Prvo završite neophodne stvari, pa posle na kafu u grad

Sigurno vas nervira što svi pričaju o velikom spremanju i čišćenju. Nervira i mene, ali i to se mora završiti. Ako ništa drugo, proći će ,a s obzirom da je većina tih stvari nešto što se radi jednom ili dva puta godišnje, osetićete ogromno olakšanje što ste neke od njih skinuli sa spiska obaveza za ovo proleće. Jedna od tih stvari je i , meni potpuno neprijatno i nadasve „pipavo“, ribanje fugni. Ali i to se mora s vremena na vreme uraditi, pa evo saveta kako da skratite vreme i uradite to sa najmanje ulaganja, bilo finansijskog ili vremenskog.

Podne i zidne obloge - keramičke pločice za vaše kupatilo
Keramičke pločice – kupatilo

Ako fugama želite da vratite početni sjaj, nije vam potrebno da kupujete skupa sredstva za čišćenje. Fuge, pogotovo na podu u kuhinji gde se svašta prolije ili prospe, vrlo brzo se nakon postavljanja pločica zamažu i pocrne. Umesti skupih sredstava koristite sledeće: tečnost za pranje wc-a, izbeljivač i tvrda četka za ribanje.

Listele, bordure ili specijalni tzv. inserto delovi
Svetlijim bojama se dobija utisak da je prostor veći

Postupak:

Obavezno koristite rukavice. Pomešajte tečnost za pranje wc-šolje sa izbeljivačem. Prelijte fuge i ostavite da odstoji oko 10-ak minuta. Četkom oribajte fuge. Ponovo mešavinom pređite preko fuga i ostavite da deluje još 5 minuta. Nakvasite krpu za pranje podova i operite sredstvo s pločica. Dok ne operete pločice poslednji put, nemojte hodati po njima jer je pod jako klizav.

Pločice u kupatilu
Prelijte fuge i ostavite da odstoji oko 10-ak minuta

Možete da čistite malo po malo fuge, a ne sve odjednom ukoliko vam je pod neophodan za korišćenje u tom periodu. Budite pažljiviji neko vreme nakon čišćenja – pod na nekim mestima može da ostane klizav. Ako se to dogodi, prebrišite još jednom pod krpom ili samo ta određena mesta običnim papirnim ubrusom. Kada to završite, pozovite drugaricu i idite na kafu, neka se pod lepo osuši, a vi rehabilitujete od ribanja.

Mirjana Makarin-Plavšić