Prirodan travnjak sa tepih travom

Samo neka je zelena, mogao bi biti jedan od odgovora. Međutim, da li je baš tako? Užurban način života, svakodnevna trka, buka, metež, nervoza, naginju nas na ono što smo u celom tom trčanju zaboravili, prirodu. I to nije bez razloga. Tišina, čist vazduh, boje, samo su neke od stvari koje blagotvorno utiču na organizam. I to nisu fraze i sami znate. Danas imamo mogućnost da svaki kutak svog prostora uredimo baš onako kako mi želimo. 

Već samo ime prirodna, daje nam jačinu, originalnost, satisfakciju da biramo pravo i opipljivo. Da biramo ono što nam pripada i što u pesmi nazivamo „zelena trava doma mog“. Da bi došli do nje imamo dva načina: uzgoj travnjaka ili tepih trava. U prethodnom tekstu možete pročitati o uzgoju travnjaka i pripremi prirodne trave a današnja tema je tepih trava.

Prirodna tepih trava za vaše dvorište

Ukoliko niste u mogućnosti, a nemate ni volje za proces pripreme i uzgajanja prirodne trave, ne brinite. Prirodan travnjak možete dobiti i ako se odlučite za tzv. tepih travu. Tepih trava je podloga od gotove trave koja se postavlja na prethodno pripremljeno zemljište gde želimo da imamo travnjak. Najčešće se koristi za uređenje dvorišta, staza, vrtova, ali i za javne zelene površine.

Tepih trava se pakuje u rolne širine oko 30-40 centimetara sa dužinom oko jednog metra. Prednosti tepih trave su višestruke. Jedna od njih je i ta što se može koristiti kako na ravnim, tako i na kosim površinama i svim drugim površinama, koje su prethodno dobro pripremljene.

Tepih trava u rolnama
foto: www.pixabay.com

Prvo, teren je potrebno očistiti od ostataka trave, korova, štetočina, a potom usitniti zemljište i iznivelisati ga. Tako pripremljen teren spreman je za ređanje tepih trave. Rolne se ređaju jedna pored druge, a zatim se valjkom prelazi preko njih ne bi li se što više priljubile za zemljište. Kao i kog gajenog travnjaka i u ovom slučaju navodnjavanje je jedno od bitnih i neophodnih koraka za dobijanje kvalitetne trave.

Nakon svih koraka, potrebno je sedam do deset dana da vaše dvorište dobije travanjak, što je, znatno brže i jednostavnije u odnosu na sejani travnjak.

Upravo ovu činjenicu treba imati u vidu kada se viša cena tepih trave, smatra manom u odnosu na gajeni travnjak. Pored brzine korišćenja, prednosti tepih trave su i što joj je gustina trave svuda ista, što rezultira jednom ujednačenom, lepom travnatom površinom. Kod gajenog travnjaka često se dešava da na nekim delovima trava bude ređa ili nije uopšte izrasla, što naravno utiče na krajnju sliku celokupnog travnjaka. Međutim treba naglasiti da i kod tepih trave može doći do neujednačenog izgleda, najčešće je to u boji trave, što je posledica nestručne postavke ili neadekvatnog zalivanja.

Drugim rečima, bez obzira koji vid prirodne trave će biti osnova vašeg travnjaka, budite svesni da proces sadnje, ugradnje i zalivanja morate obaviti profesionalno i onako kako vam stručnjaci savetuju. Ukoliko se toga ne pridržavate ili nemate vremena i strpljenja korisnije je da taj posao prepustite stručnjacima.