Primena terazzo podova – nekad i sad

Ova podna obloga vodi poreklo iz renesansne Venecije (ital. terazzo znači terasa). Terazzo nastaje sasvim slučajno od ruke vajara i mozaičara, koji su komadiće ostataka materijala bacali na terase. S vremenom, oni su gaženjem bili utiskivani u podlogu, što je shvaćeno kao estetski detalj. Nakon što počinje da se proizvodi, terazzo nastaje uglačavanjem komadića granulata u zemljanu ili glinenu podlogu, tehnikom ravnanja poda, što se radilo ručnim glačanjem pomoću kamena, dugo i mukotrpno, sve dok nije nastao odgovarajući alat. Kao luksuzan pod i statusni simbol, terazzo se koristio na balkonima, terasama, a s vremenom i u dvoranama uvaženih građana. Italijani su vekovima samo za sebe čuvali tehniku izrade terazza. Početkom XX veka veliki broj majstora emigrira u SAD, noseći svoju veštinu sa sobom.

Terazzo doživljava evoluciju dvadesetih godina XX veka pojavom električne drobilice i brusilice, koje omogućavaju veću preciznost u radu, brzinu i finoću završne obrade, kao i smanjenje troškova proizvodnje.

Tokom šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka napravljen je epoksidni terazzo velikog spektra boja i različitih debljina, koji se izvodi brže od klasičnog. Od tada se radi na proizvodnji ove podne obloge sa epoksidima, poliesterima, lateksom i akrilom kako bi bila isplativiji i funkcionalniji dekorativni element.

U posleratnom periodu kod nas je bio vrlo popularan u javnim i komercijalnim objektima, kao i stambenim zgradama, gde se postavljao u hodnike i na terase. Iako je značajno bio u upotrebi tokom prve polovine i sredinom prošlog veka, njegova popularnost i potražnja opadaju krajem XX i početkom XXI veka usled pojave savremenijih i jeftinijih materijala. Međutim, zahvaljujući tehnološkom napretku i pojavi modernijih mašina, te velikom izboru boja i dizajnerskih rešenja, a odličnom odnosu cene i kvaliteta i sve svestranijoj primeni terazzo se vraća u punom sjaju.

terazzo
Foto: Ilgrad doo, primena terazza

Polja primene terazzo podnih obloga svakodnevno se šire. Zbog svog vrlo dekorativnog izgleda, izdržljivosti i lakoće održavanja, vrlo je popularan u javnim i komercijalnim ustanovama, školama, aerodromima, autobuskim i železničkim stanicama, na stepeništima i terasama, u restoranima i hotelima, a svoju primenu nalazi i u unutrašnjoj i u spoljašnjoj dekoraciji. Terazzo je zbog svog svojstva vodootpornosti pogodan za prostorije sa mnogo vlage – kupatila i kuhinje, a koristi se i za oblaganje zidova, komadnog nameštaja, pravljenje kuhinjskih ploča i šankova, te i dekorativnih predmeta.

Autor teksta: Sanja Dakić