Kako odabrati pravi lepak za pločice?

Nakon stotinu rešenja koja ste sa arhitektom tražili za sređivanje vašeg životnog prostora, dogovor je na kraju postignut. Sve je taman po vašem ukusu, a radovi na projektu uveliko teku. Konačno izlazite iz sive faze radova i sada prelazite na one malo finije (pa, možda ne toliko fine, ali bar na one koji će za oko imati prijatniji učinak) – lepljenje pločica. I to baš onih koje ste vi želeli – takvog dezena, boje i veličine. A da bi te pločice stajale tamo gde im je mesto, veoma je važno znati koji lepak za pločice odabrati.

Možete da pitate majstora, a možete i da pročitate ove smernice koje je Weber spremio za vas i da tako budete sigurni kada se koji lepak za pločice koristi.

Pri odabiru lepka važno je da vodite računa o sledećim kategorijama:

 • Podloga (da li je stara ili nova, kao i materijal od kog je napravljena)
 • Lokacija (da li se pločice lepe unutra ili spolja, na zid ili pod)
 • Vrsta pločica (keramičke, gres, mermerne, granitne, klinker

Koliko je značajna vrsta podloge na koju se pločica nanosi

Pločice se lepe na različite vrste podloge koje se mogu podeliti na jednostavne i složene. Jednostavne bi bile one koje su teške i ne mogu se lako deformisati kao što su:

 • beton
 • cigla
 • cementna košuljica
  webercol flex plus
  webercol flex plus

Složene površine bi bile sve ostale, takozvane kritične površine, kao što su:

 • staklo
 • drvo
 • plastika
 • metal
 • postojeće pločice

Preporuka je da se naročito kod kritičnih površina koriste fleksibilni lepkovi. Tako, možete da birate između webercol flex, webercol flex plus ili webercol flex plus W lepka za pločice. Ili pak da odaberete jedan od tri lepka iz nove tixogel serije Weber lepkova za pločice – webercol flash, webercol flex ili webecol crystal. Pitate se zašto baš fleksibilni lepkovi? Cela suština je ta što ostvaruju neraskidivu vezu sa podlogom zahvaljujući dodatnim polimerima i jedinstvenoj formuli koja prilkom sušenja lepka omogućava da on postane jedno sa pločicom i podlogom. Dakle, nema straha od otpadanja ili pomeranja pločice, niti ponovnih radova.

Zašto je važno da li se pločice lepe unutra ili spolja

webercol flex tixogel
Webercol flex lepkovi se skupljaju i šire u skladu sa vremenskim prilikama

Do sada možda čuli da na vezivnost lepka, tj. na to da li će pločica da stoji gde je postavljena ili da otpadne, utiče okruženje u kom se nalazi – temperaturni opseg, vlažnost vazduha i opterećenje na pločicu (jedno opterećenje pravi veš-mašina, a drugo viljuškar).

Weber preporuka je da za spoljašnje radove koristite, takođe, fleksibilni lepak za pločice. Pa tako, ako je u pitanju terasa ili balkon, koji su izloženi sunčevim zracima, kiši i snegu, fleksibilni lepkovi su idealno rešenje. Zbog svoje fleksibilnosti, ovi lepkovi mogu da se „pomeraju“. Skupljaju se i šire u skladu sa vremenskim prilikama i na taj način onemogućavaju pucanje pločica.

Za bazene, kao područja pod stalnim dejstvom vode, preporučujemo upotrebu lepkova iz tixogel porodice. Njihova velika čvrstoća, elastičnost i otpornost čine idelan odgovor na stalnu izloženost klimatskim uticajima, pritisku vode i hemikalijama u njoj.

Vrsta pločica i njihove dimenzije kao parametri za odabir lepka za pločice

Od materijala od kog su napravljene i od toga koje su veličine, zavisi njihova težina. Za teške pločice potrebno je odabrati lepak koji ima veću snagu prianjanja na bazu. Dakle, za pločice većeg formata, npr. 60×60 i za pločice koje su izrađene od mermera i granita, na primer, preporučuje se upotreba webercol flex i webercol flex plus lepka ili pak nekog od inovativnih tixogel lepkova.

Ako se radi o manjim i lakšim, kao što su keramičke pločice, možete koristiti webercol slassic plus, bilo da je u pitanju pod ili zid stambenog prostora.

Ako i dalje niste sigurni šta bi bilo idealno rešenje, uvek možete pozvati Weber stručni tim i direktno se posavetovati sa nama oko donošenja prave odluke. Odaberite pouzdanog partnera još danas.

Weber-Saint Gobain logo

Saint-Gobain građevinski proizvodi d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 115d, 5. sprat
11070 Novi Beograd
T. +381 11 3149 681
info@weber.rs
www.weber.rs