Produžite životni vek svojim podovima

Osim što čine da izgledaju lepo, čišćenje i održavanje elastičnih podnih obloga čini ih još izdržljivijim. Ono ne samo da osigurava da prostorije izgledaju čisto, nego sprečava nezgode, štiti zdravlje ljudi i životne sredine i osigurava da podovi zadrže svoju vrednost.

Troškove čišćenja podova bi trebalo svesti na minimum ali bez ugrožavanja nivoa čistoće. Danas je to moguće postići korišćenjem savremenih mašina.
Upravo Kärcher u svom asortimanu ima širok spektar mašina i sredstava za čišćenje elastičnih podova.

Kärcher mašina za čišćenje podova
Kärcher mašina za čišćenje podova

Procena stanja i odabir metode…

Da biste izabrali pravi metod za čišćenje podne obloge, važno je prvo dobro sagledati situaciju. Ukoliko postoje selektivni tragovi na podu, obnavljanje filma je pravi metod za negu. Ako podna obloga ima nekoliko slojeva folije za zaštitu, koji nisu oštećeni do prajmera, može se koristiti površinsko skidanje prljavštine. Hemijsko mokro dubinsko čišćenje ima smisla samo za pod čiji je završni premaz ozbiljno oštećen i istrošen do prajmera.

Hemijsko mokro dubinsko čišćenje…

Stari, pohabani zaštitni film, uključujući sve naslage prljavštine, može se ukloniti hemijskim mokrim dubinskim čišćenjem. U početku se dozira sredstvo za dubinsko čišćenje poda prema uputstvu. Sredstvo nanosi sa kompresorskim uređajima za čišćenje i ostavlja da deluje oko 10 minuta. Važno je da se sredstvo za dubinsko čišćenje ne osuši tokom nanošenja.
Otpuštena prljavština se zatim može pokupiti mokro-suvim usisivačem. Ako se ispere čistom vodom, mora se poštovati definisano vreme sušenja u zavisnosti od podne obloge.

Obnavljanje filma…

Značajno manje napora je uključeno u obnavljanje zaštitnog filma, a ipak daje željeni rezultat svuda gde se samo delimično istrošene folije za zaštitu moraju popraviti. Nakon što se ukloni prljavština, oštećeno područje se u početku delimično brusi pomoću mašine sa jednim diskom uključujući usisnu jedinicu i jastučiće za pripremu podloge. Kada se mrlje od brušenja uklone premaz se nanosi u jednom do dva sloja. Nakon sušenja od jednog do dva sata, tretirana područja se mogu izravnati mašinom sa jednim diskom i plavim diskom. Kada su sva zahvaćena područja obnovljena, čitavo područje se može ispolirati crvenim ili bež disk jastučićem kako bi se postigao konzistentan sjaj.

Nega završnog sloja…

Sa negom završnog sloja obnavlja se gornji film podne obloge što je moguće uraditi bez jake hemije i mokrog dubinskog čišćenja. Koriste se mašine sa jednim diskom ili mašine za sušenje, kao i jastučići za pripremu podloge – idealno sa orbitalnom glavom diska koja omogućava oscilirajuće pokrete. Uz dodatak čiste vode, površinski tragovi habanja mogu se vrlo brzo i efikasno brusiti. Voda vezuje strugotine, koje mašina odmah apsorbuje. Samo područja koja su teško dostupna moraju se tretirati ručnim jastučićima.

Ako Vas zanima kada je higijena podova najvažnija, pročitajte naš članak na tu temu i informišite se.

Kärcher centar Beograd
Autoput za Novi Sad 55
+381 11 635 5505
www.kaercher.rs

 

Prethodni tekstDRVOPRODEX – CRÈME DE LA CRÈME
Sledeći tekstIntervju: Darko Partalo, direktor kompanije Drvoprodex d.o.o. Banja Luka