. Jedna od prednosti je i lako održavanje higijene, jer je drvo koje je dobro obrađeno i premazano lakom, vrlo otporno na sve vrste tečnosti i mnoge fleke.

Međutim, nesumnjivo glavni adut je vanvremenski izgled kojim odišu drveni podovi, kao i mogućnost osvežavanja ovih podova hoblovanjem i ponovnim lakiranjem čime se parket vraća u prvobitno stanje i izgled. Kada je reč o postavljanju, za one kojima je to prepreka kada su u pitanju drveni podovi, postoje moderne varijante gotovih parketa koji su već fabrički lakirani i postavljaju se po principu klika, poput laminata što značajno ubrzava proces postavljanja.

Laminat za skromniji budžet

Ovo je pravi izbor za brzo renoviranje u okviru skromnijeg budžeta. Pri tome, nešto niža cena ne mora da zabrinjava kada je u pitanju konačni efekat, jer, dok je nekada laminat odavao poprilično plastičan izgled, danas se i oni mogu naći u bezbroj boja i struktura.

Današnji laminatni podovi mogu da verno imitiraju izgled drveta, kamena ili pločica. Veoma su izdržljivi, a mogu se koristiti u svim prostorijama, počevši od dnevne sobe, preko kuhinje i kupatila.

Pod u dnevnoj sobi
Pod u dnevnoj sobi

Vodootporni su i laki za održavanje. I ovi podovi su pogodni za prostorije za decu, dečije sobe ili igraonice, jer ne upijaju često prosutu tečnost i lako se održavaju.

Laminati vrhunskog kvaliteta zaista će dati dnevnoj sobi veličanstven izgled, jer savršeno mogu imitirati rustično drvo sa brazdama, pa mnogi, dok im se ne kaže, veruju da je u pitanju kvalitetan drveni pod.

Vinil za brza rešenja

Ovo je materijal koji važi za najizdržljiviji kada je u pitanju vlaga. Tehnologija je i ovde napredovala, pa se i vinil izrađuje mnogo kvalitetnije i u više boja. Najrasprostranjeniji su vinil podovi u rolnama, koji se mogu gotovo svuda naći.

Jednostavno se postavljaju, i pogodni su za sporedne prostorije, kao što su hodnik, tavan ili špajz. Međutim, i sa ovim podovima se može postići bogatiji izgled, a za to se treba odlučiti da podovi budu urađeni od vinil ploča. Vinil ploče su mnogo modernije, dolaze u različitim strukturama, veoma dobro daju utisak drveta, kamena, pločica.

Prethodni tekstOsmo premazi za drvo – Prednosti na prvi pogled
Sledeći tekstInovativni sistem – Rešenja inspirisana prirodom