Put inovacije: Od šume do poda

Drvo je veoma traženo, ali da li zaista imamo dovoljno drveća u šumi da pokrijemo želje i potrebe svih? Vlasnici kompanije Bjelin analizirali su ovo pitanje pre dve decenije i zaključili da nemamo dovoljno za sve, posebno sporo rastućeg hrasta, koji je izuzetno popularan u enterijerima.

Ulaganjem i istraživanjem do revolucionarnog rešenja

Ovo shvatanje navelo je kompaniju da uloži velika sredstva u inovacije i istraživanja. Cilj je bio da se minimizira upotreba hrastovog drveta a kada se drvo poseče da se maksimalno iskoristi materijal. Istraživanje i razvoj se nalazi na jugu Švedske ali su proizvodni pogoni smešteni u blizini hrastovih šuma u ​​Hrvatskoj, kako bi se izbego nepotrebni transport.

Bilo je potrebno petnaest godina revolucionarnog istraživanja i razvoja da bi elegantno i revolucionarno rešenje „hardened wooden flooring” postalo spremno  za tržište. Patentirana tehnologija koja stoji iza ove inovacije se zove – Woodura®.

Ova nova tehnologija podnih obloga zapravo znači da manje hrastovog drveta treba da se poseče a da više može ostati da raste u šumi. U isto vreme dobijate izdržljivije i održivije podove u procesu. U stvari, čak deset puta veći obim hrastovog poda može se napraviti od jednog drveta.

Šuma hrast drvo
foto: www.pixabay.om

„Naše evropske hrastove šume su dragocene i jasno nam je da se ne mogu seći istim tempom kao što potražnja za hrastom u enterijerima raste“,

  • kaže Johan Larson, generalni direktor kompanije Bjelin u Švedskoj.

Mnogi se pitaju kako je ovo uopšte moguće. Vlasnik kompanije Bjelin, Johan Larson, kaže da prvo što treba naglasiti jeste da ne koriste testeru, već je seku posebnim nožem koji ne stvara piljevinu. Već u ovoj fazi oni štede materijal. Drugo, podne ploče se proizvode na ekstremnoj toploti i pritisku koji čak i tanke slojeve čini izuzetno izdržljivim. Ovakvi drveni podovi postaju izdržljiviji od običnih drvenih panel ploča.

Bjelin je sada pionir na nordijskom tržištu donoseći ovaj pronalazak, nazvan Woodura®, potrošačima u čitavoj Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ova novost za podove je zaista dobro prihvaćena na svim tržištima.

BJELIN d.o.o. logo

BJELIN d.o.o.
www.bjelin.com

Prodajni predstavnici za Srbiju:

* Vujnović Enterijeri d.o.o.
www.vujnovicenterijeri.rs
* Pinoles d.o.o.
www.pinoles.com