Kako da održavate laminat u vašem domu?

Pitate se kako da očistite laminatne podove i održavate ih sjajnim godinama? Iako vaši laminatni podovi mogu izgledati jednako dobro kao podovi od tvrdog drveta, to ne znači da ih treba održavati na isti način. Oni zahtevaju posebnu negu, jer za razliku od tvrdog drveta, površina se ne može jednostavno oplemeniti u slučaju mrlja ili oštećenja. Bez obzira da li imate nove laminatne podove ili želite da vaša postojeća površina izgleda jednako dobro kao onog dana kada je postavljena, evo kako da ih održavate kao pravi stručnjaci.

Ne ostavljajte mrlje da „sede“ na podu

Najbolji način da izbegnete mrlje na podu jeste da odmah obrišete ono što ste prosuli. Tečnosti mogu da oštete laminatne podove, tako da je bitno da smanjite njihovu izloženost.

Nemojte koristiti abrazivne materijale

Laminatni podovi se mogu lako ogrebati, pa izbegavajte bilo šta abrazivno. Za skupljanje mrvica koristite metlu sa mekom četkom ili krpom za prašinu. Ako usisavate, koristite dodatak bez prečke ili rotirajuće četke, koji bi mogli ogrebati površinu.

Ne koristite previše vode

Tradicionalno mopovanje nije za laminatne podove jer voda može da prodre u spojeve i prouzrokuje oštećenja (poput bubrenja ili podizanja poda). Previše vode na površini može prouzrokovati mrlje i izbledeti laminat. 

Preskočite proizvode za čišćenje koji nisu označeni za laminat

Sredstva za čišćenje na bazi ulja mogu ostaviti tragove i ostatke ili oštetiti zaštitni sloj  na podu. Ako koristite sredstvo za čišćenje laminata, učinite to štedljivo i nanesite ga na krpu, a ne direktno na pod. Nikada ne koristite vosak na laminatnim podovima.

Ne zaboravite otirač na ulazu

Nečistoća koja se unese od spolja ne samo da čini vaš pod prljavim, već može i da ga oštetiti. Prljavština sa cipela može biti jedan od najvećih neprijatelja sa kojim je suočen laminat, jer prljavštine, zatamnjuju pod, a mogu ga i izgrebati.

Prethodni tekstTRENDI – Industrijski pod
Sledeći tekstPrvoklasna zaštita od ulaska virusa u Vaš dom