Keramičke pločice – Najpopularniji materijal za oblaganje podova

Keramičke pločice su jedan od omiljenih materijala kada je u pitanju popločavanje poda u kuhinjama, kupatilima ili predsobljima. Keramičke pločice ne samo da su praktične u ovim prostorima us vakom domu, već im mogu dodati više nego neophodan šarm i harizmu. Pločice nude praktičnost, funkcionalnost i lepotu, što je u svakom slučaju veoma interesantna kombinacija. 

Keramičke pločice – oblaganje podova

Kada govorimo o pločicama i oblaganju podova ili zidova njima, najkonvencionalnije rešenje je odabrati jednu boju i onda složiti pločice jednu do druge, u dosadnom geometrijskom sledu. Međutim, ovo ne mora da bude jedini način slaganja pločica, ali svejedno se ljudi u manjoj meri odlučuju da naprave malo remek-delo u svojim prostorima slažući pločice različitih boja i u različite šare.

Ipak, upravo je ovo jedan od najboljih načina na koji se pločice mogu koristiti kako bi izrazile lični ukus i stil i prostoru dale veoma posebnu atmosferu i potpuno ličan pečat.

Keramičke pločice se mogu slagati na različite načine i po različitim dezenima. Danas ćete za svaki pojedinačni dezen naći detaljna uputstva i objašnjenja već i na internetu. Ono što može biti posebno primamljivo je stvaranje sopstvenog dezena ili slike, ali za ovo je ipak potrebna izvesna veština ali i iskustvo.

Prilikom odabira dezena veoma je važno isplanirati svoj prostor i buduću površinu koja se popločava. Iako postoji potpuna sloboda što se tiče kombinovanja ploča i pločica, neke smernice mogu vam olakšati posao ali i život sa budućim podom određenog dezena. Na primer, imajte na umu da će tamne boje dodatno smanjiti već mali prostor, isto kao i veoma velike ploče. Tako za manje prostore u kojima ne želite da postignete skučenu atmosferu treba da se trudite da izbegnete ove dve osobine prilikom odabira pločica i dezena. Takođe, treba voditi računa i o tome da se boje, oblici i dezeni, dakle celokupan dizajn završenog poda, uklapaju u postojeći prostor i stil koji smo za njega prethodno bili odredili. Bez obzira da li je dezenirani pod u neutralnim bojama ili ne, sasvim je sigurno da će privući pažnju i postati fokalna tačka u prostoru.

Jarke boje ili kombinovanje elemenata koji su potpuno kontrastni rezervisani su, kao i uvek, za one hrabrije koji se ne boje eksperimenata niti upečatljivog rezultata. Međutim, treba naglasiti da je i ovo kombinacija koja može biti i previše efektna na malom prostoru tako da je treba veoma pažljivo dozirati. Kada su kombinacije boja u pitanju, u obzir dolaze apsolutno sve varijante, pod uslovom da se uklapaju u prostor ili dosledno prate određenu dizajnersku priču.

Kada je sam oblik ili broj keramičkih pločica u pitanju, ovde se upliće matematika to jest geometrija. Kombinacije se mogu praviti sa pločicom jednog oblika i veličine i to smicanjem na različite načine, ali i kombinacijom dve, tri ili više pločica koje mogu biti potpuno različite. Ovde je pažljivo planiranje od najvećeg značaja, ili praćenje već odabranog ili utvrđenog dezena. Sa različitim pločicama moguće je stvarati šaru, borduru ili sopstveni dizajn i dezen.

Bez obzira na to kakav dezen je odabran za pod koji planiramo da popločamo pločicama, on uprvao u zavisnosti od samog izgleda pločica može biti klasičan, rustičan ili moderan. Čak i najjednostavniji dezen će dobiti klasičan šmek ukoliko odaberemo pločice u ovom stilu, i čak i najkomlikovaniji, skoro barokni dezen i šara moći će da izgledaju potpuno novo i savremeno, u zavisnosti od izgleda pločica kojima ga „crtamo“ po podnoj podlozi. U ovome upravo i leži čar slaganja pločica u dezene.

Osim kombinacije boja, veličina i oblika, treba obratiti pažnju i na kombinaciju završnog sloja pločica na podu. Tako ćemo kombinovanjem mat i sjajnih pločica i pločica sa određenom strukturom i teksturom stvoriti lepu dinamiku u vizuelnom smislu u prostoru. Ova dinamika neće imati samo estetsku, već i praktičnu ulogu, jer se pločice izuzetno visokog sjaja uglavnom kližu kada su mokre dok su mat i pločice sa teksturom manje podložne klizanju u vlažnim uslovima.

Postavljanje keramičkih pločica u određenu šaru, dezen i dizajn jednako je atraktivno u unutrašnjim kao i u spoljašnjim prostorima. Bez obzira da li se radi o predsoblju, kuhinji ili terasi ovaj način tretmana podova popločanih pločicama biće efektan, izazivaće pozitivne reakcije i biti u centru pažnje.

Prilikom slaganja pločica u određene šare neophodno je imati na umu sledeće trikove koji su izuzetno korisni i u velikoj meri olakšavaju rad, pogotovo ukoliko ste odlučili da se potpuno sami upustite u ovu avanturu. Naravno, neko prethodno iskustvo je uvek veliki plus, ili rizikujete da rezultat ne bude ni upola lep koliko ste očekivali. Vaganje rizika naravno morate da obavite sami.

Nemojte nikada pretpostaviti da je prostorija u potpunosti pravilnog četvorougaonog oblika. Zbog ovoga, sa odabranim dezenom krenite slažući pločice od ivica prostorije. Naravno, podloga mora da bude potpuno ravna pre postavljanja pločica tako da je neophodno da se postarate da ovaj uslov bude ispunjen i izravnate podlogu, ukoliko želite lepe i ujednačene rezultate. Ukoliko podloga ne bude ravna, pločice će „viriti“ iz površine što će i u estetskom i u funkcionalnom smislu biti smetnja a može i predstavljati opasnost za bezbednost korisnika prostora jer se za ovakve keramičke pločice veoma lako može zapeti.

Kada se pripremate da postavljate pločice po određenom, nekonvencionalnom dezenu uglavnom će vam pri ruci biti formule pomoću kojih ćete na vrlo jednostavan način moći da izračunate koliko će vam kvadratnih metara materijala – to jest pločica – biti potrebno. Prilikom ovog izračunavanja, ukoliko rezultat nije ravan broj, zaokružite ga na prvu veću cifru, čak možemo reći da je dobro kupiti za oko 15% veću površinu pločica, u slučaju da budu neophodne sitnije prepravke, slučajno se desi da se pločica slomi ili slično. Na ovaj način izbeći ćete muke sa dokupljivanjem materijala kada krenete u projekat popločavanja.

Keramičke pločice poslagane u dezene daće prostoru posebnu dimenziju i atmosferu, a pod će delovati izuzetno atraktivno i efektno. Bez obzira kakav izgled ste imali na umu, sasvim je izvesno da postoji dezen koji će savršeno odgovarati baš vama i vašem prostoru i savršeno se uklopiti u vašu zamisao. Iako nekonvencionalan način, tretman podova koje se oblažu pločicama slaganim u određene šare i dezene, kombinovanjem različitih oblika, boja i tekstura i struktura, daće prostoru posebnu draž i učiniti ga svežim, čak i ako radimo sa najekonomičnijom, da ne kažemo najjeftinijom, varijantom pločica.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.