Prolećno čišćenje-odakle početi?

Sa pojavom prvog (pred)prolećnog sunca, do izražaja odmah dolazi prikupljena prašina i pod kojem pod hitno treba čišćenje i osvežavanje. Bliži se vikend, pa je moj predlog da odvojite deo subote, recimo, da makar uradite ono „grubo“ čišćenje. Za vađenje fioka i sređivanje istih ima vremena. Pustite muziku u stanu, obucite nešto komotno i počnite. Evo i od čega.

Očistite/promenite otirače

Prvo što vaši gosti primete kad dolaze kod vas u posetu jeste otirač za cipele, njega mora se priznati često zapostavljamo kad je u pitanju čišćenje. Operite, otresite, očistite ili jednostavno zamenite otirač dobrodošlice.

Očistite tepihe, itisone i tapacirani nameštaj

Svim tkaninama u vašem domu koje su tokom zime nakupljale prašinu, prljavštinu, telesna ulja i mikrobe potrebno je dubinsko čišćenje. Za ovaj posao možete pozvati profesionalce, a možete i iznajmiti specijalne usisivače za ovu namenu. Pre nego počnete čistiti sa ovim usisivačima isprobajte prvo mali deo svake tkanine da se uverite da neće biti nikakvih oštećenja. Da biste oprali tepihe nije potrebno da iznosite sav nameštaj, jednostavno ga gurnite uza zid, a kad nameštaj vratite na vlažni tepih, ispod nogara podmetnite voštani papir dok se tepih u potpunosti ne osuši da zaštitite vlakna tepiha.

Zaštitite pločice i laminate i parket

Da biste zaštitili podove u kuhinji i vratili im stari staj jednostavno ih prebrišite kombinacijom voska za poliranje i sredstva za čišćenje podova, ne morate raditi jedno po jedno. Na ovaj način ćete uštedeti puno vremena, a efekat će biti isti kao da ste prvo oprali, a zatim ispolirali podove.

Obrišite drvenariju i prašinu sa zidova

Zidovima možda nije potreban novi sloj boje, ali detaljno čišćenje prašine i prljavštine koja se nakupila svakako jeste. Obrišite zidove suvom, čistom krpicom ili četkicom, a drveni nameštaj operite uz pomoć sunđera i mešavine vode i deterdženta za suđe, a kasnije sve prebrišite suvom krpom.

Pametno usisavajte

Ne morate izvlačiti sav nameštaj da biste dobro usisali podove, jednostavno po malo pomerajte kaučeve , fotelje i stoliće da usisate svaki centimetar poda. Ovakav način usisavanja će vam uštedeti vreme. Kada sve ovo završite, skuvajte sebi kafu, sedite na pod i uživajte u svom ostatku vikenda. U čistoj kući.

Autor teksta: Mirjana Makarin – Plavšić