Kada vam prodavnica rasvete može poslužiti kao inspiracija za opremanje stana?

Jedna od prvih stanica na koju svako svraća kada oprema stan, pored salona nameštaja je i prodavnica rasvete. Već je poznato da dobro isplanirana i postavljena rasveta može mnogo da doprinese atmosferi u prostoru i da vizuelno čak uveća neke prostorije, kao što su kuhinja, hodnik ili kupatilo. Osim toga, nekada rasveta može biti najupadljiviji detalj u prostoru pa zbog toga treba prikupiti sve ideje, pre donošenja konačne odluke.

Prodavnica rasvete kao inspiracija

Pre nego što osmislite koncept uređenja ili donesete konačnu odluku ukoliko se dvoumite, prodavnica rasvete može da Vam posluži kao inspiracija, makar kada su detalji u pitanju. Poznato je da dobar luster može da bude centralni detalj u dnevnoj sobi ili trpezariji. Zbog toga nije loše da se inspiracija, osim u salonu nameštaja potraži i u prodavnici rasvete jer ćete možda naći neki dobar, masivan luster za dnevnu sobu ili trpezariju koji će Vam diktirati kasniji izbor nameštaja, tepiha i zavesa i uz koji nećete morati da birate mnogo drugih detalja za dekoraciju. Ukoliko baš nemate vremena da odete do radnje, uvek možete inspiraciju potražiti u online radnjama, pa, ako nađete neki luster ili lampu koji Vam se baš dopadaju pogledate kako izgleda i uživo.

Najbolji saveti za izbor osvetljenja

Svaka prodavnica rasvete u smeni ima makar jednog iskusnog prodavca koji će Vam pružiti najbolje savete za izbor i jačinu osvetljenja. Ovo je jako važno jer mnogi od nas nisu ni svesni da se jačina svetla usklađuje sa kvadraturom prostorije. Osim toga, jačina i boja svetla se biraju i u zavisnosti od namene prostorije, pa će Vas prodavac sigurno pitati da li birate rasvetu za dnevnu, spavaću ili radnu sobu da bi Vam na osnovu toga preporučio odgovarajuće proizvode.

Razmišljajte o dodatnom osvetljenju

Svaka dobra prodavnica rasvete u svom asortimanu ima i odličnu ponudu lampi. U zavisnosti od toga kakav ste luster odabrali, u dnevnoj sobi možete da obezbedite dodatni izvor svetla tako što ćete u uglovima postaviti podne lampe. Ove lampe, osim što će dodatno osvetliti uglove prostorije, mogu da služe kao glavni izvor svetlosti kada želite malo prigušenije svetlo. Osim toga, svaka prodavnica rasvete nudi i odličan izbor stonih lampi za radne stolove, ali i zidnih i stonih lampi za noćne ormariće. Isto važi i za led trake koje se postavljaju iza nameštaja ili oko ogledala u kupatilima ili iznad stola za šminkanje, a koje se mogu naći u svim prodavnicama rasvete.

Jeftinija rešenja za kuhinje i trpezarije

Poznato je da je osvetljenje za kuhinjske elemente ili ormare i garderobere jedan od najskupljih delova koji se mogu kupiti u salonima nameštaja. Dobra vest je da svaka prodavnica rasvete u svom asortimanu ima i led trake ili šine koje se najčešće ugrađuju u ove komade nameštaja. Ukoliko, na primer, za novu kuhinju kupite posebno led trake i angažujete majstora da Vam ih postavi ili to uradite sami, konačna cena nove kuhinje će Vam biti daleko niža, a izgled će biti identičan kao u salonu.